Dobrodružství ve West Poley

Dobrodružství ve West Poley https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118769/bmid_dobrodruzstvi-ve-west-poley-6U9-118769.jpg 4 15 2

V krasových jeskyních u vesnice West Poley v Sommersetském hrabství byl pramen říčky, který objevili dva chlapci. Zkusili ho zavést jiným směrem a zažili různá dobrodružství v tajemném podzemí i mezi vesničany, závislými svým majetkem na říčním toku. Napínavé vyprávění klasika anglické literatury je oživeno realistickou psychologií a s optimistickým humorem líčí chlapeckou touhu po dobrodružství, spravedlnosti a hrdinství.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Our exploits at West Poley , 1892


více info...

Přidat komentář

Kozel
03.09.2021 4 z 5

Dobrodružství ve West Poley je rozkošným dětským příběhem plným dobrodružství, dětských tajemství, klukovin, napínavosti, dalekosáhlé fantazie a umně podaného poučení. Přitom dětská knížka není typ čtení, který bych od Hardyho čekal. Ostatně je to dle pěkného doslovu Jarmily Rosíkové jediný autorův pokus o podobný druh literatury. Thomas Hardy byl dle všeho dosti citlivou osobností, především na hrubou kritiku, vedoucí k ukončení spisovatelské dráhy, a nezájem, který jediné dílo zaměřené na mladé publikum představil světu deset let po vzniku coby seriál a na knižní podobu si musel počkat dalších několik desítek let.

Jak řečeno na začátku, příběh je to opravdu hezký. Nemohu posoudit, jak zapůsobí na "sviště", ale dospělému čtenáři nabízí díky jednoduššímu jazyku příjemné odpoledne vracející ho do dětství, kdy objevovat svět (velký i malý) bylo tím největším dobrodružstvím ze všech. O to víc, jestliže člověk věděl víc, než dospělí okolo. A přesně tak to měl Leonard se Štefkem a Jobem. Měnit přírodní toky může být nevyzpytatelné, zvlášť má-li to vliv na lidi žijící v okolí. Stačí skutečně zdánlivě málo.

Hardy v knížce využil snad veškerý svůj literární um vykreslit psychologii postav, jejich vzájemnost i osobitost. Příjemně zjednodušené pro dětského čtenáře, kdy čistá povaha klučičí morálně převyšuje tu dospělou, vždy formovanou a mnohdy zkaženou světem. A že se na těch pár stránek najde mnoho myšlenek, které stojí za povšimnutí. Dovolím si přihodit pár z nich:

"...na tomto světě je téměř nemožné prospět jedněm lidem a neuškodit přitom druhým."
"To chce nejen dobré srdce, ale i dobrý rozum, aby člověk udělal něco, co by bylo spravedlivé ke všem."
"Obvykle bývá tichá vytrvalá práce v jasně určené životní dráze lepší než ztřeštěné výzkumy, které mohou způsobit mnoho škody."
"Je to jeden z těch lidí, kteří v životě neuspěli ne z nedostatku rozumu, ale z nedostatku průbojnosti; a je lépe pozorně si všímat takových lidí, jsou-li dobří, než těch úspěšných lidí, kteří nikdy nepoznali stinné stránky života."

Znedla
01.12.2018 3 z 5

Jednoho dne přijíždí Leonard na návštěvu ke své tetě a bratranci Štefkovi do West Poley. Jak tak klukovsky objevují svět kolem sebe narazí i na jeskyni s potokem. Jaké je to ale velké překvapení, když zjistí, že potok je prameniště jejich říčky. Kluci samozřejmě chtějí tohoto zjištění využít ve svůj prospěch, ale to se jim může stát osudným...

Takové milé čtení. Přečteno za jeden den. Oceňuji i velmi zajímavý doslov Jarmily Rosíkové a pěkné ilustrace Jana Brychty.


Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Thomas Hardy
britská, 1840 - 1928
1981  83%Daleko od hlučícího davu
1956  86%Tess z d'Urbervillů
1975  84%Neblahý Juda
1975  87%Starosta casterbridgeský
1975  81%Lesáci

Kniha Dobrodružství ve West Poley je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x