Dech smrti

Dech smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42861/bmid_dech-smrti-eOJ-42861.jpg 4 151 38

Erlendur série

< 4. díl >

Román islandského autora je pokračováním cyklu o inspektoru Erlendurovi z reykjavícké kriminálky. Stárnoucí inspektor je povolán k nálezu kosterních pozůstatků ve stavební jámě na periferii Reykjavíku a stojí před ním hned dvě zásadní otázky: byla oběť skutečně pohřbena zaživa, jak se zdá, a kdo a jak dlouho pod zemí leží. Spolu se svými kolegy jen pracně dává kriminalista dohromady střípky informací o dávném surovém zločinu a odkrývá nakonec tragický příběh, jehož následky zasahují až do současnosti. Temný případ z dávné minulosti je pro vyšetřovatele ponurým rámcem jeho osobních problémů, dcera, která se dostala na šikmou plochu, bojuje v době vyšetřování o život na jednotce intenzívní péče. Dobrý a sugestivně napsaný román se sociálním podtextem je inspirovaný tradicemi moderní švédské detektivky. Překlad z němčiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Grafarþögn , 2001


více info...

Přidat komentář

sandy.cole
03.04.2021 2 z 5

Schism - Tool? Zajímavé. Tool mám rád. Tahle kniha byla taková nezáživná.

Ava365
16.12.2020 3 z 5

Série s detektivem Erlendurem mě příliš neoslovila. Opět další klišé. Hlavní hrdina má neustálé problémy s dcerou narkomankou. Ve skandinávských detektivkách snad neexistuje policista, který nemá nějaké rodinné stigma.


Péťa1950
19.06.2020 4 z 5

Opět nahlédnutí do života vyšetřovatelů. Drsná příroda, těžký život, žena majetkem muže, domácí násilí, které společnost neřeší . Náhled do válečné společnosti na Islandu. Pomalé rozplétání tragédie rodiny.

kap66
26.04.2020 3 z 5

Sever, nebo jih? Kdybych si měla vybrat, kam svým temperamentem i vzhledem patřím víc a kam mě táhnou srdce i sympatie, vyhrál by jednoznačně sever.
Už podruhé jsem tedy zkusila islandskou detektivku a těšila se, že moje nátura s ní souzní. Přitahovala mě neuspěchanost, neagresivnost, zamrzlá zpomalenost. „Pozor na splněná přání!“ říkávala mi moudrá kolegyně. Všechno se mi tu splnilo. Celkem brzy bylo vysloveno heslo „Trpělivost je ctnost“ a od toho se děj neodchýlil ani na okamžik. Přes dva měsíce vyhrabávali archeologové (se svolením policistů) kostru zavražděného? muže? ženy? Policisté zatím vyšetřovali, jestli před několika desítkami let nezmizel v okolí muž? žena? I když to asi vyznívá ironicky, mě opravdu zajímalo, jak to dopadne. Navíc mě vždycky přitahovala exotická jména – vychutnejte si třeba ta ženská: Halldóra, Bergpóra, Elínborg, Harpa. Vůbec mi neskřípala :-). Jedna věc ale ano: dialogy. Jsou založené na nepochopení, nedorozumění, dovysvětlování:
Jak to myslíš?
Tenkrát se říkalo, že ho tak změnil zármutek.
Zármutek?
Ano.
Jaký …?
Alespoň já si to myslím.
Jaký zármutek?
To už byla zpomalenost taková, že dvě hvězdičky ty zbylé tři nedohnaly a nechaly je v Reykjavíku na holičkách.

rekon
09.01.2020 5 z 5

Moc pěkná detektivka, Erlendura mám ráda, je svůj, v soukromí to nemá jednoduché, těším se na další díl.

konicekbily
21.10.2019 5 z 5

Opět dvě linie vyprávění, opět pronikání do hloubky postav a děje, opět rozbor života hlavních hrdinů, opět přiblížení reálného života Islanďanů "tehdy" a "nyní". Autor si drží svůj styl a to je dobře. Víme, co od něho čekat!

Janík511
20.10.2019 3 z 5

Přečteno za víkend. Hodnotím jako průměrnou knihu. Začátek vypadal slibně, ale postupně zápletka ztrácela na zajímavosti a slabý závěr ji reputaci nevylepšil. Kdyby se žena v zeleném neobjevila sama, tak neschopná policie by pravdu nikdy neodhalila. Opravdu nic moc.

Lenka.Vílka
16.10.2019 5 z 5

"Schism - Tool"

Tak to byl zase kopec hutný islandský deprese. Erlendur má doma s Evou trable a do toho ještě případ nalezené kosti. A potom zbytku. Vyprávění z minulosti bylo kruté, ale až moc reálné. Opět se potvrdilo, že je autor sice dobrej vypravěč, ale zvládá i tu psychologickou část svého vyprávění. Až vás to stáhne do tý islandský deprese, kterou zažívají postavy, užijete si jí taky až až.

Linie minulosti se mi tentokrát líbila mnohem víc než vyšetřování samotné. Kvůli všem těm popisum nitra a myšlenek. Ale kdo četl, chápe, proč to píšu, jedno je závislé na druhém.

Jenom nechápu pár reakcí na pomalý postup kutání oběti. Jsme na Islandu. Kde jsou vraždy skoro výjimečně. Jasně fetujou tady jako (o)život, ale většina mrtvých lidí se ztratí a umřou nebo je někdo omylem zastřelí a hned se přizná nebo se zabijou omylem samy. Navíc doba, kdy se odehrává příběh. Nejsme v seriálu Bones a v Americe. Kapiš?

(Navíc SPOILER protože jsou v knize hlavičky, stejně toho dost zjistí už před samotným vykopáním a prozkoumáním těla, až na tu hlavní překvapivou věc, kterou jsem ani já nečekala, což je možné provést jenom právě v rámci těhle reálií...)


Protože já se stále nedokážu zbavit dojmu (myšlenky?), že autor píše hlavně o své zemi. Chce ukázat to pravé, nepřibarvené. Takže to vyšetřování je prostě druhá linka silně ovlivňující přítomnost, protože "tohle jsme my". Jestli vám tohle nevyhovuje, je to snadný. Vyberte si jiného autora...

Andrisek4
09.04.2019 5 z 5

Velmi dobrá kniha. Doporučuji přečíst

March
13.03.2019 5 z 5

Tak snad je na tom Islandu někdo normální...:) Třetí kniha od autora a je to mazec. Kniha má grady, dějová linka současnost, prolinajici z minulosti, je dle mého gusta. Ale to domácí násilí, týrání, ale i dětí....Tak to mi delalo problém... závěr knihy jsem hltala a uronila i slzu. Skvělé čtení!

NADEI
08.02.2019 5 z 5

Moje první kniha tohoto autora a hned nadšení. Detektivka která pohltí a nepustí. Současnost a minulost se prolíná, na povrch vyplouvá bezcitnost, tyranství, násilí a zakopaná oběť. Vyšetřovatel Erlendur se ujímá případu i když sám má život plný beznaděje. Super !

BernardBlack
07.09.2018 5 z 5

Dech smrti mě ovanul takovou intenzitou, že cítím jeho zápach ještě dnes.
Vražda je zde "pouze" katalyzátorem, jenž uvolní jeho smrad na povrch, v této plíživé, nesmírně ponuré a smutné sondě do minulosti, lidských životů-vztahů a nejubožejší formou násilí (které je tu popsáno nejlíp-nejsilněji, co jsem kdy četl)

Niu
30.08.2018 5 z 5

Poutavý příběh plný bezpráví, bezmoci, kdy člověk vyhlíží naději. Indridason se stává jedním z mých oblíbených autorů. Knížka, která ve mně vyvolá jakékoli pocity, je umělecké dílo. Tohle mě opravdu chytilo za srdce. Úplně jsem „viděla“ ten příběh, ty změny časové linie. Knihy jsou dobrým nástrojem, jak přijmout, že na světě se dějí věci... A platí, co jsem psala u přechozího dílu – jsou to detektivky psané jinak.

Schamila
28.06.2018 4 z 5

Neznámý kosterní nález a děsivý život jedné rodiny, která v okolí žila v minulosti. Několik možností, kdo byl vlastně nalezen. Kniha se čte jedním dechem a přejete si, aby vše dobře dopadlo. Nečekaný rozuzlení a konec. Určitě si přečtu i další knihy tohoto autora.

veveronka
08.04.2018 1 z 5

Moc se mi styl tohoto spisovatele nelíbí

ArwenAragorn
27.12.2017 5 z 5

Velmi smutná, ale dobrá islandská detektivka.

Kerberos
18.06.2017 4 z 5

čtu celou sérii tak některé drobnosti odpustím

MOu598
16.05.2017 4 z 5

Četla jsem v říjnu 2011. Podle mých poznámek:
Detektivka. Hezké, čtivé, napínavé.
Super vystiženo terorizování ženy mužem - asi nejlepší, co jsem zatím potkala.

haki34
23.04.2017 5 z 5

Knihu som kupila nahodou, hodnotenie do 80%, no ked som sa zacitala, neslo prestat... Nenudila som sa ani chvilku. Oproti kriminalkam/ detektivkam z prostredia trebars USA ma preekvapilo, ako pomaly slo patranie , resp. Vykopavky dokazov mal pod palcom archeolog a nikomu nevadilo, ako dlho bude trvat, nez sa dokaz dostane zo zeme ( som zvyknuta skor na vcra uz bolo neskoro, robime vo dne, v noci ;))) dalej policajti pri vysluchu roznych svedkov, naprosto nerespektovani, spolupraca minimalna...
temna, pochmurna atmosfera Islandu s krasnou ale krutou prirodou, drogovou scenou Reykjaviku a zoznamili sme sa teda hlavne s predstavitelmi tej horsej casti ludstva ( fetaci, tyrani, nasilnici, obetami nasilia zeny a deti...)
Zaujalo ma tiez vykreslenie vztahov na Islande, a ludia tam zijuci sa zdaju chladni ako pocasie...
Nestastny vysetrovatel Erlendur, hladajuci pravdu i sam v sebe, snaziaci sa zachranit svoju dceru, boriaci sa s vycitkami z minulosti, povrchny Sigurdson, dobracka Elinborg... Postavy som si oblubila, obe linie pribehu ma zaujalii ked koniec som tak nejak vytusila...
Najviac ma vsak zaujalo prostredie, ludia, zvyky, moznost nahliadnut aj do historie...
Urcite nie posledna kniha od tohoto autora.. Za mna peknych 90%

krtek6
08.08.2016 5 z 5

Kniha opět zaujala. Autor se čte dobře, pravda je trochu drsnější. Líbilo se mi prolínání přítomnosti s minulostí, udržovalo více v napětí. Zajímavé bylo i téma domácího násilí, které je bohužel aktuální i u nás. Doporučuji určitě přečíst.

Štítky knihy

Island islandská literatura severská krimi islandské detektivky

Autorovy další knížky

Arnaldur Indriðason
islandská, 1961
2004  81%Dech smrti
2007  80%Jezero
2005  80%Hlas
2014  77%Chlad
2012  75%Oběť

Kniha Dech smrti je v

Přečtených218x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce146x
Chystám se číst40x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x