Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283981/bmid_pozoruhodna-dobrodruzstvi-slecny-al-5AC-283981.jpg 4 81 23

Darcyovi série

< 2. díl >

Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky,“ stojí v úvodu slavné Pýchy a předsudku. Co si ale má počít nebohá novomanželka v případě, že se z toho muže hned po sňatku vyklube násilník a arogantní hňup? Osmnáctiletá Alethea, nejmladší dcera pana Darcyho a Elizabeth, se tím nedá srazit na kolena. Ačkoli je to v Anglii krátce po napoleonských válkách věc neslýchaná, rozhodne se utéct a v mužském přestrojení se v doprovodu stejně převlečené komorné vydává přes půl Evropy – do Benátek, kde hledá pomoc u chápavé starší sestry Camilly. Do města na laguně cestuje z Londýna i urozený třicátník Titus Manningtree, někdejší voják a politik, jehož „ženušky“ pranic nezajímají. Jeho cílem je vypátrat Tizianův obraz, který se jeho rodu ztratil za válečné vřavy. Když se v Paříži a poté i při nebezpečném přechodu Alp setkává s Aletheou, neošálí ho její převlek ani na chviličku. Tak jako v románech Jane Austenové však strnulé konvence a předsudky hravě zdolá kouzlo náklonnosti. Jakmile se na obzoru objeví rozzuřený choť, přispěchá Titus uprchlici na pomoc…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Leda
Originální název:

The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy , 2005


více info...

Přidat komentář

uzivatel3865
15.05.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila moc. Víc než první díl. Cestování bylo přiblíženo trefně.

Jass
25.06.2021 2 z 5

Očividně jsem masochista, protože jinak jen těžko můžu pochopit, proč si tohle dělám. Tuhle sérii jsem nedopatřením začala číst od třetího dílu, ten mě nijak zvlášť neokouzlil, ale přestože pocity byly smíšené, řekla jsem si, že dám sérii ještě šanci. První díl byl ještě horší než ten třetí, ale tady na DK jsou tyto dva díly hodnoceny modře, zatímco druhý a čtvrtý červeně... takže jsem se samozřejmě musela rozhodnout, že přece jen dám sérii ještě jednu šanci... *hluboký povzdech* Očividně nemám žádnou úctu k vlastnímu času...
Aby nedošlo k omylu, určitou směšnost a nesmyslnost od tohoto žánru čekám, patří to k tomu a baví mě to. Na téhle knize mě v žádném případě nevadí, že Alethea od svého manžela prchá v mužském přestrojení přes celou Evropu. Proč ne? Aspoň to na rozdíl od minulého dílu mělo nějakou energii... No, a teď to co mi vadí. Asi se dopustím nějakých spoilerů... ale pokusím se to udržet na minimu.
Aletheu její manžel týral. Týral ji tak hrozně, že se rozhodla radši utéct, což... v té době nebylo malé rozhodnutí. A přesto jí velmi blízká společnost jiných mužů vůbec nevadí. Jiný muž ji opakovaně sexuálně napadá a jí to připadne humorné... Jediný aspekt, ve kterém se to projeví je skutečnost, že se odmítá vdát - což je naprosto pochopitelné... Ten zbytek už ne. Nezlobte se na mě, ale fakt, že se jí zdají noční můry o tom jak potkala Pentrose a jak ji opustil a ani zbla o... nepřijde mi to moc realistické. Ale, tohle je jen něco co "chybí", takže to bych ještě zkousla...
Než se dostanu ke své hlavní výtce, tak ještě jedna malá - tahle rodina je příšerně popsaná. Vážně, v tomhle scénáři úplně všechny nesnáším (bohužel se tentokrát neobjevila Lydia...). Chápu, že se autorka snažila ukázat, že ne se všemi členy rodiny si rozumíme, ale stejně je máme rádi... Jenže to nefungovalo. Omlouvám se, ale pokud se někdo své sestře svěří, že ho jeho manžel týrá a ona mu řekne, že si zas jen vymýšlí divoké historky... No, k tomu prostě není co dodat. To je extrémní nezájem, sobeckost a lhostejnost... s rodinou to nemá nic společného.
No, a dostáváme se k tématu homosexuality. Když v jedné své knize uděláte záporákem homosexuála je to celkem v pořádku, ostatně homosexuálové jsou taky jen lidi. Nicméně když to ve své další knize vytáhnete na zcela nový level, začnu vás podezírat z homofobie. Pardon, ale takhle brutální stereotypizaci od začátku do konce už jsem dlouho neviděla. Víte jak v knihách Astonové poznáte klaďase od záporáka? Klaďas nevěnuje téměř žádnou pozornost svému zevnějšku (jak je nespočetněkrát zdůrazněno v případě Tita), zatímco záporák se fintí (Warren, Lucius...). Od začátku autorka velmi důrazně naznačuje, že péče o vzhled je velmi zženštilá a pak to dotáhne na další úroveň když na scénu přitáhne zmalovaného Lucia s měkkými rty, který se "panu Hawkinsovi" velmi neelegantním a vulgárním způsobem snaží dostat do kalhot. Celé tohle téma bylo velmi nevkusně zpracované a upřímně jsem několikrát knihu málem zaklapla, protože... tohle nemám zapotřebí.
Pak je tu ještě jedna drobnost, která mě naprosto drásá. Na jednom místě je zmíněno, že má Alethea ostříhané vlasy... přesto, vzhledem k tomu, že se jí po jejím návratu nikdo na nic neptá... jsem zmatená. Konec byl taky divný, ale o tom nebudu psát, vzhledem k tomu, že by to byl velký spoiler... Celkově byla tahle kniha velmi směšná, ale ne tím správným způsobem... Přesto mám nepříjemné tušení, že podlehnu a přečtu si i poslední díl... někdo by mě měl zbavit svéprávnosti.


Fialka78
30.01.2021 4 z 5

Příjemné čtení, taková oddychovka. Přesně něco takového jsem momentálně potřebovala. Knížka mne bavila, ráda si od této autorky ještě něco přečtu.

Tuti
08.11.2020 5 z 5

Takže, Dcery pana Darcyho mi možná přišly víc Austenovské, ale příběh Alethey si mě získal od první stránky. V některých částech to, na můj vkus, možná bylo už dost na hraně (hlavní hrdinku opravdu nemusí potkat všechna neštěstí světa), ale bylo to něco jiného, než na co je člověk u těchhle knih zvyklý.

Rozhodně mě mile potěšilo, že se autorka nebála témat, jako jsou manželské násilí, prostituce a homosexualita a pod.
Bylo to nevtíravé a výtečně podané!

Za mě zatím jedno z nejlepších volných pokračování Pýchy a předsudku...

Ventimiglia
12.07.2020 4 z 5

Protože jsem neočekávala, že to bude "jako Austenová", nejsem zklamaná, ale potěšená milým čtenářským zážitkem. Víc než celkem předvídatelný děj mě těší drobné narážky na životní styl, historické události, lorda Byrona apod. A znovu si uvědomuji postavení ženy ve společnosti: Alethea je majetkem svého manžela, očekává se od ní absolutní poslušnost; i kladný hrdina se k ženám chová přezíravě a trvá hodně dlouho, než svůj názor změní...

kurama45
28.04.2020 1 z 5

Hotová fraška. Nachádzame sa v krajoch neznámych, v končinách, do ktorých by sa Austenová nevybrala ani v psychedelických snoch. Hlavná hrdinka ušla od manžela prezlečená za chlapa, a nie, nikomu (až na hlavného hrdinu samozrejme) to nedošlo. Predpokladám, že tam mali nedostatok očných lekárov a prebytok slepcov.

Le Chat
04.09.2018 5 z 5

Také toto pokračování Pýchy a předsudku jsem si opravdu užila, Alethea mi byla velmi sympatická. Myslím, že Jane Austen by byla také spokojená.

luciella10
21.07.2018 3 z 5

Příjemná oddychová kniha, na mě moc zdlouhavá. Předvídatelný konec hned od začátku.

sebemi
15.07.2018 5 z 5

Krásné počtení navazující na mou milovanou Jane. Doporučuji :)

TerryDee
03.07.2018 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se dostala k této knize, protože jsem ji sháněla opravdu hodně hodně dlouho. Takže spokojený tvor.
Musím říct, že to bylo velmi milé počtení. Knihy od Elizabeth Astonové mám doopravdy ráda. A její svět volně navazující na svět Pýchy a předsudku od Jane Austenové mě prostě baví. Díky ní jsem zase mohla zavítat do Anglie a sledovat peripetie našich postat, a to zejména dcer pana Darcyho.

pip11
26.06.2018 5 z 5

Jak již bylo zmíněno přede mnou, Austenová to není, ale ujala se tohoto nelehkého úkolu velmi dobře. Je to velmi čtivé, svižné a poutavé. Jak první, tak druhý díl předčil mé očekávání :)

PandaGirl
11.06.2017 4 z 5

Je to čtivé a dobré. Nedá se o tom říct nic jiného, než že to bylo dobré. Člověk se u toho pobavil, sem tam překvapeně zamrkal. Konec se mi zdál dost odfláknutý na to, kolik to mělo stran. Má to plus za střídání pohledů a ne jen sledování hlavní hrdinky.

Caladwen
02.03.2017 4 z 5

Ač předvídatelné, tak velice milé. Samozřejmě to není Austenová, ale kniha se velmi dobře čte a zabaví. :)

kristynkal
11.02.2017 5 z 5

Mě se kniha moc líbila, byl to můj typický styl, který ráda čtu. S Austenovou nesrovnávám, protože to opravdu nejde. Spíše bych řekla, že autorka jen pokračovala v jejím námětu, čímž si svým způsobem přitáhne čtenáře. Píše ovšem úplně jinak. Romány od Jane se pro mě čtou hůře, musím u nich přemýšlet a hodně se soustředit, tato kniha byla psaná jednodušeji.

Jane007
25.01.2017 5 z 5

Na jednu stranu se mi knížka líbila, na druhou jsem v rozpacích. Pokud bych autorku srovnávala s Austenovou, je pro mě knížka zklamáním. Austenová by určitě nezmiňovala sexuální praktiky, vykřičené domy, dokonce ani vraždu. To mi přijde trošku moc (hlavně na Angličany). Pokud to s Austenovou nesrovnávám, tak se mi knížka líbila. Četlo se to samo a chvilkami jsem se i zasmála. Ale rozhodně to není pokračování rodu Darcyových.

maryzka
31.08.2016 3 z 5

Souhlasím se čtenářkou Alex- Barunkou. Později jsem si říkala, že si budu muset zopakovat předchozí díly. Jinak jsem při jejím dobrodružném cestování nevěděla, zda není někdy pruderní panstvo nebo služebnictvo.

bookcase
31.08.2016 5 z 5

Romantika a dobrodružství v životě jedné s dcer pana Darcyho. Pohodové a oddechové čtení pro všechny milovníky regentské Anglie.

Alex.Barunka
30.04.2016 4 z 5

Ze začátku to vypadalo, že tento román bude pouze podprůměrným příběhem, který se prodává, protože nese značku Darcy. Nakonec to tak ale nebylo, a i když pominu velkou předvídatelnost, kdy po pár stránkách víte, jak příběh dopadne, jedná se o velmi milé, oddechové čtení a dávkou humoru.

Iwíček
08.04.2016 5 z 5

Jsem naprosto spokojená a kniha se mi moc líbila.

TerkaM
05.04.2016 5 z 5

Tohle byl okouzlující příběh z pera pokračovatelky příběhu Jane Austenové o rodině Darcyových. Je mě tedy malinko mrzelo, že se tam o Elizabeth a panu Darcym pouze mluvilo a oni si místo účasti v ději raději trajdali někde po světě. Nicméně nejspíš chápu, z jakého důvodu se v této knize neobjevily pouze přímo, jen zmiňuji, že mi to bylo mírně líto, takže jakési odsuzování autorky za to nejsou absolutně na místě.

Byla to moc pěkná kniha - jen osud Napiera mi na můj vkus připadal poněkud slabý a odbytý na to, kolik si toho s ním Alethea za tu krátkou dobu vytrpěla. Čekala jsem (a doufala) v nějakou pořádnou rvačku, do níž se zaplete a přiznávám, že jsem i tušila, co se mu stane, přesto musím říct, že bych mu to ještě trochu opepřila.

V každém případě to byl moc sympatický příběh. Alethea Darcyová byla opravdu celý Fitzwilliam Darcy, její otec a co se týče Tita, i u něj jsem dokázala najít jakési prvky zpodobňující pana Darcyho - například to, že se do Alethey zamiloval první stejně jako tomu bylo u pana Darcyho a Elizabeth.

Jsem neskutečně ráda, že jsem zase mohla prožít další příběh Darcyových, protože kdyby mělo zůstat jen u Pýchy a předsudku, nepřežila bych to. Už se těším na další příběh od této autorky či od od jiné, píšící na ten způsob, jelikož Pýchu a předsudek jsem si dočista zamilovala. :)

Štítky knihy

regentská Anglie Jane Austen

Autorovy další knížky

Elizabeth Aston
anglická, 1948 - 2016
2009  75%Dcery pana Darcyho
2010  75%Slečna Darcyová se nevzdává
2011  81%Strastiplné peníze paní Darcyové
2016  80%Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové
2022  60%Sen pana Darcyho

Kniha Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové je v

Právě čtených1x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce103x
Chystám se číst39x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x