Údolí plavých koní 2

Údolí plavých koní 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16534/bmid_deti-zeme-udoli-plavych-koni-2-kTv-16534.jpg 5 154 18

Děti země série

< 2. díl >

Krásná Ajla, cromagnoská dívka vyhnaná z klanu Velkého medvěda, se vydává na dlouhou osamělou pouť nekonečnou stepí za lidmi svého druhu. V rozsáhlém údolí, které ji skýtá nečekané možnosti připravit se na zimu, se zastaví a zabydlí. Bojuje s divokou zvěří, nemocemi, žije v souladu s tajemnými silami. Je stále obratnější lovkyní i léčitelkou. Chce hledat své lidi, ale současně má strach z toho, až se s nimi setká. První člověk, kterého za dramatických okolností potká, je i první muž, ke kterému pocítí velkou lásku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Valley of Horses , 1991


více info...

Přidat komentář

TheSarcasm
03.12.2023 5 z 5

Já tyhle romance prostě miluju. Tolik ohleduplnosti, zdvořilosti, porozumění, tolerance - wow - za to by se nemusel stydět ani pravý anglický gentleman. A na druhé straně cudnost a ctnost - úžasné, co by za to daly mladé šlechtičny viktoriánské éry. A potom ta erotika, ty techniky, to by snad nezmák ani guru Jára. S realitou té doby to má asi tolik společného jako Tarzan, ale ten se taky čte hezky.

Bafy
01.10.2021 5 z 5

Srdcovka ..... pokud je tento dvojdíl nejslabší z celé série, tak chci každopádně přečíst i ostatní :-)


hanzmb
09.09.2021 3 z 5

Obrovské zklamání. Po 3 solidních knihách a ještě ucházejícím začátku této najednou autorka sklouzla do toho nejhoršího druhu literatury pro ženy. Brr. Těšil jsem se na mnoho příjemně strávených večerů, než přečtu všechny díly, ale jestli tohle bude pokračovat, tak skončím. 1 * za slušný začátek. zbytek s bídou 2 *.

LéňaM
04.10.2019 5 z 5

Tato kniha mě velice bavila.
Zatim nejvic z cele série.

Boby17
28.10.2017 3 z 5

Tak druhou dvojknihu mám za sebou a pokračovat v čtení série už asi nebudu. Patrně nejsem členem cílové skupiny čtenářů, či spíše čtenářek, protože knížka mi přišla dějově dost jednoduchá a v podstatě se řešily pouze milostné problémy hlavní hrdinky a jejího zraněného nalezence. Dobře to popsala Mabie.
Také na mě v pravěkém příběhu velice rušivě působilo používání metrických mír.

Mabie
22.08.2017 3 z 5

Po prvních dvou dílech (Klan velkého medvěda) je Údolí plavých koní zklamání. První část cyklu považuji za povedenou pohádku, kde je základem fantazie, fakta upravená tak, aby seděla a nutné ponaučení. V druhé části zbyl ze všeho jen erotický román z pravěku :-)

kej7my
17.05.2017 5 z 5

Tato kniha mě naprosto uchvátila. Přečetla jsem ji jedním dechem za jedno odpoledne. Vyjadřování spisovatelky je naprosto strhující. Ke knize jsem napsala drobnou recenzi pro případ, že by někoho zajímal děj ještě dřív, než knihu otevře.

hankapimi
18.04.2017 4 z 5

Autorka má úžasný cit pro detail - užívám si podrobně vykreslené představy v příběhu o Ajle, ze které se stává obratná léčitelka i šikovná lovkyně. Líbí se mi i její zvídavost a zvědavost, která ji obohatí a posune vždycky o kousek dál metodou pokus - omyl. Z nutnosti přijde přemýšlením na úžasné praktické novinky, je to moc šikovná cromagnoská holka !

hana4834
10.12.2016 5 z 5

další kniha co mě dostala :)

zd0981
14.07.2016 2 z 5

Ach jo!

helstyn
25.01.2016

Další díl knih z cyklu Děti země, které mě úžasně chytly.

Rup
23.11.2015 odpad!

První část cyklu Dětí země (Klan velkého medvěda) považuji za čtivou pohádku a jako takovou jsem ji hodnotil. V pohádkách, jak lze očekávat, nehrají roli empirická fakta, nýbrž fantazie, básnická licence a většinou i nějaké to morální ponaučení. V této druhé části se vytratilo vše výše zmíněné a zbyla jen nudná slátanina holých nesmyslů. Jen jediný příklad. Představa, že jeskynní lidé v době ledové za celou zimu (ta v onom období mohla trvat i osm měsíců) nevytáhli paty z jeskyně, je do nebe volající nesmysl. V tomto duchu se táhnou i ostatní, byť velmi sporadické, autorčiny nápady. Obdobnému kvalitativnímu "sešupu" se, želbohu, ve všech směrech dostalo i překladu. Mé slohové práce z páté třídy jsou proti tomu literární lahůdkou. A to jsem za ně dostával poměrně pravidelně za pět. Zkrátka nedočteno a v dohledné době se na tom asi nic nezmění. Totální znechucení. Zlatý, a ještě dvakrát zlatem potažený, Štorch.

Huhrux
29.07.2015

Už dlouho nepamatuji dobu, kdy bych se do nějaké knihy začetl s takovým nadšením a zaujetím jako je tato sága. A to beletrii moc nečtu, a když tak jen povídky, z časových důvpdů. Je to skvělé dílo, po dlouhých letech něco, co i v pozdních večerních hodinách nedá usnout , na rozdíl od jiných děl.Zatím jsem skončil u Údolí plavých koní a mohu říci, že je to něco úžasného a že určitě nezůstanu u 4. knihy. Z popisu krajiny, zvyků, způsobů oblékání, zvyků, lovu, a nakonec i zajímavě a citlivě zpracovaných intimních vztahů jsem nadšen a je vidět, že autorka má o té době znalosti na velmi dobré úrovni.. Ještě nic se mi za dlouhá léta nepodařilo z beletrie přečíst tak rychle a s takovým nadšením. Možná proto, že knihy z pravěku měn vždycky bavily., ale tohle je něco mimořádného a unikátního.Ty popisované události nastat mohly, neboť lidé cromagnonského typu a neandertálni žili několik desítek tisíc let spolu, nebo spíš vedle sebe. A jejich vztahy se mohly vyvíjet různě.
První část příběhu byla dokonce i zfilmována. Daryl Hanah se do této role velmi hodí, ale film přece jen knhu nenahradí.

adulik23
17.11.2014 4 z 5

veľmi pekný príbeh, pútavo napísaný... Ajla a Jondalar sa konečne zoznámili, celú knihu som sa obávala ako sa to napokon vyvinie, ale koniec ma potešil...

Věro
22.01.2014 5 z 5

Příběhy Ajly jsou prostě úžasné!

haWranka
22.02.2013 5 z 5

První setkání Ajly a jednoho z Druhých. Vše popsané citlivě, realisticky. Prostě paráda!

kattyV
16.02.2013 5 z 5

Ajla se dokáže ve svém údolí o sebe docela dobře postarat, ale je tak sama...jen do okamžiku, kdy se v údolí objeví Jondalar se svým bratrem. Oba jsou těžce raněni lvem. Jeden z nich je zabit, ale Jondalara se Ajle podaří zachránit.

lajcma
20.02.2012 5 z 5

Opakuji se - nádhera!!!!