Dějiny Japonska

Dějiny Japonska https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30205/bmid_dejiny-japonska-HJT-30205.jpg 4 75 10

Obsáhlá publikace seznamuje s historií Japonska od jejích raných počátků až do 90. let. Věnuje se nejen politickým a vojenským dějinám, ale také náboženství a hospodářství.

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Japan , 1997


více info...

ondra2
ondra2
04.06.2023 5 z 5

Přestože nedosahuje kvalit Dějin Číny nebo Spojených států z hlediska čtivosti, rozhodně patří k tomu lepšímu, co edice nabízí. Jak předkomentátoři uvedli, od reforem Meidži, zejména po druhé světové válce přechází výklad k podrobnějším informacím o změnách vlád, stranických hrátkách, rozvrstvení stranického systému. Kdo nechce být zahlcen přemírou podrobností o té či oné osobě či události, takto stručně podaná historie postačí.

-Endy-
-Endy-
18.11.2022 4 z 5

Až po Tokugawu jedním dechem.
A pak, jako by to začal psát někdo úplně jiný...nějaký politický/politologický nadšenec, který nutně potřebuje, abychom se dozvěděli všechno o formování ústavy, o střídání ministrů a premiérů, o politických stranách, o procentuálním zastoupení věkových kategorií voličů...ach jo, proč?


BeyondHorizon
BeyondHorizon
23.06.2022 4 z 5

Dobré pro základní přehled dějin Japonska. První polovina byla skvěle shrnutá, bylo vysvětleno, jak jisté změny ovlivnily celek, byly popisovány větší souvislosti. Nešlo jen o seznam jmen lidí, kteří něco udělali, aniž by z toho jasně nevyplývalo, jaký to mělo dopad na stát a společnost. K tomu bohužel kniha spadla v druhé polovině, kdy se dostáváme k moderním dějinám Japonska. Zejména období Meidži, období největších změn v nejkratším časovém měřítku, bylo v tomto ohledu chaotické. V této části už se kniha nečetla snadno.
Celkově však přínosné a dobré pro odpich na vyhledávání podrobnějších informací pro ty, kteří mají o historii Japonska hlubší zájem.

annatenta
annatenta
13.01.2021 5 z 5

Zevrubná kniha o dějinách, kde přeci jen trochu chybí úplně ranné dějiny. Naopak oceňuji 15. století, tam bylo vše popsáno skvěle.

Kajatopol21
Kajatopol21
07.01.2021 5 z 5

základní literatura

Giskard
Giskard
25.01.2020 4 z 5

Kniha je dobrá (a nevšimnul jsem si, že by byla nějak proamerická), ale mohla by být ještě o trošku lepší - proto dávám čtyři hvězdičky. Například ale velmi dobře je v ní popsáno, jak se postupně vlády ujímala vojenská klika, což vedlo až k válkám ve třicátých a čtyřicátých letech.

NemamRadaKnihy
NemamRadaKnihy
08.01.2019 5 z 5

Nad touto knihou jsem strávila mnoho času. Je to nejspíše jediná obsáhlá kniha o japonských dějinách na našem trhu. Ano, obsahuje málo informací ohledně raného období, ale kniha se zaměřuje spíše na moderní dějiny (20. století). Politiky je v ní samozřejmě hodně, kvůli tomu, že politika je s historií neodmyslitelně spjatá. Řekla bych, že kniha popisuje historii objektivně a žádných proamerických názorů jsem si nevšimla (jako bylo zmíněno zde v hodnocení). Pokud hledáte spíše nějaké informace o kultuře, tak bych sáhla po Vějíř a meč případně i kulturní antropologii Chryzantéma a meč, která dobře popisuje vzorce chování Japonců.

Y2T
Y2T
07.06.2017 5 z 5

Celkem dobře zpracované dějiny. Jako všeobecný úvod přehled postačující, nezabíhají do zbytečných podrobností, je to celkem čtivé.
Výtku bych měl k tomu, že v závěru uvedená tabulka událostí dle roků obsahuje i pár událostí v knize nepopsaných - člověk tak musí hledat jinde (zejména Matsukawa incident).
Knize bych vytknul snad to, že jde o takové ty klasické neosobní dějiny - přehled dat, politických a diplomatických událostí atd. Situací ve společnosti se v podstatě nezabývá. Pokud chcete vědět, v kterém roce vypukla válka, padla vláda, atd., zde se to dočtete. Pokud chcete vědět proč, a jak to vnímali aktéři i veřejnost, co je motivovalo atd., musíte hledat jinde. Ale to je u podobných knih celkem obvyklé, navíc by pak byl rozsah knihy úplně jiný.

gerlat
gerlat
26.08.2015 2 z 5

Je vidět že to psal Američan některé názory jsou takové pro americké.
Je tam na mně moc politiky a málo historie.

Raphael
Raphael
03.06.2012

Místy dost nepodrobná kniha, hlavně co se týče raných období. Dějiny Japonska od Zdeňky Vasilijevové jsou z mého pohledu lepší (i když jsem měl období, kdy mi prostě nešly číst). Tyto ale jako úvod do obecných souvislostí bohatě postačí a doba od reforem Meidži zde bude možná popsaná dokonce lépe, bez ideologického zabarvení.

Štítky knihy

Japonsko dějiny národů a států japonské dějiny

Autoři knihy

Edwin Reischauer
americká, 1910 - 1990
Albert M. Craig
americká, 1927 - 2021

Kniha Dějiny Japonska je v

Právě čtených6x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce109x
Chystám se číst51x
Chci si koupit43x
dalších seznamech3x