Doupovské hory

Doupovské hory https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342809/bmid_doupovske-hory-65a292da67223.jpg 5 3 1

Doupovské hory jsou možná nejméně známým pohořím v Čechách. Jen málokomu se v minulosti podařilo proniknout do tohoto bohem zapomenutého prostoru, jehož krása a přírodní bohatství v současnosti předčí nejeden národní park. Zdejší pustá krajina místy připomíná savanu, po dávném městě a vesnicích se slehla zem a nad odvěkým snažením člověka tu s půvabem sobě vlastním převládly síly přírody. Teprve nyní se alespoň část tohoto nevšedního kraje v okolí zmenšeného vojenského újezdu otevírá návštěvníkům. Vůbec první komplexní monografie, která shrnuje nejnovější poznatky o přírodě, krajině a dílem i o historii Doupovských hor,vychází tedy právě včas. Jde však spíše o šťastnou shodu okolností, neboť kolektiv čtyřiceti autorů,specialistů z oblastí geologie, zoologie, botaniky a dalších, na ní pracoval po několik let. Obrazově bohatě vypravená kniha s četnými boxy a množstvím příloh je určena jak laikům, tak odborníkům, kteří jistě ocení také hojné odkazy na původní vědecké práce nebo obsáhlý místopisný česko-německý rejstřík s lokalizací a dalšími podrobnostmi. Editoři: Jan Matějů, Petr Hradecký, Vladimír Melichar. Další autoři: Miroslav Broum, Oldřich Bušek, Stanislav Dvořák, Oldřich Fejfar, Radek Fišer, Martin Gutzer, Jiří Hostýnek, Petr Hradecký, Petr Hrazdíra, Jana Janderková, Petr Jiskra, Lucie Juřičková, Daniel Koutecký, Petr Krása, Pavel Krásenský, Jiří Křivánek, Hubert Kříž, Zlatko Kvaček, Richard Lojka, Vojen Ložek, Petr Maděra, Jan Matějů, Vladimír Melichar, Radek Mikuláš, Bedřich Mlčoch, Radka Musilová, Čestmír Ondráček, Ondřej Peksa, Vladislav Rapprich, Jiří Roth, Jakub Sakala, Tamara Sidorinová, Jiří Svejkovský, Lada Syrovátková, Jiří Šebesta, Přemysl Tájek, Vít Tejrovský, Jaroslav Vojta, Jan Vondrák, Stanislav Wieser.... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
25.07.2022 5 z 5

Opravdový skvost, záslužný počin 40 autorů, mezi nimi řada známých ( tedy mé maličkosti ) jmen botaniků, geo- a hydrologů, zoologů, klimatologů, historiků ad. odborníků. Vydala Česká geologická služba a Muzeum K.Vary r. 2016. Jedná se o první komplexní monografii, která se zabývá nejnovějšími poznatky o přírodě, krajině, ale i historii Doupovských hor. Kolektiv nadšenců na publikaci pracoval několik let a stěží by měla šanci spatřit světlo světa bez štědrých donátorů - několika měst a obcí ( za všechny Ostrov n.Ohří, Šemnice, 2 firem a 1 soukromé osoby. Kniha má velký formát téměř A4 a včetně rejstříků 545 stran !!!
Já jsem knihu před několika léty dostala od své studentky, což pokaždé, když si v ní čtu a prohlížím nádherné fotografie, náležitě oceňuji.
Stačí si přečíst zvučná jména lektorů - PhDr.Stanislav Burachovič (viz můj komentář k autorům- bohužel nás tento vzácný člověk nedávno opustil), doc. RNDr.Karel Kubát, CSc., RNDr. Jiří Sádlo ad., uvedla jsem pouze ty, které jsem měla tu čest osobně poznat.
Nádherné fotografie přírody a rostlin ( zde musím uvést jméno lokál patriota a fotomága především rostlin , mého oblíbence Ing. Stanislava Wiesera)
Doporučuji všem milovníkům naší krásné přírody, myslím, že kniha je stále k dostání.
Kdo se nechce kochat fotografiemi a pročítat zasvěcené texty, určitě ocení přílohy, které zabírají včetně rejstříků 100 stran.
Jako ochutnávku uvádím např. česko - německý seznam a podronosti obcí a sídel této oblasti- bohužel skoro polovina již zaniklých.
Dost chvály, teď je to na vás.