Dcery Eviny

Dcery Eviny https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89126/bmid_dcery-eviny-pib-89126.jpg 5 10 3

Neexistují ženské a mužské dějiny, stejně jako neexistuje ženský a mužský svět. Žijeme v jednom světě, ale vnímáme ho někdy rozdílně. Dcery Eviny jsou knihou o tom, jak se ženy dívaly na svět a jak se svět díval na ženy v různých epochách historie křesťanské Evropy. Autorka nám nabízí nový a pro mnohé z nás možná překvapivý pohled na mnohé jevy evropské kultury, od evangelií Nového zákona přes středověk, kláštery, rytířskou romantiku, pronásledování čarodejnic, velkosvětské salony až po přechod od tradiční společnosti k novodobé měšťanské rodině a první pokusy o emancipaci. Dcery Eviny jsou poutavou knihou o osudech světic a královen, mučednic a kacířek, velkosvětských dam a prostitutek, umělkyň a modrých punčoch. Nemenší roli však hrají osudy obyčejných žen, matek a manželek, bez jejichž každodenní práce a lásky by se zastavil svět.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Eevan tyttäret , 1984


více info...

Přidat komentář

MOu598
26.04.2017 3 z 5

Citát:
"Podle Hegelova názoru se muži a ženy od sebe liší stejně, jako se od sebe liší zvířata a rostliny."
"... modřina na tváři, byť by dočosně hyzdila dceru Evinu, je jediný způsob, jak získat zpět ztracená práva mužů."

MOu598
26.04.2017 3 z 5

Četla jsem v květnu 2009. Podle mých poznámek:
O ženách v dějinách. Kniha plná úvah o tom, jaké bylo a jak se měnilo postavení ženy v dějinách v různých oblastech. Vždy byla žena ale až na druhém místě.
Doplněno velkou řadou dobových kreseb s komentářem, příkladů, citací.
Možná škoda, že je to zkrácená verze. Trochu mi tam chybí nějaké souvislosti.
Je to havně o evropské ženě a ženách severských. Zdá se mi, že Finsko autorka neřadí do Evropy.
Jinak hezké. Zajímavé.


LaBruja
26.06.2016 5 z 5

Nejsem zaujatá, zarytá feministka. A autorka taky ne. Tohle všechno je prostě pravda - bohužel. Konkrétní případy, historická fakta a data, dávné pravdivé příběhy - vše podáno neskutečně čtivě díky krásným slovním obratům, filozofickým zamyšlením, pikantním zajímavostem a mohla bych pokračovat dál. Nejdřív jsem měla pocit, že chlapy všeobecně začnu za všechno to ponižování nenávidět, ale nakonec jsem je začala litovat, protože oni se ženy prostě jen bojí, mají hrůzu z toho, že bude v něčem lepší, že bude nad nimi, nechápou mystérium těhotenství a zrození atd. a proto nás preventivně od věky věků zašlapávají co nejhlouběji do země (samozřejmě mluvím všeobecně). Jen se teda nabízí otázka, že ti chlapi za to možná asi ani nemůžou, jelikož ten někdo - říkejme mu Bůh, prostě patriarchát chtěl, protože sám je patriarcha a podle toho ten náš svět i vypadá... Proč jinak by zavrhl Lilith, která chtěla být rovna Adamovi - muži, zdůrazňuji rovna, ne nad ním? Proč místo ní stvořil pokornou a poslušnou Evu, která měla být Adamovi ne rovnocennou partnerkou, ale jeho majetkem, služkou a rodičkou dětí? Na druhou stranu - mám právo soudit Boha, když neznám pozadí? A hlavně - jelikož se muži nazývají "pány světa" a byli u zrodu všech "velkých věcí", tak samozřejmě i víra, náboženství, sepsání a výklad Bible či Koránu, ve všem mají prsty... Aha? Nebude to spíše tím? Náboženství je přece skvělý způsob k ovládnutí světa a tím i samo sebou žen... Bible, či Korán? Každý si v tom najde přesně to, co chce sám vidět, co se mu hodí - ženská verze těchto dvou bichlí by byla jistojistě notně odlišná... Takže? Obvinit Boha, který se vlastně nemůže bránit, je velice jednoduché. Za vším hledej muže! A nejhorší na tom je, že i v dnešní moderní době jsme moc nepokročili a středověk prostě stále trvá. Vůbec neříkám, že žena je lepší, jen doufám, že jednou dojde opravdu k rovnováze mezi oběma pohlavími a svět bude konečně přívětivější. Nechci být naivní, ale naděje umírá poslední.

Štítky knihy

ženy finská literatura patriarchát

Autorovy knížky

Kaari Utrio
finská, 1942
1994  92%Dcery Eviny

Kniha Dcery Eviny je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x