Detektiv Kalle má podezření

Detektiv Kalle má podezření https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11905/detektiv-kalle-ma-podezreni-11905.jpg 4 232 33

Velký detektiv Blomkvist série

1. díl >

Kdo je detektiv Kalle? Přece ten nejlepší pátrač, a to je mu teprve třináct let! Jeho první případ se odehrává během prázdnin v švédském městečku Lillköpingu, kde se po několika letech zničehonic objeví strýček Kallovy kamarádky Evy-Lotty. Strýček se ovšem chová víc než podivně, neustále se zajímá o zříceninu na návrší, v noci leze oknem z pokoje, kupuje si zcela nevhodné věci, horlivě pročítá noviny, a to není zdaleka všechno. Kallovi je hned jasné, že tohle není jen tak. Něco podezřelého se chystá a on musí vypátrat co, než bude pozdě!... celý text

Detektivky, krimi Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Mästerdetektiven Blomkvist , 1946


více info...

Přidat komentář

Marie60
05.03.2024 5 z 5

Knížku jsem strašne ráda jako dítě četla.

Petra-Nela
05.11.2023 5 z 5

Super detektivní příběh, četla jsem ji už několikrát, o zfilmování této knihy jsem nevěděla, zkusím dohledat na YouTube, ale koupila jsem si druhý a třetí díl, o kterých jsem též nevěděla ale těším se až si je přečtu.


Lovehorses365
11.01.2023 5 z 5

Super detektivka.
Dávám like.

Jean-Paul
18.10.2022 4 z 5

Je to sice kniha určená pro dětského čtenáře, ale i dospělák jako já bude napnutý, jak se to nakonec všechno vyvrbí. Má to švih, má to tah na bránu, má to napětí, má to humor, má to spoustu dětské fantasie... Prostě, když někdo umí psát tak jako paní Lindgrenová, je radost takovou knihu číst ať je vám devět nebo devadesát. Zcela určitě v blízké budoucnosti šáhnu i po dalších dobrodružstvích detektiva Kalleho a výhledově i po jiných knihách této švédské autorky. (85 %)

whale77
01.02.2022 5 z 5

Ale to bylo milé překvapení! Jako dítě jsem od Lindgrenové uměla nazpaměť jen Pipi, Bullerbyn a Ronju, ale až s dětmi vlastními objevuji i další její knížky, jako jsou Karkulín, Madynka a teď právě Kalle. Bylo to úplně jiné, ale stejně dobré. V příběhu už víc převládá ten dospělejší svět, ale pro dětskou fantazii, typickou pro Lindgrenovou, se i tady našlo místo. Bydlím v Belgii, takže knížku četla naše nejstarší v holandštině a po každé kapitole jsem všem třem předčítala v češtině, v obou jazycích byly holky (i já!) napnuté jak špagát. I když to byl takový malý thriller, noční můry z popisů nehrozí, jsou odlehčené stylem drzosti Evy-Lotty, který mi trochu připomínal Pipi, a dětsky naivní odhodlaností Kalleho, podobného hodnějším klukům z Bullerbynu.

Aliii
11.01.2022 4 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem zjistila, že Astrid Lindgrenová psala i detektivky. Jako dítě mě knížka minula, ale jsem ráda, že jsem se mohla začíst aspoň jako dospělá. Příběh skvěle odvyprávěný, dětské postavy jsou moc sympatické. Jen mě trochu naplňuje smutkem, že před 60 lety byly děti ve 13 letech ještě děti, zatímco dnes už by si takhle hrát a prožívat dobrodružství nedokázaly...

kuky921
19.08.2021 4 z 5

Klasický dobrodružný příběh s kriminální zápletkou. Pobavila jsem se a byla jsem překvapena, jelikož jsem netušila, že autorka psala i knížky s detektivní tematikou.

RoBertino27
03.06.2021 4 z 5

První setkání s tímto dílem proběhlo díky minisérii Československé televize - Kalle a Eva Lotta se dávno herecky vytratili, pouze Roman Skamene, Jaromír Hanzlík, Luděk Munzar, Josef Hlinomaz a Lubomír Kostelka přetrvali v paměti, ačkoliv drahně let nebyl tento seriálek reprízován. Teprve poté jsem se dostal k literární verzi a musím podotknout, že ve srovnání s televizní podobou nezklamala. Bohužel doposud jsem neměl možnost se seznámit s dalšími Kalleho příběhy - třeba někdy příště...

gabi2008
08.04.2021 5 z 5

Krásná kniha. Vybrala jsem si ji proto, že miluji detektivky a moc mě bavila. Všem doporučuji!

Amneris
27.03.2021 5 z 5

Kniha o mladém detektivovi a jeho kamarádech je velmi pohodový prázdninový příběh. Podle knihy byl v roce 1971 natočen seriál Podezřelé prázdniny.

karli887
08.08.2020 5 z 5

Knížku mého dětství jsem milovala,škoda,ze jsem ji nečetli moji synové,ale určitě ji někdy budu číst svým vnoučatům.

m_martina
08.06.2020 5 z 5

Zdařilá detektivka, kterou nemusí číst jen děti. I mně se líbila a časem ji určitě doporučím i svým vnučkám.

Jessica007
05.06.2020 5 z 5

Četla jsem v dětství, hezká detektivka pro děti, bavila mě.

cihla005
31.05.2020

(SPOILER) Děj tohoto detektivního příběhu se odehrává ve švédském městečku. Kall Blomkvist je hrdina této knihy, který si strašně přeje být detektivem. Velice podezřelý se mu zdá strýc jeho kamarádky Evy-Lotty. Společně s Andersem založí svůj tříčlenný klub Bílá růže. Nakonec jenom měl Kall pravdu. Sejmou mu otisk prstu a pošlou na policejní stanici. Za strýcem přijedou dva jeho lidi. Detektivní klub vystopuje, že tito tři společně ukradli šperky. Einar je ukryl ve zřícenině starého hradu. Odehraje se spoustá věcí, doporučuju. Kniha se mi líbila, četla jsem jí s bráchou taky se mu to líbilo.

zaglo
25.04.2020 5 z 5

Čteme se synem (8 let), je nadšený.

anet0004
03.04.2020

(SPOILER) Tato kniha vypráví o třináctiletém chlapci jménem Kalle Blomkvist. Který by se v dospělosti chtěl stát detektivem, proto skoro každého sleduje, jestli nedělá něco podezřelého, co by mohl prošetřit. Kalleho přátelé Acders a Eva-Lotta, nesdílejí jeho vášně, proto se jim svěřil. Do Lillköningu, kde děti bydlí, přijede strýc Evy-Lotty Einar, který se Kallemu a Acdersovi vůbec nelíbí. Protože strýc se svými společníky něco udělali nějaký zločin. Co udělal strýc se svými společníky? Jestli to bude Kalle prošetřovat nebo ne? To si musíte dočíst sami. Knížka se mi moc líbila, byla napínavá a dobře se četla ráda bych ji doporučila.

Tetipu
26.11.2019 5 z 5

Tak to je jedna z knih mého dětství. Tak milá. Asi se mi na rozdíl od pokračování nejvíc líbilo, že tady si to Kalle nejvíc užíval, včetně svého pomyslného posluchače. A válka mezi bílou a červenou růží byla taky skvělá. Škoda, že jsem ve svém dětství nenarazila na ni kamarády, kteří by si chtěli takto dobrodružně hrát.

nelprochazkova
10.10.2019

Tuhle knížku jsem milovala jako malá a moc ráda se do ní začtu i jako dospělá, s dětmi (někdy i bez nich), opakovaně. Je to úžasná detektivka, ze které dýchá léto, prázdniny a dobrodružství. Kalle, Anders a Eva-Lotta jsou neskutečně sympatičtí hlavní hrdinové, mají smysl pro spravedlnost, vtip, fantazii, nápady. Zápornáci jsou zase záporní tak akorát (pro malé čtenáře). Určitě doporučuji!

pepa4081
18.08.2019 5 z 5

Všechny tři knihy o Kallovi a jeho kamarádech jsem přečetl za jeden den a noc. Prostě nešlo přestat.
Odteď je mám mezi svými asi třiceti nejlepšími dětskými knihami, které mohu číst kdykoli. Jako bych tam viděl Vlaštovky a Amazonky, trochu Rychlých šípů, Knoflíkové Války… Prostě skvělé. Parta sympatických rošťáků, která se baví, jak to umí jenom děti a k tomu ještě vždy napínavá detektivní zápletka. Dávám nejmíň 20 hvězdiček a doporučuji, doporučuji, doporučuji…
Vrcholně uspokojivé.

Kopretina
15.03.2019 5 z 5

Detektivka pro děti. Nadšené z ní byly a já taky, vtipné, napínavé, dobrodružné. Plný počet bodů.