Démon stínů

Démon stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307886/bmid_demon-stinu-3hi-307886.jpg 4 120 36

Dcery světla a temnoty série

1. díl >

Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání. Pod vedením svého nového učitele, strážce Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši…... celý text

Přidat komentář

Euwen
05.09.2023 4 z 5

Kniha jako celek se mi líbila, sice mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak to dostalo spád. Přesto mi přišlo, že by to celé chtělo ještě trochu učesat. Zhodnotila bych to jako oddechovku, co nenadchne, ani neurazí.

Nejvíce jsem si oblíbila postavu Lei, kvůli které jsem vlastně knihu četla. Chtěla jsem vidět, jak si autorka pohrává s rozhraním, kdy se v ní probouzí zlo, se kterým se pokouší bojovat. Další díly si určitě přečtu ze zvědavosti. Jen mi uniklo, že by se mezi Sárou a Lukášem jednalo o romantickou linku.

ElessaRiverbow
31.08.2023 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Už od začátku se to táhlo, hlavně kvůli extrémně dlouhým kapitolám. Další problém, co jsem s nimi měla, že se tam neustále měnily "pohledy". Příběh byl zajímavý, ale začetla jsem se až někdy před polovinou. Sára byla průměrná postava, nějak jsme si k ní moc nevytvořila pouto. Lea avšak byla zajímavější a sympatičtější a celkově mnohem lepší. V knize se objevovalo hodně překlepů a chyb, které mě brzdily ve čtení. Také hromadu věcí, které nejspíše měly být pro čtenáře překvapením, byly zjevné už od začátku, takže mě nic nepřekvapilo. Přesto jsem ale zvědavá na pokračování.


sidonka
31.03.2023 2 z 5

Začátek mě nadchl a jak fantazy moc nemusím, tak se to dalo, ale že bych se k tomuto žánru vracela to asi určitě ne

Airelle
29.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem se dostala v rámci štafety a jsem za to ráda! Jako takové své předsevzetí pro letošní rok jsem si dala – číst víc současných českých autorů a autorek. A Lenka Dostálová je první z nich.

Příběh dvou sester, dvojčat, Sáry a Ley je od začátku velmi čtivý. Hned na začátku se dozvídáme společně se Sárou, že je čarodějkou, oproti tomu Lea nemá žádné magické schopnosti.

Obě sestry by snad povahově nemohly být rozdílnější. Sára mi přišla celkově jako ta hodná nudná sestra, na které je nejzajímavější to, že je čarodějka. Lea je problémová holka, která si dělá, co chce, je sarkastická, drzá a tvrdohlavá, a mě bavila mnohem víc než Sára. Objevily se tu i romantické linky společně se strážcem Lukášem (ten mi přišel zajímavý jen v jeden moment, a to když se proměnil v záporáka, jinak je to chlapec bez smyslu pro humor, za to se smyslem pro pravidla) a Aniro (kluk se srdcem bojovníka, který se nebojí ničeho, je to hrdina každým coulem, navíc musí být neskutečně sexy!)

Děj se nejvíc posune v momentě, kdy obě hlavní hrdinky cestují do minulosti, aby zachránili svět. V ten moment dostává příběh ještě větší spád a dryl.

Bohužel mám i pár výtek:
• opakující se slova – dívka je na každé straně minimálně 3x, přitom by stačilo ve větě podmět úplně vynechat nebo nahradit zájmenem, v jedné chvíli jsem se v situaci právě díky „dívce“ ztratila, protože tam byly obě dvě
• těžko uvěřitelná milostná linka s Lukášem
• jména – bylo by asi mnohem jednodušší pojmenovat všechny postavy buď česky nebo mezinárodně, takhle to mělo spíš rušivý efekt
• jinam miluju seriál Čarodějky, vyrostla jsem na něm stejně tak jako autorka, ale tady mi to přišlo, že když nebylo kudy kam, sáhlo se do nápadů ze seriálu, ovšem výsledná efekt byl jaksi nedotažený
• některé momenty byly příliš rozvleklé, a některé naopak hodně zkrácené a zasloužily by si větší rozsah

Každopádně je mi jasné, že to je autorčina druhá kniha a není tolik vypsaná, po dalších dílech se určitě poohlédnu, protože i podle databáze knih má vzrůstající tendenci a hlavně skončilo to otevřeně! Nutně potřebuji vědět, co bylo dál.

„Když není kam couvnout, když srdce buší, až to bolí, když není na výběr a jediná možnost, která zbývá, se jeví jako naprostá šílenost, pak si člověk uvědomí spoustu věcí, které by ho jindy třeba nenapadly.“

meda2007
27.11.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani dobré. Taková průměrná fantasy. Rozjezd byl celkem dlouhý a pak mi přišlo že se vše událo strašně rychle. Také mi vadil styl vyprávění příběhu. A jeninou postavu kterou jsem si oblíbila mi autorka na konci zabije, ach jo. Ale aby to nebylo jen o minusech.
Příběh byl originální a pěkně vymyšlený. Dream byl skvělý i Omna a proměna ve vlka, super. A to jak nakonec Sára vyzrálá na nepřítele, bylo skvělé.
Rozhodně to stálo za přečtení, ale do dalších dílů se asi nepustím.

petulkapeta
17.11.2022 3 z 5

Vezmu to od konce,libilo se mi jak Sara na nej vyzrala. Kámoš drak byl super i proměna vlka. Nebylo to spatne,ale něco mi chybělo..ale za precteni to stálo.

Kaila146
02.03.2022 3 z 5

Sára mi připadala kapku plochá. Nevím proč, ale Lukáše jsem prostě nemohla vystát...

cukrovka
27.02.2022 4 z 5

I když nejsem cílová skupina, příběh se mi líbil. Je to čtivá oddechovka plná magie a boje dobra se zlem.

Pert
28.01.2022 4 z 5

Dobré. Konečně žádné milostné trojúhelníky.

Knihomolka97
28.09.2020 4 z 5

Chvíli jsem si zvykala na styl vyprávění, ale po nějakých 40ti stranách jsem se do příběhu vžila. Bylo to oddechové čtení plné magie, tajemství a mírného napětí se správnou atmosférou. Žádné zbytečné popisy, děj rychle odsýpal, četlo se to skoro samo a najednou jsem byla na konci. Byly tam i vtipné hlášky, prostě sarkasmus, ten já můžu. :) Obě sestry mi byly sympatické, i když Lea mi ze začátku moc neseděla, protože se chovala jako spratek. Ale získala si mě sarkasmem, paličatostí, drzostí a hlavně odvahou. :D Oproti ní byla Sára taková nevýrazná.
Lukáš byl fajn, ale upřímně? Znám i lepší mužské hrdiny. To samé Aniro ( ...chudák :( ).
Zpestření v podobě mírňoučké romantiky mi vůbec nevadilo.
Ti Temní týpci (a vlastně i někteří ,,ti hodní") mě pěkně štvali! Konec pro mě nebyl překvapivý, bylo jasné, že to s Leou takto bude. Rozhodně se ale pustím i do dalších dílů.

linda_pauer
25.01.2020 3 z 5

Myslím, že kniha se povedla. Nějaké části mi přišly sice uspěchané, nějaké naopak zdlouhavé, ale to máme v každé knize. Výsledný dojem je dobrý, příběh odsýpal, zajímalo mě, jak to dopadne. Jediné, co mi tam trochu vadilo, byla postava Ley. Přišla mi hrozně nerealistická. To její chování, poznámky... Mám ráda sarkastické postavy, ale tahle mi přišla hrozně uměle vytvořená.
Atmosféra příběhu mi přišla podobná jako u knihy Tajný kruh, což je rozhodně velké PLUS!

Agarika
17.10.2019 5 z 5

Konečně žádné milostné trojúhelníky a zaláskování hrdinové, kteří nemyslí na nic jiného!:-)

JančaP.
24.09.2019 4 z 5

Moc pěkná a čtivá kniha. Můžu jen doporučit pro všechny. co mají rádi fantasy.

pejty
28.06.2019 4 z 5

Tak tato kniha mě mile překvapila. Nedá se říci, že by to bylo nějaké moc originální, ale to mě osobně moc nevadilo. Kniha byla napsána lehkou formou, kde celkem svižný děj byl doprovázený řadou hlášek. Četlo se to velice dobře a za chvilku jsem byl na poslední stránce. Už se těším na další díl.

Ganie
26.04.2019 5 z 5

Příjemná a napínavá fantasy. Žádné milostné trojúhelníky! Děj je zajímavý a rychle ubíhá. :-) Jedna z mých nejoblíbenějších sérií.

Siu83
28.02.2018 5 z 5

Hezká knížka, zajímavý příběh. Těším se na druhý díl.

dzejny6435
17.01.2018 5 z 5

Velmi zajímavý fantasy příběh, který zaujme. Doporučuji přečíst! I když to vypadá, že je kniha silná, tak se čte jedním dechem, takže si ani nevšimnete, že jste na konci a chcete pokračování!

simi28
07.01.2018 3 z 5

Příjemná kniha. Od této autorky jsem četla i její prvotinu Projekt alfa, kterou jsem hodnotila také třemi hvězdami. Příběh mi přišel, co se týče děje, někdy moc rozvleklý, někdy naopak uspěchaný. U této knihy byl lépe propracovaný a vymyšlený, ale rozhodně ne dokonalý. Mám několik připomínek:
1. Vadila mi opakující se slova, kterých je tam opravdu hodně. Například pojem hnědovláska. Je to detail, ale když ho během pár stránek autorka zmíní tak desetkrát, tak mi to trochu kazí dojem.
2. Chování Ley autorce prostě nevěřím. Ten její sarkasmus a všechny ty uštěpačné poznámky mi přišly, jako by je tam autorka dávala až násilně, aby vytvořila zajímavější postavu než je Sára.
3. Neměla jsem vůbec ráda Lukáše a pořád jsem si pokládala otázku, jak se během těch pár dnů mohl dát se Sárou dohromady, když se tak polovinu stráveného času nebavili?
4. Také mně vadila ta česká jména mezi těmi cizími.

Chápu, že všechny tyto body jsou pro vás jen drobnosti, ale když se seskupí, tak to už tak drobné detaily nejsou.
Na druhou stranu nechci být jen kritická, protože mě knížka i tak bavila. Autorka má potenciál a myslím si, že kdyby si více promyslela a poupravila tento příběh, tak by byl opravdu skvělý. Ráda bych dala vyšší hodnocení, ale proti knihám, které byly úžasné, mi to nepřijde fér. Za mě 3 a půl hvězdiček a těším se na další díl.

Lili000
02.01.2018 4 z 5

Pěkná kniha, doporučuji.

makynka911
17.11.2017 4 z 5

Kniha byla docela čtivá, dojem mi kazí styl psaní autorky, hlavně "tmavovlasá" a "světlovlasá" a podobná pojmenování osob, kdy prostě dle mého by se lépe četlo jméno osoby, hlavně když si je pletete jako já. A taky prostě nemusím česká jména jako Aleš a Lukáš, ale to je spíš můj problém.

Jinak jsem zvládla přečíst za nějaké čtyři dny, takže z mého pohledu vcelku ucházející fantasy, nicméně na druhý díl se asi ještě nechystám :)