Dětství v dobách císařství - Panenky a cínoví vojáčci

Dětství v dobách císařství - Panenky a cínoví vojáčci https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209313/bmid_detstvi-v-dobach-cisarstvi-panenky--9g6-209313.jpg 4 31 11

Čistě oblečené, dobře vychované, s růžovými tvářičkami na nedělní procházce s rodiči – to je obraz dítěte z 19. století. Zasvěcený pohled do císařských dětských komnat, měšťanských dětských pokojíčků i ubohých dělnických příbytků však nabízí překvapivé a často dojemné podrobnosti z všedního života dětí z dob císařství.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Puppenhaus und Zinnsoldat: Kindheit in der Kaiserzeit , 2012


více info...

Přidat komentář

Aranel15
15.12.2021 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá, ale je škoda, že do ní nebyly zařazeny i další skupiny dětí. Najdeme tady tak pouze děti bohaté nebo hodně chudé.

tygřík2
25.03.2021 3 z 5

Po přečtení bych skoro nabyla dojmu, že v uplynulých stoletích nebylo šťastného dítěte. Dámy popsaly tu temnější stránku života některých tehdejších dětí. Naštěstí existují i jiní (než zde citovaní) autoři, kteří vzpomínají na své dětství hezky. A předpokládat, že se všichni rodiče při výchově svých ratolestí vždy drželi (zde citovaných) "odborných příruček" je trochu naivní. I v minulosti byli rodičové, kteří se řídili svým rozumem a láskou.


Noisette73
25.09.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih této série, každé dítě by si zasloužilo krásné dětství, ale nikdy tomu tak nebylo a to vidíme i tady.

lukas5373
21.01.2020 5 z 5

Zajímavá kniha, mapující dětství za monarchie a to, jak se mělo dělnické, šlechtické a královské dítě.

veronika5179
08.03.2019 5 z 5

Knihu hodnotím velmi pozitivně. Patří mezi populárně naučné publikace, ale nechybí v ní ucelený obraz tehdejšího dětského světa napříč nejrůznějšími sociálními vrstvami. Jsou zde popsány velmi zajímavé aspekty a zajímavosti, které v jiných knihách chybí. Snad jen následníkovi trůnu je v poslední kapitole věnováno příliš mnoho stran - jako by si autorka vypůjčila pár stránek z jeho životopisu :) I tak je ale kniha překvapivě dostatečně kvalitní. Pokud někdo vyžaduje "kvalitní studii" je nutné pátrat v archivech a ponořit se do odborné literatury, která se v tomto směru v češtině téměř nevyskytuje :)

ladyfromskye
02.03.2017 5 z 5

Prosím pěkně, toto není odborná studie, nýbrž populárně naučná kniha! Hledáte-li komplexnost, jděte do archivu a tyto knihy nečtěte a nekažte jim hodnocení.
Za mě naprostá spokojenost, dozvěděla jsem se mnoho nového o dětství chudých, bohatých i těch ze střední vrstvy. Zřejmě nejvíce jsem na knize ocenila citace z deníků, dopisů a výpovědí "přímých účastníků" a samozřejmě krásný a hodnotný výběr literatury (i když se jedná o do češtiny nepřeložené prameny). Příjemným oživením pro mě byly fotografie.
Kniha je rozhodně pro každého, kdo chce nahlédnout do zatím příliš nezpopularizované tematiky, přitom ale nechce být úplně zahlcen informacemi. Je ale také dobrým začátkem pro ty, kteří se začali o toto téma zajímat hlouběji.

Candide
04.10.2015

Oceňuji kvalitní soupis sekundární literatury, materiálu je však tolik, že není možné napsat komplexní publikaci, a přitom ji vměstnat do necelých dvě stě stran. Útlost knihy považuji za hrubé odbytí tématu. V takovém případě se snadno sklouzne k povrchnosti a zjednodušování, což se stalo i zde.

Lenka4
26.08.2015 2 z 5

Autorky se zabývají hlavně extrémy - životem dětí v nejbohatších a nejchudších skupinách obyvatelstva. Opomíjejí nejpočetnější střední vrstvu, rodiny řemeslníků, obchodníků, úředníků. Kvalitní studie na dané téma by neměla postrádat ani přiblížení života dětí na venkově. Kniha je líbivá, čtivá, leč povrchní.

Lenu04
13.05.2015 4 z 5

Zajímavá kniha, která se dobře čte. I když občas by mohla jít více do hloubky.

Jana_Z
25.09.2014 3 z 5

Najdete tu pár zajímavostí a kniha je opravdu čtivá, jak píše JeKa, ale ucelenější obraz o "výchově v dobách císařství" tu nehledejte.

JeKa
09.07.2014 4 z 5

Velmi čtivá a zajímavá kniha doplněná o rozsáhlou obrazovou přílohu. Publikace je dělena na tři části - věnuje se tak odděleně prostředí měšťanských a šlechtických vrstev, dělnických vrstev a císařské rodiny. V podstatě bych měla k obsahu jen malou výtku, autorky naprosto nerespektují vývoj, jakým pojímaní dětství v 19. století prošlo, a dokumentují stav výchovy napříč 18. až 20. století na jednotlivých příkladech, aniž by jakkoliv reflektovaly, že nemohou stát zcela relevantně vedle sebe.

blíže viz.: http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14270

Štítky knihy

děti 19. století Habsburkové dětství vývoj a výchova dětí Rakousko-Uhersko rodiče a děti

Autoři knihy

Sabine Fellner
rakouská, 1959
Katrin Unterreiner
rakouská, 1969

Kniha Dětství v dobách císařství - Panenky a cínoví vojáčci je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x