Den, kdy zemřel Kristus

Den, kdy zemřel Kristus https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40421/bmid_den-kdy-zemrel-kristus-pBv-40421.jpg 5 38 19

Tato kniha pojednává o nejdramatičtějším dni v dějinách světa, kdy zemřel Ježíš Nazaretský. Začíná v 6 hodin večer, což je začátek židovského dne, kdy Ježíš s deseti apoštoly prošel průsmykem mezi Olivovou horou a horou Pohoršení do Jeruzaléma k Poslední večeři. Končí ve čtyři hodiny odpoledne následujícího dne, kdy byl Ježíš sňat z kříže. Každá kapitola knihy je hodina. Navíc jsou tři kapitoly, které obsahují všeobecnější údaje: jedna se jmenuje „Židovský svět“, druhá nazvaná „Ježíš“ popisuje Kristovo rodinné prostředí, třetí je „Římský svět“. Nejdůležitější je „Židovský svět“, neboť neporozumí-li čtenář Palestině a jejímu lidu, jaký byl před dvěma tisíci lety, nepochopí den, o který nám jde.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

The Day Christ Died , 1957


více info...

Přidat komentář

Atanone
25.02.2024 5 z 5

Po letech se mi podařilo opět sehnat tuto knihu, tak se k ní vracím alespoň komentářem.
Za sebe můžu doporučit jak věřícím (kteří ji asi budou znát), tak hledajícím, a vlastně i ateistům. Autor totiž pojal poslední den života Krista velmi široce, a to jak z historického, tak i lékařského pohledu. Osobně mě zaujaly obzvlášť informace o způsobu života, zákonech a zvyklostech tehdejší Judeje, a to nejen v kontrastu se zvyklostmi římskými, ale vlastně i ve srovnání s dnešní dobou. V tom světle se pak mnohé pasáže z Bible jeví daleko srozumitelnější.

Atisa
24.03.2023 5 z 5

Zaujal mě hned úvod, kde autor popisuje, jak na knize pracoval. velmi oceňuji, že prostudoval mnoho zdrojů a dokonce i několikrát navštívil Izrael, aby byla kniha co nejpřesnější. Zároveň je moc fajn, že do ní zahrnul také tři vsunuté kapitoly ohledně reálií židovského, římského světa a také o životě samotného Ježíše od jeho narození. Zrovna tedy z Ježíšova života před oním dnem ukřižování jsem se nic moc nového nedozvěděla. To mi přišlo dost jako přepis Bible. Ale určitě i toto má důležité místo v této knize pro úplnost jejího pochopení pro kohokoli, kdo knihu čte. Na mě nejvíce zapůsobila závěrečná část knihy o utrpení Krista. Takto si to člověk běžně o Velikonocích vůbec nepředstaví. Určitě doporučuji jako čtení pro postní dobu.


Shardlake
19.03.2023 5 z 5

Beletristickou formou velmi čtivě popsán poslední den života Ježíše Krista. Doporučuji i všem, pro které je Bible příliš náročná na pochopení a zároveň i těm, kteří chtějí lépe porozumět tomu nejdůležitějšímu o čem Písmo svaté je.

vendy246
17.01.2022 5 z 5

Věrná rekonstrukce posledních hodin života Ježíše Nazaretského, dle všech tehdy autorovi dostupných zdrojů. Vyprávění ve srozumitelné formě a současným jazykem. Pěkné, čtivé a zajímavé dílo novináře a zároveň věřícího Jamese Bishopa. Co kapitola to hodina, plus pár kapitol navíc o politické situaci v Palestině a Římě, židovských zvycích a tradicích a o životě Ježíše.
Po Mistru a Markétce, Jeho Království a bezpočtu dalších knih stejně pecka.

MaxQ
16.02.2021 5 z 5

Beletristické zpracování evangelia, resp. jednoho dne. Pro pochopení tehdejší doby je tato kniha nezbytná. Vysvětlení a popis dobových reálií posunou příběh Krista do další roviny a člověk pak snáz pochopí chování lidí, kteří v té době okolo něj žili.

terimila
11.05.2020 4 z 5

Moje velikonoční klasika. Zabývá se právě tím, co mě na historii náboženství spolu s reáliemi zajímá nejvíc - psychologie, prožívání, motivace, vnitřní souboje hlavních aktérů. Pro nevěřícího to může být zajímavý vhled do historie, pro věřícího je to úžasné seznámení s lidskou stránkou Ježíše - s jeho strachem, hrůzou, bolestí. Po přečtení téhle knížky člověk snad možná dovede docenit oběť - nejen oběť Ježíšovu, ale oběť všech, kteří vědí, co je čeká, ale přesto to udělají, protože vědí, že to tak je prostě správně.
Knížka je poutavě psaná, vysvětluje i hodně z dobových reálií, prostě jak to má být. Velice zajímavé je to, že celý proces s Ježíšem byl vlastně jedna velká politická hra. A mě osobně s podstatou Velikonoc a s lidstvem malililinko smířilo to, že ti bastardi, co na nádvoří ječeli "ukřižuj, ukřižuj", ten odpad všeho lidstva, to že byli zaplacení, zmanipulovaní zmetci z okolí chrámových kněží, a ne povětšinou obyčejní lidé, kteří Ježíše znali jako dobrého člověka, který nehlásal nic zlého.
Výborné dílo.

Boženka2
29.01.2018 5 z 5

Kniha mi doplnila moje chabé vědomosti, velice zajímavé a emotivní čtení

ne.ver
24.01.2018 3 z 5

Čtivá kniha, silný příběh, jak ostatně jinak. Líbily se mi zejména reálie, historické vstupy, letmé, ale i tak působivé popisy některých postav (učedníci, Pilát, Kaifáš, Herodes...) a jejich vzájemných vztahů. Pomohlo mi to více vnímat Ježíše z Nazareta i z jeho lidské perspektivy, uvědomit si, co asi cítil...

archandelka
14.04.2017 5 z 5

Neskutečná výpověď o tom, co vše hrálo v ježíšově příběhu roli - o kolik silnější byla touha po moci než samotný fakt, že přišel Mesiáš, na kterého židé tak dlouho čekali. Skvěle se to četlo a zas a opět mi docvakla další hromada souvislostí. Doporučuji.

Rade
04.03.2017 4 z 5

Kniha pro každého, kdo chce lépe porozumět evropské kultuře. Pro mě plus, že nejde o dofabulovaný román, ale že autor vychází striktně z Nového zákona.

JLČ
12.11.2016 5 z 5

Velmi poutavé zpracování posledních okamžiků Kristova pozemského života. Za socialismu jedna z mála dostupných knih na toto téma.

Petrstik
04.07.2016 5 z 5

Skvěle napsaný román o posledních hodinách pozemského života Ježíše Krista (líčen po jednotlivých hodinách).

bleska
16.09.2015 3 z 5

Asi jsem od této knihy čekala něco úplně jiného. Něco ve stylu "Jeho království" od Waltariho. Tohle jsou vlastně přepsaná evangelia do formy románu. Pro člověka, který nikdy nečetl Bibli to zřejmě může být hodně zajímavé.

Pest
24.10.2014 5 z 5

Měla-li by se Katolická církev, potažmo, dějinným vývojem vzniklé její sesterské odnože reformovat, pak z mého pohledu není cestou zavedená přeliturgizovaná (stale víc formálně pojímaná) složitost pojímání víry, jakož i snaha o slaďování věrouky s rozvojem materiálního světa a dokonce přizpůsobování se globálnímu rozkližování toho, oč Kristus usiloval, ale vštěpovat lidem povědomí odkazu Ježíše, který své myšlenky adresoval všem, bez rozdílu víry či nevíry, prostému nebo zámožnému, bez odlišnosti uctívání -mono-, a/nebo -poli-. To pochopil i Jim Bishop dávno před tím, než začal sestavovat střípky dochovalých písemných informací o době, kdy Ježíš žil a učil a především významu posledního dne jeho života. Proto tato žurnalisticko-historická kniha; kterou já, nepraktikující křesťan, považuji za učebnici křesťanství.

rfa
11.05.2014 5 z 5

Velmi poutavé zpracování posledních hodin Ježiše Krista, kdy autor popisuje sled událostí, tak detailně jako kdyby se odehrály právě nedávno.
Vím, že musel prostudovat mnoho dostupné literatury , za coč mu tímto děkuji.
Díky jeho detailnímu popisu doby, zvyků, židovských a římských právních předpisů jsem pochopil pro mě doposud nepochopitelné a to, jak může vlastní lid dát raději život zloději a vrahu před božím synem.

minde
24.04.2014 5 z 5

Po přečtení téhle knížky mám pocit, že mám Kristu blíž. Doporučuji číst hlavně v postní době, v týdnu před Velikonocemi. Prožívání křesťanských Velikonoc pak bude úplně jiné. Více pak nad vším přemýšlíte, uvědomíte si některé souvislosti...Víc poznáte charakter a jednání historických postav, které z Bible znáte jen zběžně, např. jednání Kaifáše, Piláta, Jidáše...co si mysleli, co chtěli atd., ale hlavně blíže poznáte Ježíše, jako člověka, který nebyl ušetřen lidských pocitů, bolestí.
Knihu jsem si náhodou koupila na knižním jarmarku za pár kaček, ale pro mě je tahle kniha k nezaplacení!

Chemiczka
11.03.2013 5 z 5

Románové zpracování posledních hodin Našeho Pána - takové malé románové evangelium. Ocenila jsem opravdu podrobný popis života lidí v Jeruzalémě, obecně v Izreali (podkladem byla historicky doložená fakta - žádné výmysly z hlavy autora). Velmi silně na mne zapůsobila část z Getsemanské zahrady (ta je obecně velmi emotivní, ale Bishopovi se ji podařilo nádherně podchytit a z každého písmenka na mne dýchalo Kristova utrpení, bolest a strach z nadcházejících hodin).
Doporučuji nejen věřícím a duchovně založeným, kniha je vhodná pro každého vnímavého člověka - alespoň jako zdroj informací např. proč slavíme Velikonoce nebo světíme neděli.

Atuin
19.12.2012

Kniha nás provází posledními hodinami Ježíšova života, každá kapitola,tj.každá hodina usedá emotivněji, silněji a s větší tíhou než ty předchozí( proto snad proložil Bischop knihu hned třemi intermenzy). Vše jde až k pronikavému spádu a nevyhnutelnému konci který se před Ježíšem rozvírá, a kterým on prochází tak odzbrojujícím způsobem.

smrček
28.09.2011

Kniha umožňuje prožít spolu s Kristem jeho poslední hodiny života a uvědomit si jeho chudobu, se kterou se nám celý daroval.