Achnatonův poklad

Achnatonův poklad https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87250/bmid_achnatonuv-poklad-Jft-87250.jpg 3 37 3

Daniel Knox série

< 2. díl

Tajemství svitků od Mrtvého moře U trhovce na jedné prašné alexandrijské ulici objeví egyptolog Daniel Knox víčko keramické nádobky, do níž prastará sekta esejců ukládala náboženské svitky. Co dělají svitky od Mrtvého moře v Egyptě? Snaha najít odpověď na tuto otázku Knoxe zavede na dobrodružné pátrání po židovské sektě, ovšem do cesty se mu postaví fanatický duchovní Ernest Peterson. Při jejich střetnutí je zabit egyptský archeolog a na Knoxe padne podezření, že je zodpovědný za jeho smrt. Jako by to nestačilo, Knoxova přítelkyně Gaille se stane obětí únosu a Knox ji musí za každou cenu osvobodit.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Exodus Quest , 2008


více info...

Přidat komentář

Killingjoke
14.05.2018 3 z 5

Tuhle knížku jsem si před pár dny jen tak přihodil k mnou mnohem žádanějším knížkám v antiku. Prostě jen tak do počtu. A resumé? Zklamaný nejsem... Jedna se o tisíc a jednu variaci na nábožensko-historickou fabulaci, která je v módě od dob, kdy se prosadil Dan Brown. Kostra těchto knížek by se mohla razit přes kopírák a stejně tak pochybné jsou historické podklady, které se v těchto knížkách vyskytují. Na druhou stranu připouštím, že když se to umí, může to být zábavné... Achnatonův poklad je druhou knížkou série, jejíž první díl jsem nečetl a podle mě to není ani nutné. Dostáváme se do horké výhně Egypta, mezi vykopávky faraonského města Amarny. A samozřejmě zde dojde k šokujícímu odhalení, které "pohne" celým světem. Jako nevěrce, ale člověka co o tom snad něco ví, mě bavily pseudovědecké teorie o Exodu a sjednocení osoby Mojžíše a faraona Achnatona v jednu osobu. Pěkné, to by mě asi nenapadlo. Ale na druhou stranu, kdo může dnes s jistotou dokázat, že nějaký Mojžíš, nebo Exodus byl, že? Co se týče příběhové linie, u mě dobrý. Někomu snad může dělat problém velmi rychlé přeskakování mezi několika příběhy, které však ve finále vytvoří celek, mě tohle až tak moc nevadilo... Tahle knížka se možná chce tvářit jako objevitel nějaké nové historické teorie, spíše ale chce být jen dobrodružným brakem. U mě skončila tak na půl. Četl jsem ji během MS v hokeji a práci na zahradě, takže asi můžu doporučit pro pobavení v oddechovém čase :)

soukroma
14.12.2015 4 z 5

Čtivé a zajímavé, i když možná přespříliš informativní (hutná hromada faktů a přehršel spekulací ... že by jinak nekomentovaný důvod nízkého hodnocení knihy zde?) na úkor napínavosti příběhu a vykreslení postav (konec tedy akční je zas až moc). Nicméně zájemcům o kacířského faraona, historii exodu Židů z Egypta i o rané křesťanské sekty lze jen doporučit pro další hloubání.
N.B. Docela mě překvapilo, že se v celé knize neobjevilo (aspoň jsem si nevšimla) původní jméno města, které si Achnaton nechal zbudovat jako svoje sídelní a které po jeho smrti nechali Egypťané svému pouštnímu osudu - Achetaton. Hovoří se zásadně pouze o El Amarna, jak je lokalita známa dnes.


rokofak
01.09.2012 4 z 5

Celkem dobrý příběh s notnou dávkou napětí a dobreho čtení.

Štítky knihy

starověký Egypt

Autorovy další knížky

Will Adams
americká, 1963
2009  70%Zlatý sarkofág
2011  68%Achnatonův poklad

Kniha Achnatonův poklad je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce62x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x