Dopisy Děda Mráze

Dopisy Děda Mráze https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75358/bmid_dopisy-deda-mraze-JAl-75358.jpg 5 161 27

Dopisy psané typickým třaslavým písmem a končící podpisem Děda Mráze přicházely dětem J. R. R. Tolkiena každé vánoce počínaje rokem 1920, kdy byly nejstaršímu synu Johnovi tři roky. Ze skromných počátků se postupně vyvinuly v podrobná líčení Dědova domu, jeho přátel a veselých i dramatických událostí, k nimž v uplynulém roce došlo na severním pólu, a obsáhly mnoho dalších postav – Dědova věrného druha Ledního medvěda a jeho dva synovce, sněžné elfy, trpaslíky i dotěrné skřety, skrývající se v jeskyních pod Dědovým domem. Výběr z těchto okouzlujících dopisů, jež Johnovi a dalším třem Tolkienovým dětem chodily více než dvacet let, včetně reprodukcí barevných ilustrací a obálek k nim obsahuje tento svazek, připravený k vydání autorovou snachou Baillie Tolkienovou.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Father Christmas Letters , 1993


více info...

Přidat komentář

Hema
21.03.2024 5 z 5

Jsem překvapená, Tolkien se mi vždycky četl obtížně, ale toto je něco docela jiného. Milé, laskavé plné emocí. Je to především o vztahu rodičů k dětem. O tom, co jsou schopní ovlivnit. Dojemné.

Kopta
04.02.2024 4 z 5

Pro fanoušky Tolkiena povinnost. Vlastně spíše taková roztomilá myšlenka v knize, která je hezká k přečtení k nějaké milé ukázky otcovství a láskyplnosti k dětem.


tonysojka
26.01.2024 5 z 5

Jsem opravdu nadšen.Krásná, nádherná kniha.Neuvěřitelné ,jak krásné příběhy tvořil Tolkien a předával svým dětem.
Kdyby to šlo,ohodnotil bych počtem hvězd, které svítí nad severním pólem.

Varjohukka
17.01.2024 5 z 5

Tak tohle byla naprostá nádhera!
Při čtení dopisů a prohlížení obrázků jsem záviděla všem čtyřem dětem pana Tolkiena. Něco tak úžasného by si určitě přálo dostat každé dítě. Je to jak pohlazení po duši. Doporučuju všem!

lazarus
08.01.2024 4 z 5

Kouzelně vyvedená knížečka. Pro rozšíření povědomí o povaze a myšlení pana Tolkiena je jednoduše nutností každému jeho fandovi.

dagmar7365
28.12.2023 5 z 5

Jedním slovem: NÁDHERA!
Více slovy: každé dítě by si přálo dostávat takové dopisy. Každý rodič by chtěl svým dětem takové dopisy psát. Překrásné grafické zpracování. Pokud bych měla číst o Vánocích jednu jedinou knihu, byla by to tato.

Grohlinka
18.12.2023 5 z 5

Letos patří Argu můj velký dík, za Tolkienova díla, ale i Zeměmoří, díky Vám doufám nebudou tato úžasná díla ještě dlouho zapomenuta.

Chci vyzdvihnout nádherné zpracování knihy, tohle je opravdová radost držet v ruce.

Dopisy samotné jsou krásné, pohladí po duši a nastíní, jak moc rád měl Tolkien své děti. Jak skvělý nápad, psát dětem dopisy od Otce Vánoc. Celou knihou prosakují nápady využité v Pánovi prstenů, ale také težké době, ve které jsou dopisy psány.

Přinesly mi mnoho radosti, úsměvů na tváři, ale i sladkobolného pocitu, že vše jednou musí skončit a všechny děti jednou dospět, tedy kromě nás, kdo jsme věčnými dětmi, skrze knihy, které stále čteme. Děkuji.

Dija
16.12.2023 5 z 5

To byla taková nádhera! Přeju si být malým dítětem a dostávat takhle krásné dopisy. Dojalo mě to a byla jsem absolutně unešená.

puml
01.12.2023 5 z 5

Moc pěkné, sálá z toho vánoční pohoda, navíc ty krásné ilustrace. Povedená kniha.

PS - Tak teď ještě aby vyšly ty pověstné Tolkienovi zápisky na ubrousky zpod piva z jeho oblíbené oxfordské hospůdky The Eagle and Child...

cathyblack
29.11.2023 5 z 5

Vydání z roku 2023 aneb o 30 let později...
Velmi pěkné vydaní knihy přináší tentokrát rozšířenou sbírku dopisů, které psával Tolkien svým dětem, aby jim vyčaroval ty nejkouzelnější Vánoce...
Jsou velmi krásné, ilustrované, dojemné, je jich opravdu dost a nejednomu přivodí Vánoční atmosféru. Jen jedna výtka by tu byla - sakra malé písmo přeloženého textu. Jinak je to naprostá bomba, kterou si zaslouží každý Tolkienův fanoušek najít pod stromečkem.

Původní česká verze (1993) aneb před 30 lety:
Kniha přináší slabý výběr Tolkienových dopisů dětem, jenž měly zpříjemnit Vánoční svátky a dopřál jím tím to kouzlo Vánoc, které všichni hledáme (a milujeme).

milamarus
28.03.2022 5 z 5

Jedenáctou příčku letošní čtenářské výzvy mám již plnou, tak knihu pokládám na čtyřku – na místo pro knihu, jejíž děj se odehrává na horách, protože severní pól, protože sníh, zima, vichřice, Lední medvěd, a protože toho, co se tam děje, je opravdu hodně. // Uvažuju, jak by na mě působil text bez doprovodných kreseb, jestli bych si to, co je v dopisech líčeno, vůbec dokázala a chtěla představit, ale protože tam jsou, rychle jsem tomu vánočnímu kouzlu podlehla, nezmatkovala jsem.
Dávám plné hodnocení a přesto, že jde o výběr z dopisů Dědy Mráze, a my nevíme, co děti psaly jemu, jsem spokojená. Poslední dopis mě dojal. // Doporučuji.

---------------------------------
CITÁT:
Už zase vánoce! A já si jednu chvíli (v listopadu) myslel, že letos vůbec nebudou.

Christine-Marie
24.02.2021 5 z 5

Prostě kouzelný... :) Jako milovník Tolkiena, bych tuhle knížku chtěla mít doma, nejenom půjčenou. Jen mě mrzí, že jsem se k ní nedostala, když byl ještě sníh. To by bylo ještě víc kouzelné :) Snad příště.

Boboking
01.01.2021 5 z 5

Dopisy se krásně hodily do Výzvy 2021. A byl jsem překvapen,jak tyto vánoční dopisy Dědy Mráze, které psal Tolkien svým dětem, v sobě má mnoho z budoucího Hobita a Pána prstenů.

evacerna18
13.12.2020 5 z 5

Čteno v originále.
Kniha je složená z dopisů, které psal Tolkien o Vánocích svým dětem. V dopisech se vydává za Father Christmas a barvitě popisuje dění na severním pólu :) V knize jsou otištěny i krásné ilustrace, které bývaly součástí jeho dopisů. Z knihy dýchá vánoční atmosféra, doporučuji :)

Alienor
15.09.2019 5 z 5

Kúzelné, veselé, ako obrázky, tak aj príbehy. Tuším by som vymenila darčeky pod stromčekom za každoročný takýto list.

AllyKumari
24.12.2017 5 z 5

Příhodně dočteno na Štědrý den :) Nádherné a dojemné. Tolkien zcela jasně miloval své děti velmi něžnou láskou, a nebál se dávat ji najevo. Více otců by si z něj mohlo vzít příklad, a ani by nemuseli vytvářet nádherný svět plný kouzelných ledních medvědů.

Romžiry
11.07.2017 5 z 5

Moc krásná kniha. Kouzlo vánoc ... Velmi dojemné.

Jass
21.06.2017 5 z 5

Dlouho jsem nevěděla, co vlastně chci napsat, protože na jednu stranu to bylo nádherné, dojemné - protože kdo v dnešní době by něco takového pro své děti dělal a ještě tak pečlivě (tím si nechci stěžovat na mé rodiče, jsou úžasní :) ) a je to Tolkien...
Na tu druhou to bylo příliš krátké (nezajímají mě ty očividné důvody proč) a nebyla to tak úplně kniha. Když se člověk ale s těmihle fakty smíří je to prostě dokonalé. Všechno důležité už bylo řečeno v komentářích pode mnou, tak snad můžu jen dodat, že naprosto miluju Ledního medvěda.

Atanone
14.05.2017 4 z 5

Myslím,že je to skvělý nápad psát takhle dětem.
My jsme doma měli kouzelnou krabici,ve které se tajemně objevovaly věci..a někdy zase mizely.
A celkově-psaní dopisů "Ježíškovi" mělo taky něco do sebe.

RimmerCZ
15.01.2017

Dokonale to navozuje atmosféru staroangické rodiny a jejich Vánoc, která musela být o dost romantičtější, než jakou lze navodit dnes.