Deník Václava II.

Deník Václava II. https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14963/denik-vaclava-ii-14963.jpg 4 10 6

Historický příběh popisující dětství a hledání lásky českého krále od útlého mládí až do Závišovy smrti.

Přidat komentář

Vestička
13.09.2020 1 z 5

Tak tohle byla opět chyba číst.... Pro koho byla kniha napsaná ? Pro děti? Ha ha ha . Žádná akce, žádná, považte ani jedna, milá postava. A některé věci by si Václav mohl klidně nechat pro sebe. Pro dospělé? Těžko. Černobílé postavy, a psychologie, taková, řekněme amatérská. Celou dobu jsem přemýšlela, jaká jsem byla já, když mi bylo 12. Jiná, Nepůsobilo to důvěryhodně. Děj byl překotný. Šup sem, šup tam. Díky bohu, jinak bych to nedočetla. Občas jsem žasla, jak se co stalo. Kunhůta, považte jako žena, měla nárok na to být regentkou. A nikdo s tím nic nesvedl, ani Habsburk. Václav dokázal 4 roky předstírat. Záviš měl ADHD, nebo jak se tomu říká. Chudák. Kdyby žil dnes, měl by ve škole spoustu úlev. A kdo že nalákal Záviše do té Bílé Věže? Kdo že to otrávil Rudolfa? Vítkovci? Ha ha ha. Všichni víme jak to bylo a proč. O téhle telenoveloidní romanci bylo napsáno mnoho, povětšinou špatných knih. A přitom kam se hrabe Hra o trůny, Hamlet, Mekbeth, atd. Škoda.

Bolomsson
03.10.2018 5 z 5

Deník Václava II. mne od prvních řádků bavil a nadchl natolik, že po pár stránkách knihy mi bylo jasné, že tuto knihu zřejmě přečtu na jeden zátah...a taky že tomu tak bylo:-). Příjemné a nenáročné čtení, které si určitě někdy v budoucnu mile rád znovu připomenu.


JohnnyBane
03.06.2017 5 z 5

Výborná kniha. Václav zde má ze všech knih největší koule. Konečně je zde líčen tak jak jsem si ho představoval, jako velice inteligentní dítě. Překvapili mě dvě skutečnosti na které jsem v jiných knihách na stejné téma nenarazil. Václav si uvědomoval že jeho matka není ctihodná žena, věděl co udělala a došlo mu že mateřský cit a láska k němu jí byla vždy cizí. Záviše v tu dobu také nenáviděl ale co je nejpodstatnější. Václav se musel Kunhutě jakožto královně Regentce a později i Závišovi podřídit z důvodu své neplnoletosti a faktu že nebyl korunován. Také prostor věnovaný biskupu Tobiášovi je zde velký. Je to Václavův nejdůvěrnější rádce a společník; jako postava je vykreslený jako velký sympaťák.

Kamiliana
18.10.2013 5 z 5

Kniha mě velice nadchla.. od tématu, přes zpracování a vykreslenou psychologii až po jazykový styl. Další kniha, která dokazuje, že historie není nudná.

honajz2
03.04.2013 5 z 5

Líbí se mi to tak, že jsem si to stáhl do mobilu.

honajz
20.04.2012 5 z 5

Spíše než historický román je to psychologicky pojatá studie inteligentního dítěte vystaveného extrémním podmínkám, a jeho pokus zařadit se mezi dospělé a svět dospělých pochopit. Některé situace jsou zvláštní, až idealistické, také jazyk vyprávění se sem tam mění, ale lze to připsat i změně pohledu hlavního hrdiny na svět a věci kolem sebe, Postava Záviše je zde pojata zcela jinak než ve většině tradičních historických románů.