Dějiny CIA

Dějiny CIA https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140041/bmid_dejiny-cia-mOe-140041.jpeg 5 13 2

Podtitul: V zajetí vlastních iluzí. Tim Weiner je reportér listu New York Times. Má za sebou tři knihy a Pullitzerovu cenu za jednu z nich. Už v prvních dvou – Bianko šek (o černých fondech Pentagonu) a Zrada (o případu amerického špiona Aldricha Amese) – se pouštěl na velmi horkou půdu. V zatím poslední své knize, věnované dějinám CIA, vydané v r. 2007, v této tradici pokračuje. Psát dějiny jakékoli tajné služby je krajně nesnadné. Oficiálních údajů se zveřejňuje co možná nejméně, a to ještě co možná nic neříkajících, o to víc však je nepodložených dohadů, fám a různých „zaručených pravd“. Historik je tedy odkázán kromě pramenů zejména na osobní svědectví zúčastněných. Autor této knihy sám uvádí, že byl nucen přečíst přes padesát tisíc dokumentů z archivů CIA, Bílého domu a ministerstva zahraničí, ale navíc musel získat přes dva tisíce vyjádření pracovníků tajné služby, vojáků a diplomatů. Šedesátiletou historii CIA od roku 1945 do roku 2007 autor rozčlenil do padesáti oddílů seskupených do šesti kapitol podle jednotlivých prezidentských období.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Legacy of Ashes: The History of the CIA , 2007


více info...

Přidat komentář

nokid
01.11.2019

Kniha je hodně faktografická - což je správně. Kromě toho se čtenář dozví dvě velmi důležité věci pro pochopení současnosti: že ruská strana vždy vedla dezinformační kampaně (i když v minulosti jinými prostředky) a že americká tajná služba vždy prováděla mučení při výsleších ve svých utajených věznicích.
Bohužel, je to smutné ale je třeba znát celou pravdu.

Petr Dudek
05.01.2019 4 z 5

Asi nejhorší kniha, jakou jsem z Edice ZIP četl. Ne z hlediska faktů, posledních více než sto stránek jsou poznámky a zdroje. Ale autor je až příliš kritický, popisuje téměř výhradně nezdary a kniha tak vyznívá neuvěřitelně - zkrátka nebudete věřit, že je možné, aby instituce, která je tak zoufale špatná, dokázala tak dlouho existovat. To myslím pouze z hlediska celkového vyznění knihy.
Jinak jde o klasický ZIP - kniha je čtivě napsaná a neskutečně ozdrojovaná (autor osobně mluvil s naprostou většinou ředitelů CIA). Budete věřit, že to všechno je pravda. Ale ne celá pravda.


Štítky knihy

CIA

Autorovy knížky

Tim Weiner
americká, 1957
2010  91%Dějiny CIA

Kniha Dějiny CIA je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst32x
Chci si koupit8x