Dialogy o kráse

Dialogy o kráse https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21791/dialogy-o-krase-21791.jpg 4 59 7

Tři Platónovy dialogy (Ión, Hippias větší a Faidros), z nichž první dva pocházejí z Platónova mládí a třetí z pozdějšího období, spojuje úsilí definovat podstatu krásna. Platón se v nich pokouší určit shody a rozdíly mezi uměním a filozofií, vyložit podstatu umělecké tvorby a stanovit pravidla řečnického umění. Kniha je záznamem dialogu mezi Sokratem a třemi moudrými muži – Iónem, Hippiem a Faidrem. Ión, jeden z nejslavnějších rapsódů, řeší se Sokratem, zda jeho umění recitovat Homéra vychází ze odborné znalosti či jakéhosi božského vnuknutí, které Ióna k Homérovi přitahuje. Hippias je pro změnu Sokratem těžce zkouśen v otázce, co je to krása a jak vypadá její nejpřesnější definice. Nejznámější dialog s Faidrem pak řeší podstatu řečnictví a jeho krásy...... celý text

Přidat komentář

Kabuky
26.05.2022 5 z 5

Dobrý titul pro zájemce o filosofii a estetiku.

Freiherr
11.02.2020 4 z 5

Po tomto souboru dialogů (nejen) o kráse jsem sáhl, maje Faidra již dříve přečteného, s úmyslem porovnat úroveň překladu a nechat se poučit dalšími dvěma dialogy. Musím říci, že oproti překladu ze samého začátku 20. století je tento čtenářsky stravitelnější, ale vysloveně mě iritoval nový pravopis ve slově filosofie. Dovolím si proto vyložit etymologický původ onoho slova: filein (milovat) + sofia (moudrost) = filosofie (láska k moudrosti) a naproti tomu filein + zofos (tma) = filozofie (láska k temnotě). Proto prosím piště filosofii se S.
A nyní zpět k Platonovi. Je vidět, že si charaktery postav v dialozích vystupujících minimálně přibarvil - protože jinak by mu nemohl Ión tolikrát tvrdit, že není zběhlejšího odborníka na Homéra kromě něho. To by zkrátka racionálně uvažující člověk neudělal a po prvních pochybnostech ze strany Sokrata by svou rhetoriku změnil. Chápu ovšem, že Platon tohoto zveličení užil, aby zdůraznil potřebnou myšlenku a aby tedy kontrast mezi Iónem a Sokratem vynikl. Ve druhém dialogu mne mírně zklamalo, že nebyla poskytnuta souvislá definice krásy, o kterou se během celého rozhovoru s Hippiem přeli. No a Faidros? To je můj nejmilejší Platónův dialog. Začíná krásným líčením přírodní scenérie, kam se Faidros se Sokratem uchýlí, aby unikli spalujícímu horku. V první polovině jsou podány různé řeči na téma lásky milujícího a nemilujícího muže k miláčkovi (pederastie byla tehdy v Řecku obvyklá). Ve druhé části se Sokrates zamýšlí nad dialektikou a nad správným tvořením řečí. Vřele tento dialog doporučuji i těm, kdož jsou zatím filosofií nepolíbeni!


Evina.Cetba
28.09.2018 5 z 5

Platón formou dialogu se svými žáky vysvětluje své náhledy na umění a krásu.

Mimir
06.09.2018

Klasický, rafinovaný Sokrates. Ión zistil, že o Homérovi nič nevie a je len nadšeným fanúšikom. Hippias, učený sofista, v celom Grécku najmúdrejší, rezignoval pri definícii krásy a nakoniec Faidros zakončený Sokratovou modlitbou: "Milý Pane a ostatní bohovia tohto miesta, dajte mi, aby som sa stal vnútorne krásnym a môj zovňajšok nech je s mojím vnútrom v priateľskom súlade. Za boháča nech považujem múdreho a zlata nech mám toľko, koľko by uniesol len človek skromný."

Luxiee Axony
24.02.2014 4 z 5

Musím se přiznat, že některé pasáže mi přišly hodně složité na pochopení - potřebovala jsem si to například i kreslit.. :) O abstraktních věcech není příliš jednoduché mluvit ani o nich číst. Ovšem i přesto bylo zajímavé nahlédnout do takových hlubokých myšlenek :))

Lusinkaoko
07.03.2012 5 z 5

První dílo od Platóna, které jsem četla a zcela mne uchvátilo ♥

WEIL
25.11.2011

Jak známo, Sokrates nic nenapsal a zdá se, že si ho Platón spíše vymyslel, než že by existoval.
A přece význam této knihy je především ve schopnosti rétorické, umění vést dialog, a rétorika byla především v Antice běžný vyučovací předmět, a jednalo se i o snahu umět se vyjadřovat, mluvit s druhými, a nemalý význam měla i složka výchovná.

Kniha patří díky svému rázu ke klenotům světové literatury a myslím, že oprávněně.

Štítky knihy

filozofie antická literatura

Autorovy další knížky

Platón
řecká, 427 - 347
1993  81%Ústava
1979  87%Dialogy o kráse
1993  85%Faidón
2008  84%Timaios / Kritias
1910  89%Obrana Sokratova

Kniha Dialogy o kráse je v

Právě čtených2x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst49x
Chci si koupit22x
dalších seznamech4x