Královská krev

Královská krev https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311022/bmid_doctor-who-kralovska-krev-nQB-311022.jpg 3 105 22

Doctor Who série

< 5. díl >

Kroniky Půvabu série

1. díl

Grál je jenom povídačka! Báchorka! Neexistuje ve tvém světě a nemůže existovat ani tady! Městský stát Varuz je na pokraji záhuby. Aurelián je posledním vévodou ve své linii, město se rozpadá a vojsko jeho nepřítele Konráda čeká v horách a chystá se vyrazit. Aurelián je připraven vsadit vše v jediné poslední bitvě. Když se tedy zjeví svatý muž „Doktor“, Aurelián jej požádá o požehnání. Ve Varuzu však není vše, jak se zdá. Městské stráže mají laserové meče a síně ozařují elektrická světla. Aureliánova milovaná žena Guena, spolu s jeho nejdůvěryhodnějším rytířem, zřejmě plánují převrat a Clara je rychle vtažena do jejich pletich... Podaří se Doktorovi zamezit válce? Bude Clara a její účast na spiknutí odhalena? Proč je Konrádův velvyslanec tak roztržitý? A kdo jsou ti prastaří, znavení rytíři, kteří dorazí do Veliké síně a tvrdí, že pátrají po Svatém grálu? "... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Doctor Who: Royal Blood , 2015


více info...

Přidat komentář

gambinka87
08.07.2022 2 z 5

Tentokrát mne příběh doktora a Clary příliš nezaujal. Od začátku do konce mne zápletka moc nebavila, doktor byl upozadeny, nudný, Clara byla více svá, ale i tak působila jako pubertacka. Za mne slabších 30-50%

Monyel
01.02.2022 3 z 5

Krátké, ale zajímavé dobrodružství Doctora a jeho Clary. Vyprávění bylo méně chaotické než u Generace velkého třesku. Ústřední dvojice se tentokrát snaží udržet mír v upadajícím "středověkém městě" disponujícím určitými moderními technologiemi. Charakter Clary zachytila autorka celkem správně. Charakteristika Doctora bohužel "něco" postrádala, aby to byla moje Dvanáctka. Líbilo se mi politikaření ve městě Varuz a zachycení přetrvávajícího stesku po jeho zašlé slávě. Linka s rytíři a jejich pátráním po Svatém grálu mě tolik nezaujala. Celkově hodnotím knihu kladně. Příběh byl zajímavý a čtivý, ale postrádal hloubku a hlavně Doctora. Proto jen 3.5⭐️


Šajler
11.01.2021 3 z 5

Nebylo to špatné ale jiné knihy mě bavily více. Trilogie kolem Půvabu se na můj vkus moc nepovedla. Až na pár klasických vtípků Doctora.

Israha
18.04.2020 1 z 5

Doctor Who kniha převážně bez Doktora, a když už se tam "náhodou" objeví, nechová se téměř vůbec jako Dvanáctka ze seriálu, to nám to začíná skvěle. Zachránit by to mohly ostatní postavy, které jsou ale do jedné napsány absolutně genericky a neživotně (krom Clary, ta je absolutně negenericky nesnesitelná...takže vlastně malé plus, tady kniha trefně reflektuje seriál), případně dějový oblouk - ten ale nefunguje ani jako první díl trilogie Kroniky Půvabu (o mocném artefaktu zmíněného jména se dozvíme toliko, že existuje, že je mocný a sentientní, což tedy vpravdě není moc), ani jako samostatný příběh (artušovské prvky jsou tam de facto zbytečné, nikam nic neposunuly; samotná zápletka je banální středověká fantasy, která zkouší nabrat originalitu hi-tech cyberpunkovými aspekty, které ale nejsou ani cool, ani nikterak výrazně neslouží vyprávění a neposouvají jej kýženě kreativním směrem). Přečetl jsem to za čtyři večery jen proto, abych už to měl z krku a mohl jít na další díl. Hrůza.

Lukyn.Smile
03.09.2019 2 z 5

Z počátku je kniha velice čtivá hlavně díky slovním přestřelkám Doctora a Clary. Nějaká podobná scénka se objevila i v seriálu, takže to zase tak originální nebylo, ale potěšilo a to je hlavní.

S příběhem už je to horší, jakoby sama autorka nevěděla, co chce vlastně vůbec napsat a tak jednotlivé útržky příběhu odvypráví několika postavami. Postupně se ztrácejí jednotlivé charakteristiky mezi postavy a tak Vám kousky děje odvypráví stejným způsobem různé postavy.

Nakonec zanikne i charakteristika doktora a postupem času začnou postavy zpochybňovat své kroky a otočí ve svých úmyslech o 360 stupňů, takže tím škrtnou část příběhu, která je odvyprávěna nejméně třikrát.
Kniha je naštěstí docela krátká a tak druhá polovina knihy nedokáže čtenáři knihu znechutit. Problém je, že kniha nevyšla samostatně, ale je součástí trilogie, takže kazí tímto i celou trilogii.

P1tr
22.01.2019 3 z 5

Zvláštní kniha, které toho lze mnoho vytknout, nicméně i přes spoustu negativ má nepopíratelné kouzlo. Královská krev načrtává obrysy zajímavého světa kombinujícího středověký styl života a velmi pokročilé technologie, jenže nedaří se jí téma dostatečně rozvinout a tak jsem měl pocit, že nečtu plnohodnotnou knihu, ale velmi dlouhý první akt. Ano, jde o první část z trilogie, nicméně vedle načrtnutí dlouhodobějšího příběhu by kniha měla zvládnout současně odvyprávět vlastní, uzavřený děj. To byl zdá se plán, nicméně se nepodařilo ho naplnit. Ačkoliv se děj odehrává na cizí planetě, pokud by to nikde nebylo řečeno, myslel bych si, že jde o pozemský středověk, neboť sci-fi prvků a práce s nimi je minimum. Příběh se bohužel nestačí pořádně rozjet a najednou dojde na uspěchaný, neuspokojivý konec. Pochybná je také zvolená vyprávěcí metoda, kdy v některých částech se dočkáme zbytečné ich formy prezentující nepříliš zásadní a zajímavou postavu. Doctorovi je věnováno velmi málo prostoru, což je velká škoda. I přes všechno vytknuté jsem si nakonec čtení celkem užil a knihu nemohu zcela zatratit, neboť je vyprávěna se značným entusiasmem a odhodláním, které je nakažlivé a celý příběh provází příjemná pohádková naivita, která činí čtení snesitelnějším, než by si obsah objektivně zasloužil. Politické tahanice zúčastněných jsou také celkem zajímavé a nebál bych se knihu označit za takovou Hru o trůny light. Zkrátka, jde o zatím nejslabšího knižního Doctora, který se mi dostal do rukou, ale i přesto jsem si čtení užil, ačkoliv zároveň cítím, že nešlo o nic převratného. Jde o silnější průměr, možná lehký nadprůměr, který by paradoxně mohl zaujmout více lidi neznalé dalších Doctorových dobrodružství, neboť nebudou vědět, jak excelentní dokáží jiné jeho příběhy být.

TimeLord
27.08.2018 4 z 5

Mne sa to docela páčilo, aj keď miestamk nezaujímavé.

ifa
10.12.2017 3 z 5

Ale ono to nebylo tak zlé. Pravda, souhlasím s většinou námitek (Doktora moc nevystihli, je ho tam málo - ačkoli vzhledem k první námitce to je možná i ta lepší varianta, málo humoru...) a ještě bych dodala, že postavy celkově nemají kdovíkolik rozměrů, ačkoli to mi přijde omluvitelné vzhledem k tomu, že pro nějaké hlubší vykreslování tam moc prostoru není.

Ovšem příběh jako takový mi byl docela sympatický. Upadající Varuz s pozůstatky vyspělé technologie, čelící nezvratné záhubě, Lancelot a jeho družina už staletí pátrající vesmírem za nedostižným pokladem, a do toho náhodou projíždějící Doktor? Proč ne. Když si k tomu přičtu docela uspokojivý závěr, tak mi nakonec tři hvězdičky připadají víc, než zasloužené. Navíc podle mě není úplně špatně, když je Doktor pro jednou spíš přihlížející, který tu a tam pomůže, než vyloženě tahoun veškerého dění. Ale je pravda, že do seriálu se to tak úplně nehodí, tak proč něco takového nezakomponovat do knihy.

sgjoli
03.09.2017

Bohužel se musím přidat k těm, kteří knihu považují z té "doctorské" série za nejslabší. Kniha mi přišla nudná, Doctor a Clara se chovají úplně mimo svůj obvyklý charakter a způsob, kterým je kniha napsaná, mi vůbec neseděl - nedokázala jsem se začíst. A tak jsem skončila po necelých 90 stranách a knihu odkládám jako nedočtenou - tak moc mne to nudí. Námět zněl fakt dobře, ale to zpracování bohužel není dobré...

Percabethka
24.08.2017 2 z 5

Většinou jsem si u knížek s Doctorem říkala, že po literární stránce to sice není nic moc, ale aspoň si tím zkrátím čekání na další epizody. U Královské krve jsem si ale neříkala ani to. Snad jediné, co se mi na knížce líbilo, byla obálka - a pak DW tématika, přestože Doctor ani Clara se nechovali jako v seriálu. Všichni tam měli milion trapných komentářů, spousta věcí naprosto postrádala logiku a co je ve skutečnosti Půvab, mi došlo hned, jak jsme se o něm toho dozvěděli trochu víc. Přestože další díly jsou od jiných autorů, asi už je číst nebudu, protože tenhle díl mi tu sérii docela zkazil... :D

MichalHoráček
03.08.2017 3 z 5

Bohužel, pro mne nejslabší kniha s Doctorem... asi proto, že tam vlastně Doctor ani moc není :-) Přijde mi tam jako vedlejší hrdina, ale jelikož se jedná o první díl ze série, tak se to třeba v dalších knihách rozjede a bude tam i víc o historii Varuze.

haaabi
18.07.2017 5 z 5

Po přečtení komentářů jsem od knihy moc nečakala, ale byla jsem opravdu mile překvapena. Přečetla jsem ji nejrychleji ze všech knih o Doktorovi, moc mě bavila. Jediné co mi přišlo trochu odfláknuté je vysvětlení Varuzké technologie....
Doktorská trilogie je skvělý nápad, jsem moc zvědavá jak bude téma Půvabu zapracováno do dalších dílů.

Mako123123
28.06.2017 2 z 5

No jo, toto bolo slabšie, Doktor sa nesprával ako Doktor, rozhodne nie ako dvanásty, strašne bol v úzadí na úkor iných, Clara zbytočne všetkému rozkazovala, bolo to jemne odfláknuté atd atd. Som rád za to že sa píšu a prekladajú knihy s Doktorom ale ak mám vybrať ktorú časť považujem za najslabšiu je to rozhodne táto.

frantisek6180
24.06.2017 3 z 5

Začalo to zajímavě, nicméně si z mého pohledu kniha tempo neudržela, Doktor i Clara zde podle mě hrají zbytečně malou roli ;-)

Hakate
02.06.2017 4 z 5

Příběh a zpracování rozhodně není z nejhorších. Na můj vkus málo vtipných pasáží, Doctor je až moc vážný. Zpracování na téma vyprávění "jak jsem potkal Doctora a Claru" není špatné

denydean
20.05.2017 3 z 5

Mám ráda Doctora, jak seriál tak knihy, ale tohle byla nuda.

DennyYukiko
18.04.2017 3 z 5

Ve srovnání s ostatními knihami co již vyšli, to pro mě byla docela nuda, musela jsem se přinutit k dočtení.

lampernaqui
10.03.2017 2 z 5

Jedna z lepších knížek, která v češtině o Doktorovi vyšla. Nejednalo se o kdovíjak originální příběh, ale vše rychle odsýpalo a nikde nebyl žádný zásek, takže za pár hodin bylo po knížce a dokonce se těším na další díl. A Dvanáctka je z nových sérií jednoznačně nejlepší Doktor.

Lenik6277
16.02.2017 3 z 5

Zdálo se jenom mě, že se Doktor v Královské krvi nechoval jako Doktor a navíc byl jen takovou okrajovo postavičkou? Klára se taky chovala podivně. Jako historický "román" dobré, ale jinak zatím nejslabší doktorská kniha, která v této sérii vyšla.

Karin_w
01.01.2017 1 z 5

Ještě jsem knihu nedočetla ale popravdě ani nevím jestli kdy dočtu, rozhodně nejhorší díl z celé série. Autorka se snaží psát vtipně a tak aby to přiblížilo Doctorovo chování v seriálu ale to se jí daří jen asi z 10% knihy, zbytek je jen nudný a zbytečně rozvíjení pohledu na akci více postav v tak úzké knížce tomu také moc nepřidá.. rozhodně nedoporučuji

Štítky knihy

Doctor Who

Autorovy další knížky

Una McCormack
britská, 1972
2016  66%Královská krev
2020  73%Nejposlednější z nadějí
2023  75%Na pokraji války

Kniha Královská krev je v

Právě čtených4x
Přečtených133x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených4x
Knihotéce140x
Chystám se číst38x
Chci si koupit12x