Deník americké manželky

Deník americké manželky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35467/denik-americke-manze-35467.jpg 4 206 38

S ironickým nadhledem předkládá autorka deníkové záznamy americké ženy, manželky úspěšného advokáta a matky dvou dcer.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Diary of a mad housewife , 1971


více info...

Přidat komentář

janina66
07.11.2023 2 z 5

Audiokniha
No kniha mě moc nenadchla. Kdysi jsem ji četla jako velmi mladinká a jen jsem si pamatovala "beďar na zadku"
Čemu jsem se musela s úsměvem divit, co vše jako žena doma nestíhala. Jen zavolat všem ohledně úklidu , praní, mytí oken apd.
Tady žena chodí do práce, pere, nakupuje, apd. Knihu hodnotím jako nezajímavou.

kap66
06.11.2023 4 z 5

Ve svém optimistickém založení jsem si z anotace vybrala to jediné: "úsměvně vyznívající". Dobrá. Bylo to čtivé a lehkým perem psané. Obsahově to ale bylo smutné čtení o inteligentce s jasnými bipolárními symptomy, která každodenně dokazovala známý fakt, že duševní problémy a zajištěná existence existují často vedle sebe a že zdeptaná a zhroucená může být i žena, které nevisí na krku celá domácnost, ale "jenom" dvě děti a manžel otrocky naplňující americkou představu úspěchu. Když čekala na lékaře, protože dcery měly horečku, a dala si pár cigaret a nějakou skleničku bourbonu, nepobavilo mě to, jen rozesmutnilo, stejně jako další její "kousky". Pořád jsem z toho nějaká přepadlá.


petrulka
06.11.2023 3 z 5

Pohled do maloměšťáctví ve velkoměstě jak vyšité. Jak vypadat před ostatními, přizpůsobovat se vyšší společnosti, touha patřit do místní smetánky. Večírky, mecenáštsví, móda, známosti, vyšší společnost. Na jednu stranu by se mohlo jednat jen o takový náhled na tehdejší dobu, život newyorské střední střídy. Jenže v okamžiku, kdy víte, v čem vlastně Bettina plave, dostává kniha úplně jiný rozměr. To pochopení jejích obav vstoupit do parku, jejího postávání u dveří, jejích rozhovorů s psychiatrem. Ona tehdy prožívala to, co v dnešní době miliony lidí. Je to tak skvěle napsané, až je člověku úzko. Toto byl můj nejsilnější dojem z celé knihy, hlavní hrdinka a její duševní boly.

Pebra
09.09.2023 5 z 5

Vždy mě fascinuje, jak se bohaté manželky hroutí, přičemž mají služku. :)

stanislava9718
12.06.2023

Autorka, nevím jestli ze své zkušenosti napsala knihu, americké ženy, která žije se dvěma dcerami a totálně zaneprázdněným a sobeckým manželem - právníkem. Své rodinné záležitosti si nedovede obhájit a řeší je nevěrou. Příběh je psán lehce ironicky.

kusma
26.03.2023 5 z 5

Milé překvapení a sonda do života střední až vyšší vrstvy společnosti 70.let v New Yorku. Úplně jsem čučela a rozšířila si obzory, jak tam v té době žili. Kniha se mi dobře četla, byla jsem napnutá, kam a jak se posune děj.
Zároveň musím říct, že je neuvěřitelné porovnávat překlad z roku 1982 s dnešními překlady. Všehovšudy jsem narazila jen na 1 překlep. Úplně mi za dnešní práci překladatelů (některých) bylo stydno (takových chyb, co nacházím).
Zpět ke knize, mě se hodně líbila a určitě doporučuji k přečtení.

KnihovniceVěra
28.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Dobrá oddychovka s překvapivým otevřeným koncem, který mi nějak nezapadá do celého stylu knihy. Autorka se celou dobu doslova nimrá v detailech, hrdinka Tina jakoby přešlapuje na místě a hledá chyby v sobě a nakonec její manžel náhle prohlédne a rozpláče se .... dost neuvěřitelné.
Pokud odhlédnu od materiálního zabezpečení americké ženy 70. let min.století nesrovnatelné s poměry u nás, tak se jedná o typické pocity odloučení v domácnosti s malými dětmi, kdy žena útrpně snáší manželovo despotické chování a problémy v manželství neřeší, ale utíká se k nevěře. Tak trochu jsem nepochopila, proč Tina zůstává doma závislá na manželovi a nepustí se do něčeho, co by ji bavilo a naplňovalo, když má fůru volného času, na všechno kromě venčení psa objednává služky, uklízeče a opraváře.
Díky odlehčenému sebeironickému stylu se mi dobře četlo.

engelbert
30.10.2021 3 z 5

Netuším jak moc jde o slohové cvičení na téma deník, nebo snad o jakousi míru autobiografie. Románem bych to nenazýval. Znepokojivá je pro mne míra pokrytectví hrdiny (autorky) a jejího manžela. Nic se nepodařilo vyřešit, nebo dotáhnout do konce.

Parwana
13.03.2021 2 z 5

Předchůdkyně Bridget Jonesové, až na to, že hrdinka tohoto bestselleru (ve své době) má za manžela elitního právník a dvě zpovykané dcerky. Vtipná sonda do života tzv. lepší společnosti v sedmdesátých letech. Dobrá oddechovka, sem tam jsem se i zasmála.

Ava365
25.02.2021 4 z 5

Celkem zajímavá kniha.

vemrazik
17.02.2021 4 z 5

Ráda vystrkuju nos ze své sociální bubliny, nejraději právě v knížkách. Některé situace a problémy mi přišly naprosto absurdní, ale věřím, že takových příběhů už život napsal hodně.
Konec mě překvapil a dost mě štve, že se nějak neuzavřela ta záležitost ohledně těhotenství, byla jsem zvědavá...

Aleh
08.05.2020 4 z 5

Osvědčené téma mnohých autorů, americké prostředí k tomu. Je to jiné. Život ženy v New Yorku, nebo třeba v Praze nebo třeba někde na maloměstě nebo na vesnici...... Jiný život, jiné možnosti, jiné problémy. Dnes se dívám na problémy ženy žijící v New Yorku mnohem smířlivěji než dříve. I život ženy s dětmi v domácnosti nemusí vyvolávat pocity méněcennosti nebo dokonce nudu z každodenního kolotoče povinností a úkolů. jde o to, umět se k tomu aktivně postavit a využít toho, co daná životní etapa s sebou přináší. A tak je to i s uměním stárnout. Dobře se to čte.

Klobouková
12.04.2020 4 z 5

Překvapují mě celkem negativní komentáře, mně se to četlo výborně a fakt mě to bavilo!

maximus13
20.02.2020 2 z 5

Prostě vyprávění o životě americké rodiny poplatné době minulého století. Nějak zvlášť mě kniha nezaujala.

Radka1911
21.08.2019 3 z 5

Knížka mě od začátku do konce nijak a ničím nenadchla, hlavní hrdinku jsem nechápala a její Deník jsem dočetla opravdu jen silou vůle.

Fillipa
12.08.2019

Četla jsem první vydání někdy v roce 1982/1983 a byla jsem mírně rozpačitá z toho, že se jen domácností zaměstnaná Tinna s pomocnicí pro úklid a vaření hroutí z věcí, které u nás musí každá žena zvládnout při zaměstnání a bez pomocnice. Tenkrát jsem si poprvé uvědomila, jak vysoké nároky jsou v ČSSR na ženy kladeny, že žena do práce prostě musí, protože z jednoho platu rodina nevyžije. Nemohu se rozhodnout, jestli se mi kniha líbila nebo nelíbila. Zapůsobila tak, že jsem na ni nezapomněla.

jana9561
20.07.2019 4 z 5

Pohodová kniha, překvapil mě konec, na styl knihy poněkud "dramatickým" vyústěním.
Spoiler: Všiml si někdo, zda se tedy vyvrátily domněnky o těhotenství, či to podle mě zůstalo otevřené téma?

PetK
15.06.2019 2 z 5

Taky jste celou dobu čekali, až se tam něco stane? :-D Nemůžu si pomoct, tohle prostě není můj šálek kávy. Zhruba od poloviny jsem z toho měla už "guilty pleasure" a jen čekala, jestli se hlavní hrdinka tentokrát zhroutí z další připálené večeře, nebo z dalšího pozvání na večírek. Nepřirozené dialogy, děj o ničem... "vyprávění s úsměvně vyznívajícím pohledem do ženského nitra" si teda fakt představuju jinak, nezaznamenala jsem jediný vtip. Samozřejmě proti gustu..., ovšem velice ráda se teď vrátím ke krvákům nebo doopravdy úsměvným knížkám.

sarka45
05.03.2019 4 z 5

Knihu jsem četla kdysi dávno jako svobodná studentka za hluboké totality. Teď jsem se k ní vrátila v audioverzi, krásně načtenou paní Simonou Postlerovou. Bylo to velice zajímavé čtení. Neumím si představit, jak jsem ji tehdy vnímala. Patrně způsobem života a materiálními statky to pro mě muselo být sci-fi ve srovnání s tím, jak se žilo tady. A hlavní hrdinku jsem asi ve svém svobodném věku asi také nepochopila. Přesto se mi kniha i tehdy líbila. Teď už Betyně rozumím docela dobře. Nechápu, jak mohla tak dlouho trpět despotické a panovačné chování svého manžela. V manželství si mají být partneři rovni, což ovšem bývá problematické v případě, když muž tzv. "živí" manželku, jako v tomto případě. Závěr byl vcelku nadějný, i když si nejsem jista, zda se takovýto člověk dokáže změnit. Má to v sobě hluboce zakořeněné, navíc to o sobě i prohlásil, že nikdy jiný nebyl. Ale Betyna už je silnější a v tom vidím možná pro ni větší naději.

Znedla
01.12.2018 3 z 5

Jednoho dne se Tina rozhodne, že si koupí notes a začne si psát své účtování.
Účtování se svým manželem Jonathanem a jeho velmi povrchními přáteli, se svými dcerami, se svým životem, se světem okolo sebe...

Abych pravdu řekla, jsem v hodnocení knihy tak nějak uprostřed. Asi bych neřekla, že je to oddychovka, občas mě to opravdu vyčerpalo. Někdy jsem s Tinou souhlasila, ale někdy jsem jen nevěřícně kroutila hlavou, čeho je schopná. Jonathanovi jsem sice moc nefandila, ale ruku na srdce, kdybych měla být doma v jeho kůži a žít s Tinou, tak by mě myklo...... :-)

Štítky knihy

deníky

Autorovy knížky

Sue Kaufman
americká, 1926 - 1977
1982  73%Deník americké manželky

Kniha Deník americké manželky je v

Právě čtených3x
Přečtených310x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených7x
Knihotéce182x
Chystám se číst45x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x