Dějiny legendárních zemí a míst

Dějiny legendárních zemí a míst https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175799/bmid_dejiny-legendarnich--175799.jpg 4 71 11

Od Homérových básní až po současnou science fiction, od svatých písem po komiksy, přes všechna stěžejní literární díla, o nichž jsme se učili (od Gulliverových cest po Alenku v říši divů, od Tolkiena po Milión Marca Pola), literatura po celé věky neustále vytvářela pomyslné a bájné země a promítala do nich všechna ta přání, sny, utopie a noční můry, které v našem omezeném skutečném světě působí příliš rušivě a vyzývavě. Po Dějinách krásy, Dějinách ošklivosti a Bludišti seznamů se Umberto Eco stává naším průvodcem na obrazově bohatě dokumentované cestě po oněch dalekých, neznámých zemích a ukazuje nám jejich obyvatele, vášně, hrdiny, ale především význam, který pro nás mají. Na cestě, jež je zasvěcená i zábavná, jak ji dokáže uspořádat jen Umberto Eco. Najdeme na ní starověké a středověké texty v bezprostředním sousedství dnešních příběhů, filmy vedle básní, komiksy vedle románů, které ovlivnily vnímavost i založení náš všech.... celý text

Literatura světová Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Argo
Originální název:

Storia delle terre e dei luoghi leggendari , 2013


více info...

Přidat komentář

tonysojka
16.01.2024 4 z 5

To, co napsal k jednotlivým kapitolám Eco jako stručné uvedení,k tomu se víc napsat nedá; témata jsou odjakživa obsahem "záhadologických"časopisů,kde každá věta končí otazníkem;je zábavné s jakým nadhledem o tom Eco píše.
Tento výlet po vymyšlených i reálných románových světech a zemích je luxusně zpracován a krásně se v té knize čte a prohlíží nádherné ilustrace.
Krásná publikace.

adorjas
29.06.2020 2 z 5

Zdatný a mnohovrstevnatý spisovateľ, ktorý dokáže písať aj takéto viac faktografické knihy. Kniha mala nádherné ilustrácie, ale ten text nebol pre mňa nejaký prudko čitateľný. Čakala som viac povestí/bájí a toto bol trošku iba informatívny výčet (na môj vkus až príliš veľa legendárnych miest vôbec nebolo zaujímavé pre mňa).


Finn69
19.04.2020 4 z 5

Krásná knížka, kterou bych asi chtěl mít doma ve své knihovně. Navíc je zajímavá, přes spoustu a spoustu citací z pramenů to není žádné suchopárné pojednání o antické nebo středověké literatuře. Právě naopak, čte se to moc dobře. A ten rozsah je ooobrovský - od Platóna až po Dana Browna, od Hérodota po Harryho Pottera, od Gullivera po Supermana. Jako obvykle nestačíte žasnout nad tím, co Eco všechno znal, věděl, zvládal sledovat a ještě se o to uměl podělit. Klobouk dolů.

braunerova
16.01.2018 2 z 5

Myslel jsem, že knihu napsal U.E., ale byl to omyl. Ke každé kapitole napsal jen úvod, pak následují dlouhé úryvky z antických a středověkých autorů a bible. Ty mě zoufale nebavily, kolik lidí si také v dnešní době čte Herodota, Platona nebo Plinia. Většinu knihy jsem jen prolistoval. Ilustrace jsou ovšem nádherné, takže jak píše tenax, skončí jako ozdoba mé knihovny.

Pavluška33
02.12.2016

Další důkaz toho, že Itálie světu nedala pouze jednoho génia (Da Vinciho), ale hned dva. Umberto Eco, bohužel známý především svými beletristickými počiny, byl především lingvistický a filosofický génius. Budiž mu lehká zem

tenax
26.10.2016 5 z 5

Skvostná kniha, která může být ozdobou každé knihovny. Nejen obsahem, ale i celkovým provedením. Vzorná grafická úprava, křídový papír, perfektní barevné reprodukce četného obrazového materiálu – Argo si dalo záležet. A když se k tomu přidá autorova erudice, podávaná čtivým a srozumitelným jazykem, kterému porozumí i naprostý laik v oboru, navíc na závěr každé kapitoly obsáhlé výňatky z citovaných pramenů, je to zážitek, který nemá chybu.

FalVokZel
08.01.2015 5 z 5

Krásná kniha, se zajímavým a poučným čtením kterou musí mít každý fanoušek Umberta ve své sbírce 10/10...

hastings
03.09.2014 4 z 5

Velmi se mi líbily úryvky z děl různých autorů k danému tématu.

Dymond
26.01.2014 4 z 5

Velice poutavá a poučná...

Lilithen
12.12.2013 5 z 5

Stejně jako u jiných Ecových odborných knih, ani nyní si nejsem jistá, co za žánr jsem to vlastně četla. Filosofické pojednání? Historii? Všechno možné dohromady? Ať tak či jinak, každopádně je kniha zajímavým "cestopisem" po zemích či krajích, které existují (pokud víme) pouze v mysli člověka.
Obecně pokaždé, když čtu nějakou Ecovu knihu, dovím se spoustu zajímavých informací ze všech možných vědních oborů, ani Dějiny legendárních zemí a míst tedy nebyly výjimkou.

Ikkju
10.12.2013

Svět je plný hledačů legendárních zemí, s vědoucím úsměvem rádi naznačí, kde se daná země skrývá. Přesně ukázat na místo nelze, jde přeci o vědomosti zasvěcených; kam bychom přišli, kdyby to věděl každý!

A přitom jsou možná tyhle tajné země jenom místa ve vlastní mysli, ráje ve kterých bychom rádi žili, kdyby svět byl ideální..

Ale není myslím dobré tyhle "zasvěcence" odsuzovat, přestože kdyby si všichni stoupli kolem mapy a každý špendlíkem označili místo, na kterém leží například Atlantida, vznikl by z mapy dokonalý ježek; tomu, komu jsou legendární země ukradené, možná chybí podstatný kus obrazotvornosti, představivosti či touhy...

Pro mě je kniha nesmírně zajímavým katalogem míst fantazie, s autorovo podáním jak a proč příslušná místa vznikala. Skvělé jsou i úryvky z literatury, která místa zmiňuje, rád se přistihuji při tom, že zdroj znám, a mám tedy pocit, že jdu pěšinkou, která je mi důvěrně známá... Výborný počin!

... a ještě, kniha obsahuje i polemiku s teoriemi Dana Browna! Někde v hlouby duše jsem to čekal, protože se svými teoriemi otřel o podobná témata kterými se zabývá i Eco... celkem očekávaně potvrzuje, že jde o nalakovaný prd... :)