Dítě zvané „To“

Dítě zvané „To“ https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12035/bmid_dite-zvane-to-1MA-12035.jpg 5 782 232

Dave Pelzer série

1. díl >

Kniha Dítě zvané „To“ je šokující historií jednoho z nejkřiklavějších případů týrání dětí v dějinách Kalifornie. David Pelzer v ní s ohromující otevřeností vypráví neradostný příběh vlastního dětství.

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Child called „IT“ , 1995


více info...

Přidat komentář

hlenicka
11.04.2024

Hrozný. Trhalo mi oči to číst. Jak může tohle vůbec rodič udělat?! Doufám,že matka shoří v pekle a otec se bude do konce svého života užírat vinou. Z kluka se stal tatínek,který má syna,kterého z celého srdce miluje. Držím mu palce!

Klaton
05.03.2024 4 z 5

Knizku jsem přečetla za večer a vlastne nevim co k tomu napsat. Kniha ma velice silny příběh, kdy si clovek říká, jak muze toto udelat matka vlastnimu diteti a zbytek rodiny tomu prihlizi? Neskutecne odhodlani maleho chlapce, ktery se snaží přežít vše co se mu děje a jediny s kym muze pocitat je on sám...


KaLiBi
04.12.2023 5 z 5

Musím říct, že je to dobrá kniha. Nejen kvůli tomu, že je dějově opravdu silná, ale především je výborně napsaná. Nebudu lhát, chvílemi to bylo obtížné čtení. Zvrácené, nechutné, šílené. Obdivuji autora, že je vůbec schopen o věcech, které zažil otevřeně mluvit a dobrovolně na ně vzpomínat. Doslovy ke knize jsou skvělé. Zároveň chválím bezchybnost textu. Ráda si přečtu další díly.
"Tato kniha není jen příběhem o přežití. Je i oslavou vítězství."
"Temné dětství mě naučilo vážit si života."
"Brutální příběh rodičovské zrady, který čtenáře šokuje, ale zároveň v sobě skrývá poselství naděje."

Michell421
24.11.2023 4 z 5

Drsný příběh, naprosto nepochopitelné, že se něco takového může vůbec dít.

KnihoSny
28.06.2023 5 z 5

tady ta kniha mě dovedla až k plači víc asi nepovím

Lenka4
27.05.2023 2 z 5

To se nedá číst. Téma by si zasloužilo výrazně lepší zpracování.

vivula
19.05.2023 5 z 5

Přečetla jsem před pěti lety ve vlaku za jednu cestu do a z práce. Celou dobu jsem měla nutkání přeskákat na konec, abych to už konečně měla za sebou. Strašný. Dneska, už jako máma, bych ji nedočetla.

Didi15
22.02.2023 5 z 5

Je to jednohubka na jeden večer , ovšem ačkoliv je to čtivé, je to náročné a velice emoční téma . Při čtení jsem často potlačovala slzy.

cori
14.01.2023 3 z 5

Autor popisuje nelidské týrání, ve kterém se vyžívala jeho matka. Nechápu, co jí k tomu vedlo, když do jeho pěti let žili normálně a šťastně. Také by mě zajímalo, jestli byli jeho rodiče nějak potrestáni a zda, se jejich chování úředně. prošetřovalo.
Útlá kniha se čte dost těžko.

marketa1860
11.10.2022 4 z 5

Naprosto nepochopitelné chování matky k jednomu z jejich dětí..., rozum mi to nebere. Absolutní absence citu, pochopení, týrání hladem, bití, naprosto šílené! Proč se neozval otec, učitelky, kamarádi, sourozenci??? Obrovský obdiv autorovi, který jen silou vůle přežil a v životě dokázal velké věci.

uzivatel6305
24.08.2022 2 z 5

Asi mě spousta lidí odsoudí a nebudou se mnou souhlasit, ale prezentuji jen svůj názor. Co se týče literární hodnoty, tak zde není nic. Přestože kniha je krátká, nebyla jsem schopna ji přečíst. Jakoby autor pouze popisoval všechny ty nechutné zločiny, které jeho matka byla schopna vymyslet. Není zde žádné vysvětlení. Je to vše jen spousta hrůz a nelogického jednání. Je to hrozné, je to proti lidskosti a je to nechutné. Nehodlám dočíst a nehodlám číst další díly, přestože autora je mi opravdu líto.

Jurajovamaka
23.08.2022 5 z 5

Dieťa zvané ,,TO,, je príbeh, ktorý mi dnes krátil podvečer, zhltla som ho za hodinku, nakoľko nie je dlhý....Autor knihy bol drasticky šikanovaný chlapec svojou matkou...Tie zverstvá, ktoré na ňom páchala sú až neuveriteľné, trhajú srdce. Toto nebola matka, toto bola hyena, ktorá by mala byť za svoje činy už doživotne uväznená a tam nech na nej vykonávajú to, čo ona prevádzala na ňom....musela byť psychicky zrejme poriadne chorá,keď toto dokázala...
Miestami som myslela, že tú knihu ani nedočítam, keď v nej autor opisoval tie zverstvá, ktoré na vlastnej koži zažíval...
Čo nás nezabije, to NÁS posilní a z neho sa stal jeden úžasný človek, otec, ktorý je úspešný vo svojom povolaní...
Na záver asi toľko nemali by sme si zatvárať oči, ak vo svojom okolí sme svedkom násilia, šikany, neľudského zaobchádzania, nemlčme, KONAJME...
Tento príbeh má ešte pokračovanie v dvoch ďalších knihách ZTRACENÝ CHLAPEC a MUŽ JMÉNEM DAVE, takže určite sa do nich pustím, som zvedavá na pokračovanie jeho skutočného príbehu...
Knihu ODPORÚČAM iba pre silné povahy....

p.pavlina
10.08.2022 5 z 5

Co k tomu napsat? Kniha pro mě jako pro pracovnici OSPOD byla prakticky povinnou literaturou. Ale bylo to strašné čtení. Knihu jsem zhatila za jeden den a byla jsem otřesena tím, co dokáže matka udělat dítěti, když jí přeskočí. Úplně jsem toho malého cvrčka viděla a po dlouhé době jsem u knihy brečela.

Katulinka69
06.08.2022 5 z 5

Tohle se nedá prostě pochopit.

Prske
01.06.2022 5 z 5

To byla snad nejtěžší kniha, co jsem kdy četla. Nikdy se mi nestalo, že jsem u příběhu zatlačovala slzy a celou by mě tak ochromil. Jako mamince se mi vše četlo o to hůř… achjo :(

Jipe01
26.05.2022 5 z 5

Fakt drsný,jednou jsem si přečetl něco jinýho než sci-fi a po přečtení jsem si nebyl jistej jestli jsem sadista,nebo masochista že to vůbec čtu.

escapelle
06.02.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla za pár hodin. K příběhu nemám ani slov. Strašné. Jak může rodič činit vlastnímu dítěti taková zvěrstva.

Mruskulka
29.12.2021 5 z 5

Knihu jsem četla už před mnoha lety a znovu na ní natrefila v knihovně. Hledala jsem něco "tenkého" do vlaku a sáhla po ní. Vyvolala opět stejné emoce, jako před lety. Líbí se mi, jak je kniha napsaná. Je velmi čtivá, čtenáře vtáhne. Příběh Davida už bohužel tak příjemný není. Pořád jsem se musela ptát: Proč? Proč zrovna on a jeho bratři ne? Co jí k tomu vedlo? Kolik dětí tohle, nebo jiný druh týrání, prožívá?

myšpa
30.10.2021 4 z 5

Nechápu, jak se mohou lidé tak strašně změnit.

Agatha84
26.07.2021 3 z 5

Opět, nebudu a nemohu jakkoli znevažovat výpověď týraného dítěte. Jest to například obdobné tématu holocaustu. Už jen z principu dáváme 5*. Ale, když se zamyslím nad tím, co všechno mi v takovém svědectví prožité hrůzy chybí, abych to mohla - dle recenzentů - považovat za dílo určené prevenci CAN syndromu, je toho hodně co dohánět.