Dějiny trampingu

Dějiny trampingu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49293/bmid_dejiny-trampingu-ZmJ-49293.jpg 4 15 3

Přehled dějin československého trampingu od vzniku do roku 1940. Osady, členové, činnost sportovní i kulturní, trampské písně, tiskoviny, trampské zásady.

Přidat komentář

hanzmb
29.11.2022 3 z 5

Z knihy jsem byl dost zklamaný. Čekal jsem vyprávění o tom, proč vznikl tramping, jaké byly v něm směry. Čím hlavně trampové žili. Postavení trampů ve společnosti a vztahy s tehdejší mocí. Místo toho je 80% vlastně telefonní seznam, kdo založil, pak vystoupil, kdo postavil a komu prodal. K tomu se hovoří především o pražských trampech. O zbytku republiky jen minimální zmínky. Přesto mi bylo krásně u srdce při čtení o Ell Torru, což byla jedna z prvních osad v Českém ráji a jejichž osazenstvo jsem většinou ještě stihl poznat. Na jejich vyhlášené táboráky mě rodiče brali už od 3 let. To samé při četbě o Jarkovi Motlovi, jehož jsem osobně zažil někdy okolo 1960 při potlachu na Nebáku.

Pavelpi
03.05.2019 5 z 5

Jsem moc rád,že tahle kniha vyšla znovu.Kdysi jsem měl původní vydání půjčené a přečetl jsem ho v jednom zátahu asi za dva dny (to bylo někdy na začátku šedesátých let).Pak jsem jí koupil až v roce 1990 a od té doby má čestné místo v mojí knihovně.


tenax
16.08.2013 3 z 5

Klasické dílo trampa a spisovatele, které by dnes už těžko někdo dal dohromady, protože autor byl přímým účastníkem popisované doby a dění. Není to jen četba, ale i studijní pramen pro každého, kdo se o tramping více zajímá. Jsem rád, že kniha vyšla v novém vydání, protože původní už je dost nedostupné. A výborný je zasvěcený komentář Stanislava Motla v předmluvě a doslovu.