Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky

Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81572/dobry-vojak-svejk-pr-81572.jpg 4 74 5

První část svazku s vojenskými povídkami zakončují historky o Švejkovi, napsané před první světovou válkou. V usměvavém, líbezném Švejkovi, „který jde na vojnu, aby užil nějakou tu legraci”, který s nejnevinnějším úsměvem na rtech zapaluje skladiště se střelnou bavlnou, poznáme příštího jeho druha ze světové války. Druhou a třetí část svazku tvoří satiry na císaře, krále a „potentáty z milosti boží vůbec”, satiry a povídky, ve kterých se autor vysmívá tomu „prazvláštnímu druhu individuí” rakouského policejního aparátu, s nímž přicházel za svého života tak často do konfliktu. Milovníkům Haškova díla se dostává do rukou knížka málo známých, z velké části dosud nepublikovaných povídek klasika české satiry.... celý text

stoun25
stoun25
05.11.2019 5 z 5

Krásné. Hašek byl úžasný.

eraserhead
eraserhead
07.08.2017 3 z 5

Haškova souborná povídková tvorba rozdělená do tří tématických bloků - antimilitarismus, rakouský militarismus a policejní aparát. Z toho všeho si Hašek dělá srandu, tohle všechno kritizuje a tohle všechno podává ve svém někdy až nezvykle dojemném a milém stylu. Název knihy je trošku zavádějící (byť vychází z knihy vydané jetě za Haškova života), protože povídek o Švejkovi je zde jen pár. Na rozdíl od ostatních svazků Haškova souborného díla mi povídky v tomto připadly poměrně literárně vypracované a popisné, ne tak přímočaré, jako by si v nich Hašek opravdu hrál s tím, co píše. Negativem může být opakování point a zápletek, tomu se ale u podobně souborného vydání vyhnout nedá. Naopak to ukazuje, jak Hašek tvořil. Velmi zajímavá je ediční poznámka, plná informací.


tyzik.cejka
tyzik.cejka
11.05.2013 5 z 5

to je super kniha a bude

WEIL
WEIL
03.09.2011 4 z 5

Těch povídek, které Jaroslav Hašek napsal před I světovou válkou je hodně. Ostatně živil se tím, takže jakoukoli zpeněžil, tak ji zpeněžil ihned, a dostal třikrát méně, než kdyby ji napsal o něco dříve, ale tak si na to navykl, jako když někdo prodává dneska v nouzi staré železo.

Haškovi šlo o jediné, aby vyšla.
A proto je i ta úroveň těch povídek kolísavá, protože i když napsal dobrou či špatnou, tak cíl mě jasný. Získat nějaký peníz na jídlo a stravu a pivo a na bydlení.

WEIL
WEIL
02.07.2011 4 z 5

Ty povídky v čtenáři evokují atmosféru dnů i doby, v kterých byly napsány.