Děti Antonína Kaliny

Děti Antonína Kaliny https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183837/bmid_deti-antonina-kaliny-t3y-183837.jpg 4 56 20

Téměř neuvěřitelný, a přesto pravdivý příběh českého vězně, kterému se v krutých podmínkách koncentračního tábora Buchenwald podařilo zachránit tisícovku dětí. Dětí, na které čekala smrt. Jmenoval se Antonín Kalina a byl z Třebíče. Doma zapomenutý, ve světě, zejména v USA a Izraeli, uctívaný. V roce 2012 se stal zatím posledním Čechem, který byl v Izraeli oceněn titulem „Spravedlivý mezi národy“, aniž by se o tom u nás zmínil jediný novinář. Na rozdíl od mediálně proslulých zachránců Židů Oskara Schindlera či Nicholase Wintona se Antonín Kalina každodenně díval do tváře smrti. Záchranu dětí organizoval v situaci, kdy mu šlo doslova o život. Den co den. Noc co noc. V průvodních listinách gestapa měl napsáno – návrat nežádoucí. Jeho motivace byla silnější než strach. Jeho zásluhou se tedy, v srdci Pekla, odehrála záchranná akce, která v dějinách druhé světové války nemá obdoby. Kniha reportéra a spisovatele Stanislava Motla je – jak je ostatně u tohoto autora zvykem – výsledkem několikaletého a hlavně intenzivního historického pátrá­ní. Díky autorovu podmanivému stylu vyprávění, rovněž díky jeho nevšední empatii, vnímavosti, také díky vý­povědím očitých svědků či dosud žijících příbuzných aktérů tohoto pravdivého a zároveň skoro až neuvěřitelného příběhu – ocitneme se přímo v srdci tehdejších tolik dramatických událostí. Událostí, nad nimiž se i po letech skoro až tají dech Kniha je doplněna dvěma stovkami dokumentárních fotografií.... celý text

Přidat komentář

jasminecka
31.10.2023 5 z 5

Ačkoliv je velká část knihy věnována všemu jinému, než Antonínu Kalinovi, ve finále to zas tak nevadilo. Autor dělá opravdu široký exkurz jak do prvorepublikových reálií z baťovské éry, věnuje se ale taky podrobně celkovému fungování koncentračních táborů, což dost pomáhá pochopit šíři a hloubku jednotlivých událostí. Práce se zdroji je obdivuhodná a rozhodně zmiňuje tituly, které si zařazuji na seznam k přečtení.

JancaMia
14.10.2022 5 z 5

Půjčeno z knihovny. Knihu jsem si půjčila na základě knih "život na úvěr" , ve které jiný pamětník a kamarád Kaliny, vzpomíná na spolužití s Kalinou v jednom baráku. Smekám před houževnatostí a odvahou , kde přímo v pekle se staral o stovky dětí a sháněl oděvy ,obuv, jídlo, léky a další věci které děti potřebovaly .


hellena1523
30.12.2019 3 z 5

Schindlera zná celý svět, jsem ráda, že já jsem díky panu Motlovi poznala příběh pana Kaliny.

prochajda
29.12.2019 4 z 5

Kniha je spíše dokumentární a plná informací, ale výborně zpracovaná. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla o panu Kalinovi a jeho odvaze za druhé světové války.

dagmar5477
04.09.2019 5 z 5

Výborně zpracovaná kniha od výborného autora. Nejde jen o nastolení faktů, ale jsou zde velmi hezky vysvětleny i souvislosti. Bravo.

Majdaloupka
01.03.2019 3 z 5

Jakožto třebíčská rodačka a zároveň veliký konzument knih z období 2SVV jsem byla nadšena, že i my máme svého Wintona. Kniha se pěkně četla, měla spád, ale jak zde již několikrát padlo, bylo hodně vsuvek a samotný příběh pana Kaliny byl mnohdy upozaděn. Nicméně jsem moc ráda, že jsem zjistila nové informace z minulosti o mém rodném městě a co nejdřív se zajedu podívat na výstavu o panu Kalinovi.

LiborP
15.01.2019 5 z 5

Smutné čtení o smutných událostech... Silný a statečný člověk to byl.

Vašek56
07.09.2018 5 z 5

Proste Standa Motl, kniha je dobra, ale vadi mi tam vsuvky. Buchenwald popisuje jako by to byla kniha o Buchenwaldu, Baťa jaky byl, dalsi takova odbocka. Ja bych radeji vic o p.Kalinovi. Co je venovano vsuvkam, by melo byt venovano Kalinovi.
Jinak čest jeho pamatce, smekam pred jeho odvahou, at byl komunista ci ne. Mesto i Ceska republika by se mela stydet, ze na nej zapomnela.

Akula
14.08.2018 4 z 5

Antonín Kalina byl člověk, o kterém se bohužel u nás moc nemluví. Přitom jeho zásluha na záchraně stovek životů v koncentračním táboře Buchenwald je nepopiratelná. S podivem je již jeho schopnost přežít celou válku v prostředí koncentráku. Při popisu záchrany stovek židovských dětí mi šel kolikrát mráz po zádech. O hvězdičku méně dávám kvůli pro mne nepříjemnému způsobu psaní. Příběh samotný se hvězdičkami nedá docenit.

Viktor80
29.01.2017 5 z 5

Velmi zajímavé čtení, kde se člověk dozvídá fakta o takřka neznámém p. Kalinovi, který zachránil kolem 1000 dětí před smrtí v koncentračním táboře v Buchenwaldu. Doporučuji k přečtení.

martunka
01.02.2015 5 z 5

Po přečtení této knihy musím říct, že jsem ráda, že jsem moravačka. Antonín Kalina a všichni ostatní lidé, kteří se o ty děti starali, byli úžasní lidé. Stanislav Motl umí toto téma vždy perfektně zpracovat. Kniha je čtivá a plná informací, které jsou k užitku. Doporučuji si tuto knihu přečíst.

chladuska
05.08.2014 4 z 5

velmi čtivá kniha..příběh o člověku, který u nás není známý..pocházím ze stejného města a do této doby jsem o tomto člověku vůbec nevěděla. jsem ráda, že se kniha ke mě dostala

MichelleS
09.07.2014 3 z 5

Člověk, který "jen" dělal, co je potřeba, "jen" zůstal člověkem. A zachránil tím stovky životů.

Zorka
02.07.2014 4 z 5

Stanislav Motl je nepochybně skvělý novinář, který dokáže posbírat a nashromáždit ohromné množství podkladů pro své knihy a reportáže. Bohužel si ale myslím, že v jeho případě by často méně znamenalo více. Knihu děti Antonína Kaliny jsem si vypůjčila hlavně kvůli příběhu záchrany dětí v Buchenwaldu, obětovala bych tedy informace o životě Tomáše Bati, stejně tak všeobecně známé informace o Mnichovské dohodě apod. Naopak právě v příběhu záchrany dětí z bloku 66 mi zůstalo několik otazníků. Při čtení knihy mi trošku vadilo, že byla napsaná přesně stylem mluvy Stanislava Motla, celou dobu jsem tedy měla pocit, jako by mi knihu předčítal právě on. I neustálé odkazování na zdroje a knihy, z nichž autor čerpal (někdy jsem se nemohla ubránit pocitu, že dílo je z velké části kompilací), mi připomínalo Motlovo vystupování v pořadu Na vlastní oči. I tak ale knize dávám poměrně vysoké hodnocení, a to zejména díky množství dobových fotografií, které byly umístěny v textu přesně tam, kde jsem je očekávala, a rovněž kvůli snaze kontaktovat příbuzné a známé Antonína Kaliny, kteří by mohli přidat nějaké střípky do mozaiky nejen záchrany dětí, ale života Antonína Kaliny obecně. Je vidět, že autor nechal za knihou ohromný kus práce.

minirock
21.03.2014 4 z 5

I když bydlím 5 minut od místa kde stával rodný dům Antonína Kaliny, nikdy jsem o něm narozdíl třeba od dalšího třebíčského rodáka Gustava Klimenta neslyšel. Myslím, že je docela těžké se v dnešní době, kdy se každý stará jen sám o sebe, vcítit do myšlení člověka, který byl ochotný dát všanc svůj život aby zachránil stovky židovských dětí. A to byl prosím komunista !
Ačkoliv bych rád dal nejvyšší hodnocení, nelíbilo se mi to, že dvě třetiny knihy autor popisuje život v koncentračním táboře Buchenwald. Připadá mi to jako nastavovaná kaše, nemůžu si pomoci. Když si budu chtít přečíst o Buchenwaldu, sáhnu po Benešově knize V německém zajetí.

hipsterkaj
15.03.2014 odpad!

Je to takové citové vydírání tématem. Navíc je tam několik nesmyslů.

Similar
06.02.2014 5 z 5

Pro mě bezkonkurenčně nejlepší kniha od p. Motla. Neuvěřitelně čtivá, má spád, super jsou vsuvky. Přečetla jsem jí jedním dechem. Příběh je neuvěřitelný. Nezbývá než zamáčknout slzu a čekat na další.

AlenaV
17.01.2014 5 z 5

Literatura faktu napsaná čtivou formou. Tak to umí jen mistr, a tím jistě pan Stanislav Motl je. Je to poutavě napsaná kniha o strašných činech, bezpráví, ale i o lidskosti, soudržnosti a hlavně o hrdinovi, který nedbal na to, že by sám mohl zemřít a zachránil přes 900 židovských kluků nacistům přímo pod nosem v koncentračním táboře. Jak? To se dočtete a budete zírat jako já. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu pro střední školy, aby se nic podobného už nemohlo opakovat. Jen je škoda, že se u nás v republice o Antonínu Kalinovi nemluví tolik jako o siru Wintonovi a panu Šindlerovi. Podle mě by si v ČR zasloužil mnohem více pozornosti. Média si ani nevšimla, že v Izraeli dostal ocenění Spravedlivý mezi národy. Proto také děkuji panu Motlovi za tuto úžasnou knihu.

maryzka
16.01.2014 5 z 5

Opět jedna z brilantních děl S. Motla. Škoda, že toto jméno je zapomenuto a nikdo o něm už neví. Jinak je tady mnoho zajímavostí o koncentračním táboře,,Buchenvald', který by taky neměl být zapomenut, mnoho osobností ze všech koutů země, jejich osudy po válce, ale také osudy mnoha věznitelů. Dobové fotografie taky stojí za to. Mimochodem podnikatel Bata taky nebyl žádný svatoušek, ale dost tvrdý člověk( rebely odstranil ze závodu, lojální zaměstnance odměnoval

luckach
12.01.2014 5 z 5

Čest jeho památce. Velice silný příběh o člověku, který v Čechách je téměř neznámý. Zato v Izraeli a Americe je mu projevována úcta. Díky za všechny děti, které pomohl zachránit v koncentračním táboře Buchenwald.