Dívka, která se třpytila

Dívka, která se třpytila https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241862/bmid_divka-ktera-se-trpytila-6fU-241862.jpg 3 149 41

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší. Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího. Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Shining Girls , 2013


více info...

Přidat komentář

maličkán
16.02.2024 2 z 5

Mne tedy kniha neoslovila. Do 100 stran jsem přemýšlela, zda ji neodložit a nečíst něco kvalitnějšího. Nakonec jsem vydržela a dočetla. Nesedlo mi zpracování, mám ráda thrillery ale neholduji fantasy, takže za mne slabé.

Terva
30.07.2023 3 z 5

Já za to nemůžu,
zlatíčko.
To ty.
Němělas zářit.
Donutila jsi mě k tomu.

A Harper vykročí do jiné doby

V tomto komentáři jsem se rozhodl porovnávat seriál vs. kniha. Ke knize jsem se dostal díky vynikajícímu seriálovému zpracování. Scénáristi, kteří se třpytivě vrhli do zpracování příběhu, který napsala Lauren Beukesová, zaslouží potlesk. Sice bych jim vyčinil výběr hlavní postavy Kirby Mazrachiové - Elisabeth Moss (měla i režii u seriálu) protože se z ní snažili udělat spíš chlapa než krásnou ženu, ale zpracování brutálních vražd se jim velmi povedlo. Paní spisovatelka totiž spíše řeší rasovou podstatu obětí a jejich životní styl, což je někdy při čtení velmi nudné a otravné. Navíc tam na několika místech napadá i podstatu americké společnosti. (poslední citát) Kdežto v seriálu je vše přímočařejší, akčnější a přehlednější.

Citát: Už skoro měsíc nikoho nezabil.

Navíc předměty, které jsou u obětí nalezeny, a nepatří do jejich doby, jsou v knize jen pohozeny, kdežto v seriálovém provedení jsou tyto předměty tak trochu vloženy někam jinam. I tento aspekt mluví spíše o lepším seriálovém zpracování než o tom knižním. Navíc konec knižního příběhu je bezduchý a chabí. V seriálu je konec, který si hlavní hrdinka zaslouží a vlastně to vede a nabádá k dalšímu pokračování. Tak že jednoznačně je seriál perfektní a ten knižní příběh je jen takový slabší podprůměr.

Malá ochutnávka:
Upocenou rukou svírá v kapse sportovního saka oranžového umělohmotného poníka. Uprostřed léta je na takové oblečení příliš horko, ale on se za podobných okolností naučil oblékat nenápadně, nosí džíny. Vykračuje si dlouhými kroky, jako někdo, kdo někam míří, i když napadá na jednu nohu. Harper Curtis není žádný somrák. A čas na nikoho nečeká. Až na výjimky.

K tomu také hovoří některé pasáže, o kterých si nejsem jist, co si o nich myslet. (viz Malá ochutnávka) Dost si protiřečí například hned první odstavec této knihy. V něm se nám Harper Curtis (vrah v čase) snaží vysvětlit, že se snaží oblékat tak, aby nebudil pozornost, ale hned na to nám je řečeno, že na oblečení, co má na sobě je příliš horko . . . to je nenápadný? Pak je tam pasáž, kdy spisovatelka tvrdí, že dveře jsou zamčené, ale hned nato je nám předloženo, že -někdo- šahá po klice a dveře otevře . . . A takových rozporů je tam víc.
A jen tak na okraj, zatím, co zde knihu někteří uživatelé nabízejí za 120 kč plus poštovné, sehnal jsem jí v Knihobotu za 21 korun (slovy: dvacet jedna)

Citát: Je to o Americe a o tom, jak si všichni myslí, že proti smrti se musí bojovat, což je v křesťanské zemi, kde lidé věří v život po životě, zvláštní.


Zlatinka.Emilly
20.08.2022

Nelíbí, nechci ztrácet čas s dočtením celé knihy.

Sidonka3
21.05.2022 4 z 5

Zamotaný a ne pokaždé "na první dobrou" srozumitelný děj, u kterého je třeba více přemýšlet než u jiných thrillerů. Už pro to, že postav je tu poměrně dost, skáče se v čase a jsou zde sci-fi prvky, které je třeba rozklíčovat, jak fungují. Harper je vrcholně nesympatický a asociální, přitom věřím, že podobný charakter může existovat i v reálném životě. Charaktery obětí- "zářících"dívek jsou napsány také poměrně dobře, zvláště některé více osloví. Kniha má silnější i slabší momenty, každopádně zůstane v hlavě, ještě chvíli jsem o čteném přemýšlela, rezonuje i po přečtení. O kvalitě knížky svědčí i její literární ocenění.
TV seriál je románem jen volně inspirovaný, některé věci jsou tu jinak a ani to není na škodu věci. Tentokrát se mi asi o krapet víc líbil seriál než knížka, ale zklamaná nejsem ani z jednoho pojetí.

vnimat_Krasu
21.01.2022 3 z 5

Premisa vraha, co cestuje časem od třicátých let do devadesátých, je dost nápaditá. Lauren Beukesová píše hrubě, suše, dost černě, až tak trochu chlapsky, a průpovídky vraha Harpera i jeho jediný přeživší Kirby se fakt dobře čtou. Nebudu ale kecat. Moje očekávání bylo o trochu výš a vlastně mě překvapilo, jak pomalu knížka teče. Navzdory cestám časem je to thriller spíš pozvolnej, skoupej na větší zvraty a ačkoliv jsem místy rozpoznával dotyky výtečnosti, maličko jsem se pronudil. Seriál od Apple ale chci!

Roseblood
17.04.2021 4 z 5

Thriller, který je vyprávěný z několika pohledů.
Originální a velmi zajímavý námět, kdy vrah, cestuje časem a zabíjí dívky.
Několik časových rovin, kdy v hlavní rovině je příběh dívky Kirby, která jako jediná přežila řádění šíleného vraha a pouští se do pátrání po něm.

Kniha je čtivá, napínavá, čtenáře dokáže pohltit a udržet jeho pozornost.

Jako čtenář jsem se ze začátku opravdu musela hodně soustředit na přeskakování v čase, kdy jsem občas mívala v hlavě zmatek. Časové skoky byly pro mě ve většině případů náročnější na zorientování v ději ale když si na styl, jakým je kniha psaná zvyknete, tak už vás nepustí.
Čím víc vražd přibývá, tím víc je děj propojený a zároveň zamotaný, komplikovaný.

Co mi přišlo úplně fantastické byl Dům a jeho tajemství.

Hlavní hrdinka mi byla od začátku velmi sympatická, držela jsem jí palce. Harper jako záporná postava je ďábelský a brutalita jeho vražd je opravdu extrémní.

Mike99
17.10.2020 3 z 5

Příběh ve dvou dějových liniích, ta jedna trvale současná s hlavní hrdinkou Kirby, druhá se neustále měnící v čase s vrahem Harperem. Harper cestuje v čase díky tajemství Domu, které však nebylo odhaleno. Četlo se to dobře, ale v druhé linii nebylo vše dostatečně vysvětleno, autorka chce po nás, abychom to brali jako axiom. Takže dobrý, ale ..., navíc kniha s otevřeným koncem.
Nejsem sice odborník na cesty časem, ale domnívám, se, že se autorka asi i zacyklila, případně porušila časovou kontinuitu.
Jinak podívat se do budoucnosti a vrátit se, sen každého sportovního sázkaře :-).

SoniaR
25.06.2020 4 z 5

Upřímně jsem nečekala, že mně kniha tak zaujme. Velmi zajímavé téma.

lumul
30.07.2019 3 z 5

námět se mi moc líbil, ale i když si myslím, že jsem celkem bystrá ( :D ), tak jsem se ztrácela. Dost překombinované, moc časů, míst a lidí... dočetla jsem jen proto, že jsem byla zvědavá, jak to dopadne. škoda

Veruci
09.01.2019 3 z 5

(SPOILER) Zajímavá kniha, s pár výbornými a neotřelými nápady. Měla jsem docela problém s orientací v čase, často jsem se musela vracet, abych vůbec pochopila, kde a kdy to vlastně jsme. Zpočátku trochu zdlouhavé a uspávající, ale od okamžiku, kdy se na scéně objeví Kirby se svým pátráním, jsem byla celkem napnutá, jak se příběh bude dál vyvíjet. Nebýt zpestření pomocí cestování v čase, byl by to tuctový příběh sériového vraha - vyšinutého psychopata, který nakonec dojede na svoji představu o vlastní nepřemožitelnosti.

Devil-Ivet
10.12.2018 4 z 5

Nečekala jsem, že mě kniha až tak moc pohltí. Takřka jsem se nedokázala odtrhnout a musela vědět, jak to dopadne. Zajímavý nápad, dobře napsané, napínavé a taky trochu dobrodružné. Co víc si přát?

Danago
17.11.2018 5 z 5

Skvělý nápad a zároveň naprosto skvělé zpracování. Knížka je temná a magická. Thriller a k tomu putování časem. Knížka nemá jediné hluché místo, je nabitá napětím. Všechno do sebe logicky zapadá. Knížka je určitě náročnější na soustředění, není to žádná jednoduchá detektivka, musí se u ní přemýšlet. Ale to je pro mě to pravé ořechové. Mě knížka rozhodně dostala. Za mě jednoznačné nadšení.

Dela111
30.09.2018 2 z 5

Tato kniha má pro mě dvě 'nej' v rámci thrilleru:
- snad nejoriginálnější nápad - vrah cestující v čase, a proto téměř nedostižný,
- největší zklamání nad zpracováním.
Jediným plusem je sympatická hlavní hrdinka. Ostatní jsou mínusy. Přesuny v různých časových rovinách mně jinde nedělají problém, naopak bývají zajímavé. Tady je to chaos, zmatek nad zmatek. Přeskakování sem tam, je náročné uvědomit si, kde to zase jsme. Občas autorka prozradí něco z budoucna a později se vrátí, aby popsala jak k tomu došlo. Vražd je hodně a jsou zamotané jak klubko nití. Chybí nějaké vysvětlení k domu, který tu hrál velkou roli.
Zvláštní kniha. Věřím, že někomu se může líbit, já patřím k těm hodně rozčarovaným :-(

KKK
30.09.2018

Tak mě tedy dostala! Super.

knihomolka78
07.07.2018 odpad!

Nic blbějšího jsem dlouho nečetla. Kniha mě strašně nudila, děj byl strašně zmatený a natažený, v podstatě žádný a několikrát jsem ji chtěla odložit, ale říkala jsem si, že když už jsem tak daleko, tak to přece nevzdám a dočtu ji. K nějakému ději došlo asi 20 stránek před koncem, takže aspoň závěr to napravil, ale jinak hrůza. V žádném případě nedoporučuji.

Annkag
26.02.2018 4 z 5

Miestami som sa v knihe strácala ale páčil sa mi nápad sériového vraha ktorý cestuje v čase.Dokonalejší zločin snaď ani existovať nemôže.
Náhodou sa vrah dostane do domu kzorý mu ukáže iné miesta v inom čase a neostáva nič iné len do tohto zvláštneho domu vstúpiť a poraziť diabla na prahu brány v časopriestore ktorý je jeho vlastný a zachrániť si život.
Nie každému sa bude kniha páčiť a nie každý si z nej vezme dojmy na hranici fantasymagorie ale keď chcete siahnúť po niečom zvláštnom odporùčam si toto dielko prečítať.

Veronika33
03.08.2017 3 z 5

Kniha bola veľmi priemerná, idea knihy bola originálna, spracovanie ma však neohúrilo, veľmi neprehľadne spracované dejové časové roviny. Za prečítanie však stojí, ale odporúčam si ju skôr požičať v knižnici ako do nej investovať.

Akimus
12.07.2017 2 z 5

Osobně mě kniha nijak zvlášť nezaujala. Dočetla jsem ji, protože jsem byla zvědavá jak to dopadne.

Liduka
16.06.2017 3 z 5

Popravdě mám z knihy smíšené pocity. Příběh jako takový byl dejme tomu dobrý, ale autorka tam skákala z jedné doby do druhé a byl v tom hrozný zmatek. SPOILER: Také jsem čekala na konci nějaké vysvětlění, třeba jak Harper k onomu domu vlastně úplně na začátku přišel, proč dával k obětem ty různé věci, proč Dům umožňoval cestovat časem nebo proč po něm chtěl ty dívky vraždit. Bohužel jsem se ho nedočkala. KONEC SPOILERU. Za mě tři a půl hvězdičky

KnihomolkaMari
26.03.2017 4 z 5

Kniha mě něčím uchvátila, možná tím cestováním v čase nebo způsobem vyprávění ale určitě ve mně něco ponechala! I když musím uznat, že jsem někdy něčemu nerozuměla ale byla to malá špetka.
Jinak Harper sám o sobě byl velmi zajímavou postavou a dopadl tak jak měl. Sympatická Kirby i Dan mi utkvěli v srdci a doslov mě vcelku překvapil.

Knihu doporučuji, má svoje jisté osobní kouzlo, jen ji musíte chtíti porozumět.

Štítky knihy

jihoafrická literatura Cena Augusta Derletha zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Lauren Beukes
jihoafrická, 1976
2015  66%Dívka, která se třpytila
2013  63%Zoo City
2021  34%Afterland

Kniha Dívka, která se třpytila je v

Právě čtených4x
Přečtených189x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených8x
Knihotéce186x
Chystám se číst138x
Chci si koupit17x
dalších seznamech4x