Deklarace smrti

Deklarace smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145155/bmid_deklarace-smrti-aef-145155.jpg 4 505 106

Deklarace série

1. díl

Velká Británie, rok 2140. Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - pokud berete léky na dlouhověkost, jste Vyvolení a nesmíte mít děti. Kdo zákon poruší, bude potrestán a dítě se stane Přebytečným - méně hodnotným občanem, sloužícím Vyvoleným. Patnáctiletá Anna s Petrem svůj osud Přebytečných odmítají, a pokusí se mu proto postavit. Podaří se jim to?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Declaration , 2007


více info...

Přidat komentář

micha-ella
26.05.2020 4 z 5

Zadala jsem si název této knížky a zjistila jsem, že už jsem jí jednou četla, tehdy asi bez komentáře. Prolítla jsem jí znovu a celý děj si připomněla - téma přesně podle mého gusta, i když je to knížka pro mládež, líbila se mi. Ten příběh mohl být rozvitější, ale jako oddychovka mi jednoduchost nevadila.

Sabina335
07.04.2020 5 z 5

Děj se odehrává v roce 2140. lidé jsou nesmrtelní a proto hrozí přelidnění. Je přijata Deklarace, podle které se nesmí narodit dítě. Takové dítě je totiž Přebytečné a nemá právo na život. Hrdinové této knihy se s tím však rozhodnou bojovat.


Teii-hime
06.09.2019 3 z 5

Zajímavý námět a poutavý příběh, přestože děj často naivní a předvídatelný a postavy poněkud ploché, mám pro tenhle žánr zkrátka slabost.

Cleo De Nile
06.06.2019 4 z 5

Tuhle skvělou knížku jsem četla poprvé asi ve dvanácti letech, a už tehdy jsem ji zbožňovala - jakmile jsem ji dočetla, začala jsem ji číst znovu. Je to vlastně úplně první dystopie, na kterou jsem narazila, což jsem si uvědomila až teď, při psaní komentáře :-) Hlavní myšlenka knihy nemá chybu, a vůbec bych se nedivila, kdyby se něco takového stalo doopravdy, a vláda to začala řešit takto...
Postavy jsou zajímavé, (ale krom Anny není žádná z nich vykreslena přímo do hloubky) a styl psaní autorky mi také nevadil. Jen mě zaráží, že v originále se jedná o trilogii, a u nás vyšel pouze jeden díl. Velký podíl na tom má určitě nulová propagace knihy a mimořádně ohavná obálka.

SknihouVrukách
13.04.2019 5 z 5

Wau. Od knihy som veľa neočakávala a som strašne prekvapená.. Kniha má bavila od začiatku do konca.

simviki
21.01.2019 3 z 5

Na toto téma už byla napsána řada knih ( Hunger games, Dárce, První, Kostičas, Divergence, Naslouchač aj.) Vzorec je pořád stejný- dystopická budoucnost světa, lidé rozděleni do kast, buď díky majetku, místu kde žijí, nebo věku či něčemu jnému. Každopádně vždy tam je nějaká skupina těch nejubožejších, kteří se mají hodně špatně a rozhodnou se to změnit. Narozdíl o d některých pisatelů zde, si nemyslím, že by to mohlo ohrozit naši mládež, aby si vytvořila názor, že staří musí z cesty. Mnohem nebezpečnější jsou pro teenagery v mnohých dalších YA knížkách nechutné detailní popisy násilí a rvaček .Kniha, stejně, jako další jí podobné, varuje před tím, aby si lidé osobovali právo hrát si na Bohy, a pátrali po nesmrtelnosti. Ukazuje na důsledky a rizika, které to přináší. Dále tam můžete objevit i varováním před manipulací a vymýváním mozků a vystopovat určitou pararelu s jednu ošklivou etapou našich dějin, i když to zřejmě autorka v úmyslu neměla. Souhlasím, že je kniha psána poněkud jednodušeji, ale to jí neubírá napětí. Autorka poněkud přecenila naši společnost, protože první objevy léku dlouhověkosti datovala již do roku 2030 :-) , pak tam je několik nevyřešených a nelogických scén, za které dávám dolů další hvězdu. Jak zde někdo poznamenal, knize chybí v závěru nějaké pozitivn řešení problému pro celé lidstvo, ale jen z toho důvodu, že pokračuje dál dalšími dvěmi díly, které u nás nevyšly.

Colombina
02.01.2019 5 z 5

Super napínavá kniha, člověk se u ní zamyslí, co by bylo, kdyby existoval lék na nesmrtelnost.

Twinny
27.12.2018 3 z 5

Anotace nabízí lákavý pohled do budoucnosti. Kniha je pěkná, ale žádné velké dílo. Jednohubka na oddech, kterou přečtete ani nevíte jak. Příběh je vhodný pro odpočinek mezi náročnějším čtivem. Doporučím spíše mladým čtenářům.

Janadvorackova
03.07.2018 odpad!

To jsem to zase jednou vymňoukla. Říkám si už dlouho, že všechny ty moderní romány pro mládež jsou kraviny, jenomže je zároveň nechci házet do jednoho pytle, tak se někdy najde jeden, jemuž dám šanci.
Tohle jsem neměla dělat.
Knihu jsem poslouchala do půlky, načtená je sympaticky. Námět je super. Věděla jsem, do čeho jdu - zase dělit lidi do nějakých skupin, v nichž má každý nějaké to postavení a povinosti. Dobře, bylo to tu už x krát, ale dobře, když to ty děti baví.
Otázkou je, na co je to připravuje? Co si z toho mladší generace vezmou. Budou časem na ulicích plivat na lidi narozené padesát let před nimi jenom proto, že je k tomu inspirovaly knihy? Ne, to asi přeháním, ale mám z tohoto druhu literatury takový dojem - že jde o vymytí mozků mládeže, která v hlavě - bez urážky - když je jí náct, toho stejně moc nemá.

No ale abych se dostala k ději. Hlavní hrdinka Anna nemá příjmení. Říká se jí "přebytečná Anna." Na intru, kde jsou podobné děti, mají všechny jen jméno a furt je jim do hlaviček vtloukáno, že je společnost nemusí, že jsou přebyteční.
Proč? Protože lidstvo přišlo na to, jak nestárnou a neumírat, takže se nesmí ani moc lidí narodit, aby to nezatěžovalo ekosystém.
Ale když se přeci děti narodí a pátrači je vyšmejdí a seberou rodičům, jsou z nich vychovány pracovní síly. Vlastně děcka sní o tom, že budou někde ve službě - u nějakého "vyvoleného," což je člověk s právem na existenci a zaručenou nesmrtelností.

Na intr přijede kluk, trochu rebel, co Anně poví, že zná její rodiče a prozradí jí její příjmení. No a děvče se začne měnit a kluka mít rádo... Nejprve pochopitelně odporuje a řídí se pravidly, na kluka se snaží zapomenout, ale holt se to nevede, jak by Anna chtěla.

Styl vyprávění je ale silně popisný, což je hlavní kámen úrazu, protože bez děje se fakt nedá čekat, že mě kniha bude bavit. Takže bohužel.

lee5747
08.06.2018 3 z 5

Nic jsem od knížky neočekávala, sáhla jsem po ní v knihovně náhodou, ale byla příjemným překvapením. Rychle jsem se vžila do světa vyvolených a přebytečných, jen mě zklamal konec, ale sto lidí, sto chutí.

Isew
22.05.2018 4 z 5

Když se mi dostala do rukou kniha Sirotčinec slečny Peregrinové, tak jsem ji dlouho odkládala, protože jsem se obávala, že se dočtu o věcech, ze kterých mi bude fyzicky nevolno. Nakonec byl úplně o nečem jiném. Od Přebytečných jsem také čekala něco úplně jiného a četla jsem o tom, čeho jsem se obávala u Sirotčince slečny Peregrinové. To jsou paradoxy. Dalo by se to přirovnat k Vyhoďte ho z kola ven o dětech. Paní Pincentová si v ničem nezadá s Velkou sestrou. Proč byl u nás vydán jen první díl, je mi záhadou. Docela bych si pokračování dala, protože si myslím, že Peter měl velký potenciál ten svět Vyvolených slušně nabourat.

Akženka
08.04.2018 4 z 5

Páni! Tahle knížka mě vtáhla do světa Přebytečných a Vyvolených kompletně. Nečekala jsem, že mě bude tak bavit!

DracoMalfoy
29.03.2018 2 z 5

Já vám nevím, námět skvělej, ale tím jsme tak skončili. Příběh mi přišel jako blbost a vyprávění mi nesedlo.

honorka
31.01.2018 4 z 5

Líbila se mi. Kdybych ji považovala za "dospěláckou" literaturu, tak by mi v ní něco chybělo. Ale když se na ní dívám z pohledu literatury pro děti a mládež, tak byla napsaná velmi hezky. Srozumitelně, s dostatečným rozborem situace, bez viditelných protimluvů, s dobře vypracovanou psychologií hlavních postav. Jen na závěr mi bylo líto, že ten happy end je jen pro hlavní postavy, ne pro společnost jako takovou. Ale možná je to prostor pro další díl, kdo ví.

Elcrysis
29.09.2017 3 z 5

Opravdu se mi líbilo, jak autorka rozpitvává budoucnost Země, ve které existuje lék na smrt. Velmi slušně byly napsány i pocity Přebytečné Anny. Dostalo se mi nečekaných zvratů v ději a kniha skrývá i poučení a varování. Ovšem do mého čtenářského vkusu mi úplně nesedla.

Patrik02
03.08.2017 4 z 5

Knihu jsem zakoupil v Levných knihách jako čtení na dovolenou a musím říct, že se koupě vyplatila. Příjemné čtení z, ne moc příjemné, budoucnosti mne na několik večerů dokázalo zabavit. Do morku kostí slušná Anna a rebel Petr jsou skvěle vyprofilovanými postavami, jejichž existence se protnou na bezcitném místě a postupné odhalování pravdy životy obou změní.
Hodnotím 4/5. Za náhled do nepěkné budoucnosti a atmosféru prostředí, kterou na mne kniha dýchla. Jako jediné mínus byl, pro mne osobně, celkem průhledný příběh, který však v samotném finále dokázal překvapit.

Lilly1960
26.07.2017 5 z 5

Me se teda kniha moc libila. Poprve jsem ji teda cetla nekde ve 13 ale i ted po letech je super. Myslim, ze byla jen napsana ve spatny cas. Dnes, kdy frci tenhle typ knizek, by se urcite uchytila lepe.

Cleo De Nile
20.05.2017 4 z 5

Já půjdu s chutí proti proudu, mně se kniha moc líbila. Četla jsem ji už jako malá, a už tehdy jsem ji zbožňovala, jakmile jsem ji dočetla, začala jsem ji číst znovu. Jsem ráda, že jsem se k ní kvůli knižní výzvě zase vrátila. Hlavní myšlenka knihy nemá chybu, postavy jsou zajímavé a styl psaní autorky mi také nevadil. Jen mě zaráží, že v originále se jedná o trilogii, a u nás vyšel pouze jeden díl.

kika 13
26.03.2017 3 z 5

Spíše pro mě dost smutné.Kdybych jí nepotřebovala do výzvy určitě bych ji nečetla.

misickabl
11.03.2017 2 z 5

Knihu jsem přečetla jen kvůli Čtenářské výzvě. Nijak zvlášť mě neuchvátila, nápad dobrý, provedení poněkud horší. Nebyl to sice uplně propadák, ale četla jsem ji dlouho, na několikrát dělalo mi potíž se k ní vracet a jsem ráda, že to mám za sebou. Jak je uvedeno v žánru, je to opravdu psané spíš pro mladistvé. Dvě hvězdy a už se k ní určitě nevrátím.