Dobrodružné lovy

Dobrodružné lovy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210737/bmid_dobrodruzne-lovy-NtM-210737.jpg 4 3 1

Kniha obsahuje na svých strankách desítky malých příběhů, jejichž aktéry jsou ptáci, zvířata, rostliny, lidé, přičemž děj se ve většině případů odehrává v přírodě samotné. K přečtení příběhů lákají již samotné jejich názvy. Např. : Koncert v zimním lese, Břízka, Květy nejranější, Předjaří, U krmelce, Léto nastupuje, Slavobrána podzimu, V náručí lužního lesa, Pod nočním nebem Vánoc a řada dalších.... celý text

BabaJaga11
BabaJaga11
28.11.2020 5 z 5

Moc milý – a bohužel od autora poslední – soubor drobných přírodních próz. Doplněno krásnými ilustracemi – sice úsporně, ale řekla bych, že se tento styl ke knížce náramně hodí. Četla jsem dlouho, neb mi knížka posloužila jako čtení před spaním, hlavně pro případ, že jsem za celý den nestihla přečíst nic jiného, anebo jsem se naopak ponořila do tématu, které by mi patrně nedopřálo hezké sny.

Doporučuji všem čtenářům, kteří mají citlivé srdce, otevřené pro každodenní, i skromné krásy okolního světa – keře obsypané rudými šípky, hejno havranů nad mokrou oranicí, mlhy vystupující z rybníka, zlato sypající se z koruny břízy, jarní tání a zurčící potůček... Nevadí, že si jednotlivé příběhy nezapamatujete, alespoň já bych sotva některý zvládla převyprávět. Nevadí, že při čtení se co chvíli zastavujete a sníte... i to je přece občas třeba :-).

Mně se při čtení se mi vracely vzpomínky na dny strávené v přírodě, na moje vlastní malá i velká dobrodružství s rostlinami, ptáky i zvěří. Knížka mi dala krásný pocit, že nejsem blázen, když v horkém letním dni pozoruji mravence, když při chůzi po lávce přes řeku musím zastavit a podívat se do vody, třeba jsou tam ryby, třeba nic, ale voda je přece tak úžasný živel... a možná jsem blázen, ale to nevadí, protože nejsem sama :-).