David Černý – Fifty Licks

David Černý – Fifty Licks https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345706/bmid_david-cerny-fifty-licks-sof-345706.jpg 4 16 1

V roce padesátin nejvýraznějšího českého sochaře vychází kniha, jež není nudnou monografií, ale živým, neokázalým pohledem na Černého témata, obsese, průšvihy a přínosy. Jde o rokenrolově pojatých padesát olíznutí muže, který zdaleka ne všechno natírá na růžovo. Každý zná mystifikaci s Entropou, Mimina šplhající po Žižkovské věži, případně klikující London Booster a vztyčený Fakáč, namířený na Pražský hrad. Kniha předního novináře a výtvarného kritika ovšem představuje i ta umělcova díla, jež se z nejrůznějších důvodů nedočkala tak široké pozornosti, případně ani realizace. Publikace, doprovázená množstvím dosud nepublikovaných fotografií a dalších archivních materiálů, je nejen příběhem jednoho vzdorovitého autora, ale i příběhem vývoje české společnosti, kterou Černý svým dílem neustále komentuje.... celý text

Umění
Vydáno: , Paseka
více info...

Přidat komentář

tweed
23.07.2018 3 z 5

Černého výtvory mám ráda. Trochu se podezřívám, že o české moderní umění jsem se začala zajímat až po kauze "Entropa", páč to je za mě jeden z nejvtipnějších uměleckých počinů. Miluju!
Celá kniha je napsána tak trochu... bulvárně.
Několikrát si připomeneme, že Černý má rád sex a ve většině případů to je informace naprosto zbytečná.

Na druhou stranu oceňuji pozadí politických čachrů machrů. Už jsem u nás zvyklá na všelicos, takže jsem si jen občas zakroutila hlavou. Člověku kolikrát ani nedojde, jak si politici umí udělat z každé pičovinky kauzu pro sebe, že?
Také bych však ocenila, kdyby autor z biografie Černého nedělal knihu o svých názorech na politiku. Kdyby psal knihu - co si myslí o tom a tom politikovi Jan H. Vitvar? Tak to i ocením, protože jeho postřehy jsou často vtipné a docela s nimi i souzním, ale stejné věty, kterým bych se jinde smála, na mě zde působily trochu trapně.

Každopádně:
Yay pro kapitolu nerealizovaných návrhů.
Nay pro divnografiku /maličkaté černobílé fotky díla přetřené oranžovou barvou. WTF/

Závěrečné slovo:
Je to dobré,
ale je to bulvárek.
Na přečtení fajn, na dívání nic moc, informační hodnota OK +/- Vitvar a jeho šťouchy na prezidenta
50:50