Libyjská suita

Libyjská suita https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10254/bmid_libyjska-suita-qDS-10254.jpg 4 33 6

Dobrodruh série

< 2. díl >

Evropa roku 1915 je vřícím válčištěm; zato v afrických državách Itálie panuje ospalý klid. I proto se sem dobrodruh František Franta uchýlil. Klid je ovšem pouze zdánlivý. Al-Kasr al-Chamsín, Hrad Jižního větru ležící v hlubinách pouště Hammáda, skrývá cosi pozoruhodného. Cosi, co zaujme Ústřední mocnosti. Jenže proč přenechat boschům cokoli, co chtějí? Tak se k tomu staví pro změnu britská Inteligence service. A český dobrodruh u ní má z minulosti nějaké vroubky takže proč ho nevyužít? Tím začíná spletitá hra intrik, závody velbloudů proti náklaďákům. A rozjíždí se dobrodružný příběh ve velikém stylu, s děsivým tajemstvím na konci.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
01.09.2022 5 z 5

Druhý díl podstatně lepší.

zbuy
23.08.2022 4 z 5

Dobrodružství v rozpálené saharské poušti s příchutí tajemství a magie. Pěkné čtení.


Malarkey
02.06.2022 4 z 5

Víte, jaké to je číst českou verzi Indiana Jonese? Že ne? Tak série Dobrodruh Vám to velice ráda ukáže.

Druhý díl ze série o Frantovi Frantovi se nese v duchu samostatného příběhu, což je pro mě docela milá změna. Čím víc totiž čtu české fantasy, tím víc se setkávám s tím, že plno autorů si vytvoří svůj svět, hlavní postavy a do něj vkládá jednotlivé příběhy. Ne úplně povídky, spíše novely. I autor Leonard Medek to dělá, ale v této knize zrovna ne. Zde čtenářovi nabízí takřka 500 stránek dobrodružství, které celou dobu vypadají jako ryzí dobové dobrodružství, aby ke konci výrazně přidalo na napětí a lehkém fantastičnu.

Za mě tedy jednoznačně super! Autor má rád takovou tu zvučnou prvorepublikovou mluvu. Rád na tu dobu i odkazuje a když ne jenom na dobu, tak jednoznačně na to, že Franta Franta má rád Plzničku, což zase bude kvitovat půl národa, který také holduje Plzničce.

Námět je takového lehčího charakteru, nic vysloveně složitého. V ryzím dobrodružství ale složitosti úplně nejsou potřeba. Osobně se mi nejvíc líbila část ve vlaku a pak posledních sto stran, které byly akcí tak nasycené, až jsem měl pocit, že se mi při čtení v hlavě promítá nekonečná filmová akční scéna. Navíc se tu sem tam i něco dozvíte, protože příběh je vložen do historických reálií, ale nakonec po přečtení budete stejně spokojeni s převládajícím pocitem, kde je sakra další Frantův příběh…

Jarka_rybář
04.10.2020 5 z 5

Další dobrá knížka. Je to trochu Indiana Jones, ale s českým smyslem pro humor.

SONP
28.07.2014 5 z 5

Na rozdíl od prvního povídkového dílu je dvojka už uceleným příběhem. Výtečný retromix následujících ingrediencí:
- Indiana Jones
- Rodokaps
- trochu Jules Verne

Bavil jsem se královsky, tedy až na závěrečnou vyvražďovačku s ghůlami (ano, ghůlami, opravdu to skloňuji správně). Nicméně nechuť k akčním scénám je asi mým vlastním problémem.

witko
20.05.2013 4 z 5

Mé druhé setkání s Frantou dopadlo lépe než první. Výborný dobrodružný příběh s kapku magie.

Autorovy další knížky

Leonard Medek
česká, 1962
2001  87%Stín modrého býka
2004  81%Dobrodruh
2020  89%Taranitový triptych
1996  82%Půlnoční jezdec
2008  86%Libyjská suita

Kniha Libyjská suita je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce50x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x