Superman/Batman: Nepřátelé státu

Superman/Batman: Nepřátelé státu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345822/superman-batman-nepratele-statu-BWO-345822.jpg 4 96 22

DC komiksový komplet série

< 13. díl >

Zkorumpovaný prezident Lex Luthor obvinil Supermana ze strašlivého zločinu proti lidskosti, a tak Muži z oceli a Temnému rytíři nezbývá než spojit síly. Největší hrdinové lidstva jsou na útěku a v patách jim žene přísně tajný tým těch nejmocnějších superprotivníků, ale v sázce je osud celé planety a někdo si se smrtícím meteorem a Lexem Luthorem prostě poradit musí.... celý text

Komiksy
Vydáno: , Eaglemoss Collections , BB art
Originální název:

Superman/Batman: Public Enemies , 2004


více info...

Přidat komentář

Luigi1
03.04.2024 5 z 5

Tato kniha byla nabušena novými hrdiny kresba moc pěkná

Ivan Kučera
17.04.2023 3 z 5

Hoc boli Superman a Batman jednými z najslávnejších DC superhrdinov, museli od ich debutov ubehnúť roky, kým sa bok po boku stretli v spoločnom dobrodružstve. Konkrétne sa to historicky prvý raz udialo v Superman #76 v roku 1952 (dovtedy sa stretali len na spoločných obálkach). V r. 2003 sa novej série, nazvanej lakonicky Superman/Batman, chopil Jeph Loeb (Spider-Man: Smutek) a prvých 6 zošitov si môžete prečítať práve v knihe Nepřátelé státu. Pravdupovediac, viac ako skvelú prácu Loeba, mi to pripomínalo prácu Geoffa Johnsa. Úvod je skvelý. Emotívny, výstižný a silný. Prostredníctvom špecificky ladeného monológu sa dostaneme pod kožu oboch postáv. Žiaľ, po skvelom rozjazde sa z toho stáva obrovská, akoby nekonečná mlátička. Navyše ukecaná, lež nie dobre a zábavne ukecaná, ale nudne ukecaná. B a S sa k sebe hodia napriek tomu, že na prvý pohľad sa k sebe nehodia. Opak je však pravdou. Ich priateľstvo (pretože len spojenectvo to nie je) je miestami až dojemné. Chápeme, prečo si nezničiteľný Superman váži nejakého chlapíka v kostýme netopiera a naopak rozumieme dôvodom, pre ktoré si dotyčný pán pustil tak blízko k telu niekoho, ako je Clark. V tomto komikse je ale medzi nimi slabá chémia. Neustále ju totiž oslabujú súboje. Na konci ste radi, že je koniec, pretože ste fakt unavení. Pachuť vytvárajú i tradičné neduhy typu hlavný záporák prežije neprežiteľné, neobjasnená vražda Bruceových rodičov zostáva prekvapivo naďalej neobjasnená a nechýba gigantická vesmírna raketa s podobou Supermana/Batmana. Na takéto veci som už asi starý. Meno ilustrátora znie originálne. Ed McGuinness. S takým menom čakáte kresbu, ktorá sa zapíše do Guinnessovej knihy rekordov. Nanešťastie, po vizuálnej stránke je to bežný, ničím výnimočný štandard, klasické mainstreamové remeslo. Nič proti, len som proste očakával viac (a Amanda Waller je nakreslená ako karikatúra). Nečakane zameniteľný vizuálny priemer oživuje aspoň farbiar Dave Stewart. Ten si zjavne užíva sviežich farieb (žltá, modrá, zelená). Sviežo ich kombinuje a výsledkom je ľahký letný šalátik a nie ťažké mäso, ktoré v bruchu cítite dva dni. Zjavne to preňho predstavovalo vítanú zmenu, keďže je známy predovšetkým ako farbiar ponurých, azda až hororových svetov Mikea Mignolu (Abe Sapien, Baltimore, Hellboy). Na konci nájdete nielen historicky prvé stretnutie netopiera a Muža z oceli z 5O. rokov, ale tiež chuťovku v podobe dvojstranového minipríbehu ukazujúceho Bruceove a Clarkove detské stretnutie, ktoré nakreslil legendárny Tim Sale (Dlouhý Halloween, Temné vítězství) a vyskytlo sa aj v Superman: V každé roční době.


mirec88
13.02.2023 4 z 5

Superhrdinský komiks, ktorý je jednou veľkou akciou, pre mňa taký priemernejší, ale čo ho vyťahuje z nadpriemeru, je tá linka zo Supermanom v budúcnosti, scény v Tokiu a linka s Captainom Atomom. To bolo super. Inak na jedno prečítanie fajn, ale zrejme ako starnem, tak mi klasický superhrdinský príbeh nestačí... Čítal som aj lepšie, zvlášť od Jepha Loeba som čakal viac.

sgjoli
12.02.2023 5 z 5

Tak jsem si říkala, že je na čase trochu pokročit s DC komiksovým kompletem. A teda tento díl zatím řadím mezi své nejoblíbenější - jeden z těch, který hodnotím plným počtem.
Nejen, že se mi líbilo to spojení dvou hrdinů Superman/Batman, ale také to, jak autor pojal koncept tohoto dílu, kdy oběma postavám vidíme do hlavy. Vidíme nejen to, co si myslí, jak se cítí, co je motivuje dělat věci tak, jak je dělají. Vidíme totiž i to, jak se Batman se Supermanem navzájem dobře znají a dokážou se díky tomu jako "parťáci v boji" doplňovat a důvěřovat si - dokážou odhadnout navzájem své další kroky. Myslím, že tohle je tady vykreslené velmi dobře a jednoznačně. Celkem to na tom i stojí, aby oba dokázali dotáhnout svoji misi tam, kam ji směřují.
Ráda bych tu vyzdvihla vynikající kresbu, která je většinou v temnějších barvách, které však dobře podtrhují ten příběh.
Jo, tohle jsem si fakt užila. Z mé strany naprostá spokojenost - proto plný počet.

Oblíbený citát:
"V době války naše činy diktují okolnosti."

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Dobrý komiks

AuroN
16.05.2019 5 z 5

Za mě spokojenost. Nepřátelé státu jsou příjemná superhrdinská jízda, jejíž kvality jsou především ve vnitřních monolozích hlavních protagonistů, které čtenáře provázejí od začátku do konce a nabízejí osobní pohledy na nejrůznější situace z očí Batmana a Supermana. Sem tam se pak i stane, že jeden hrdina přemýšlí, co si asi říká ten druhý, což mi přijde zábavné, i když někdo asi řekne, že je to přitažené za vlasy a že takhle to v reálu nefunguje... no, kdybych chtěl reálnou literaturu, asi nesáhnu po komiksech, ne? Příběh jako takový funguje dost dobře, jen u závěru jsem si říkal, že je to možná trochu moc, ale nejspíš to ospravedlnit lze. Co se mi pak celkem i líbilo, byl Lex Luthor v roli prezidenta, tedy nedosažitelného záporáka, proti kterému nelze jen tak vyrazit. Luthorovo jednání může vzbuzovat otázky o příčetnosti postavy, ale i to je ke konci vysvětleno. V určitou chvíli mi vadil poměrně velký počet postav, ale to se pak nějak srovnalo, takže jsem s tím ok. Suma sumárum teda paráda. Za plný počet to není, ale finální hvězdu tomu u mě vyhrál dvoustránkový bonus z dětství obou hrdinů, který považuji za skvělý. Dnes tedy plná palba!

PS: Doporučuji shlédnout animovaný film Superman/Batman: Veřejní nepřátelé, který se motivy tohoto komiksu inspiroval a převedl je na obrazovky v lehce stravitelnější formě.

Eillen
21.04.2019 3 z 5

Líbilo se mi střídání vyprávění Supermana a Batmana, ale... ale to bylo tak všechno. Oproti ostatním komixům, které jsem zatím četla, mi to přijde jako slabý průměr.

Yokolobuna
29.10.2018 3 z 5

Tak tentokrát budu přísný. Nepřátele státu mají příjemně detailní mainstreamovou kresbu, slibný začátek i nosný nápad. Budování vztahu hlavních klaďasů také většinu času funguje. Naneštěstí autor většinu ze zmíněného vzal, vytřel si s tím zadnici a spáchl do hajzlíku. Příběh totiž nedrží příliš pohromadě, Loeb se do něj snaží narvat zvraty, které vychází v konečném účtování spíše jako zvratky. Návdavkem přidává absurdní množství postav, které však padají na jednu facku, jen aby mohly přijít další. Sám Luthor, té doby preziedent USA, se pak místo geniálního šílence, chová pouze jako psychopat bez plánu a logického cíle. Dobře se na to kouká, dá se to bez úhony přečíst, ale hlavním pocitem, který zejména pro velice zajímavém prvním sešitu zbyde, je rozčarování. Bonusová příhoda z let davno minulých je již tradičně otresná, ale tyto pohledy do minulosti komiksu nejsou nikdy v závěrečném hodnocení příliš zohledněny. 65 %

B-artX
14.10.2018 3 z 5

Nepřátelé státu je docela fajn komiks pro začátečníka v Dc Comics. Někomu, kdo je, ale trochu více znalý tohoto světa to, ale moc neřekne. Přišlo mi to takové předvídatelné a bez atmosféry. Hlavní duo protagonistů však fungovalo a chemie mezi nimi byla docela uvěřitelná. Jejich myšlenky byly někdy trošku nucené. Takové to: S- "Vím nad čím Bruce právě teď přemýšlí..." a Batman nečekaně nad tou věcí fakt přemýšlí. To bylo takové hrozně nereálné, protože takto lidi v reálu moc často nepřemýšlí, natož tak, když se to objevuje v každém sešitě, někdy i víckrát. Přesto to ale bylo takové příjemné, protože se to v komiksech moc často neobjevuje. Story jako taková je ale fajn. Antagonista Luthor je skvělej a fighty mě bavily. Zápletka s asteroidem je svým způsobem docela dobrá. Pokud je na komiksu něco opravdu špatné, tak kresba, která kazí toto docela zajímavé dílo. Kresba McGuinnesse mi naprosto nevyhovovala a kvůli ní snižuji hodnocení. Postavy vypadaly na některých stranách nereálně a jaksi podivně ne-li komicky. Nemyslím si, že se k tomuto komiksu ještě někdy vrátím. Je to docela nuda. Před rokem by se mi to líbilo více, ale teď už mám nároky výše. Retro je ale fajn. Taková fajn blbina. Celkově trošku lepší 3*. Spíše nedoporučuji.

fvalek
20.07.2018 5 z 5

Komiks se mi moc líbil, kresba byla přehledná a pěkná. Spolupráce mezi Supermanem jako mravním vzorem a Batmanem jako mužem se svými názory a prostředky byla zajímavá. Množství ostatních postav příběh oživovalo, ale nebylo jich třeba tolik. Docela mě uklidnilo, že nakonec nebyl S a B proti všem, ale měli i své spojence, to mi původně přišlo zvláštní, že by se na ně všichni tak sletěli. Lex Luthor jako obvykle, to je super záporák. :D

jarynek
06.03.2018 4 z 5

Skvělý rozjezd, kterému trošku došel dech. Ale přesto spolupráce dvou největšcíh postav DC funguje a je čtivá od začátku do konce. Nejvíce jsem si užíval vnitřní dialogy obou hlavních hrdinů, které ukazují různý (a přesto v mnoha ohledech principielně stejný) pohled na věc. V komiksu se objevuje velké množství superhrdinů, celkem to i funguje, ale na druhou stranu se Superman s Batmanem, na to kolika čelí rivalům, s nimi vypořádají příliš snadno, jakoby to vlastně ani superhrdinové nebyli. Možná by v tomto případě méně bylo více. Nedostatečně pak bylo vysvětleno cestování v čase a to, zda mohl Superman v budoucnosti vystupovat ve zničené Zemi, když ta byla nakonec zachráněna. Závěrečný retro komiks ukazuje první společnou akci S a B. Je to samozřejmě usměvné a naivní, ale přesto i to stojí za přečtení.

OldaB
02.01.2018 5 z 5

Má další schůzka ve světě DC komiksu. Tohle se mi líbilo, má to přesně to, co od akčního komiksu očekáváme. Luthor v roli prezidenta výborný. A ještě dlouho si budu pamatovat stránku s hrdiny, kteří mají zastavit Batmana a Supermana. Plus body za vzájemný dialog v rámci celého komiksu.

Bobik9
09.12.2017 5 z 5

Batman, Superman a spousta padouchů a různých superhrdinů, které jsem ani moc neznal. A především superpadouch Lex Luthor. Jeden z nejlepších dosavadních dílů série. Nemám vůbec nic, co bych tomuto komiksu vytknul. Vynikající, propracovaný příběh a nádherná top kresba! Dokonce i starý bonusový komiks se dal v pohodě přežvýkat, ale Nepřátelé státu jsou naprostá jednička!

RaggamuffinSVK
17.10.2017 4 z 5

Vynikajúca tímovka s perfektným záporákom. Označiť Supermana s Batmanom za nežiadúcich a snažiť sa ich poraziť sa nevypláca, čo Lex Luthor a jeho zaplatení žoldnieri spoznali na vlastnej koži. Celý príbeh ubieha svižným tempom, kresba je parádna a voči akcii nemám výhrady. Jedinou vadou na kráse je to tradičné cestovanie v čase. To ja fakt nemusím a bohužiaľ, na ňom sa stavia skoro všetko v DC univerze.

FireOfFilth
18.08.2017 4 z 5

Tak tohle nebylo vůbec špatný. Spousta hostujících hrdinů, kteří dávali smysl a měla svou úlohu. Kresba poměrně vtipná, taková nerealistická. Nabušený Luthor byl skvělej.

Kopta
09.08.2017 4 z 5

Největší hrdinští rivalové a zároveň přátelé na jedné straně barikády proti celému světu. Rozhodně podnětné a zajímavé. Záporákem opět není nikdo jiný než Lex Luthor, který tentokrát vystupuje i jako nejmocnější muž na planetě. Jeho soukmenovci sice nejsou tolik zajímavý nebo strhující, ale to tolik ani nevadí. Lex Luthor působí skvěle jako oponent a Superman s Batmanem s ním mají co dělat. Je to skvěle udělané v rámci myšlenek obou hlavních postav a jejich činů k tomu. Opět jeden z těch lepších komiksů, nejde o dokonalost jako u mála z nich, ale i tak. Dejme tomu.

orangerose
30.07.2017 4 z 5

akční komix - se Supermanem + Batman -dokonalost :D

P1tr
20.07.2017 5 z 5

Výborný komiks nabitý akcí zprostředkovanou čtenáři prostřednictvím nádherné kresby s vhodnou stylizací odpovídající macho spojení dvou významných superhdinů. Akci navíc výtečně doplňuje detailní vykreslení povah obou hlavních postav prostřednicvím vnitřních monologů dokazujících, že ačkoliv se Batman a Superman mohou na první pohled zdát odlišní jako den a noc, ve výsledku jim jde o to samé a mají dosti podobnou filozofii a myšlení, jen se k výsledku dopracují jinou cestou a z trošku odlišných důvodů. Nepřátelé státu jsou tedy podle očekávání nabitou akční jízdou a naopak naprosto nečekaně také hloubavou charakterovou studií, která chytne a nepustí.

martinstefko
03.07.2017 4 z 5

Scénář Jepha Loeba je akční, o tom žádná. Rozhodně tu není nouze o souboje, a tak se Ed McGuinness mohl vyřádit i v tomhle ohledu. Tím si užije i čtenář, který akci vyžaduje. Ale mnohem zajímavější mi přišlo, jak si Loeb pohrál s vnitřními monology, které jsou skutečně dobře provázané a díky nim je propojený i příběh Supermana a Batmana a jejich osudy, minulost i současnost.

hroubek
28.06.2017 4 z 5

Těžké rozhodování jestli tomu dát plný počet hvězd a nebo "jen" silné čtyři. Nakonec jsem zvolil druhou variantu a to proto, že mě zklamal uspěchaný konec. Jeph Loeb odvádí se scénářem nádhernou práci a některé dialogy je radost číst. Monology a myšlenkové pochody Batmana a Supermana patří k tomu nejlepšímu. Dost se mi líbilo jakým způsobem je zde vykreslen Luthor a že to není jen jednorozměrný padouch. Loeb využívá toho, že má na hraní dva největší hrdiny od DC a nechává je vyniknout jak v soubojích, tak i v klidnější momentech. Díky tomuto pohledu příběh funguje o dost lépe a není to jen přehlídka akce a postav. A funguje i záchranná akce světa, která má nečekanou pointu. Nepřátelé státu je moc dobrý komiks, který je napínavý a zábavný od začátku až do konce. PS: Starý komiks, je sice místy dost směšný, ale mě bavil.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics Superman Batman

Autoři knihy

Jeph Loeb
americká, 1958
Edmond Moore Hamilton
americká, 1904 - 1977

Kniha Superman/Batman: Nepřátelé státu je v

Přečtených116x
Doporučených5x
Knihotéce94x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x