Daniel Herman - Srdcem proti ostnatému drátu

Daniel Herman - Srdcem proti ostnatému drátu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190258/daniel-herman-srdcem-proti-ostnatem-190258.jpg 3 7 3

Kniha obsahuje autobiografické prvky i obecnější úvahy obou protagonistů, dvou bývalých duchovních, dnes obecně uznávaných osobností kulturního a společenského života. Daniel Herman působil jako katolický kněz, mluvčí biskupské konference, studoval v USA. Byl blízkým spolupracovníkem kardinála Vlka od počátku změn po listopadu 1989. Působil také na policejním prezidiu a dnes vede Ústav pro studium totalitních režimů. Zajímá se o dialog mezi křesťany a židy a mezi Čechy a Němci. Ambicí knihy je živě popsat reálie a atmosféru toho, co se ve společnosti a církvi dělo v posledních třech desetiletích, a to s nadhledem, a přitom s dosud nepublikovanými skutečnostmi... celý text

Přidat komentář

huhuhu
12.10.2020 4 z 5

Tato kniha rozhovorů mě příjemně překvapila, našla jsem v ní spoustu zajímavých informací i moudrých myšlenek. Daniel Herman to jakožto laicizovaný katolický kněz jistě nemá jednoduché, pro spoustu lidí, věřících i nevěřících, je automaticky tak nějak „podezřelý“. V rozhovoru vysvětluje, že jeho rozhodnutí vstoupit do semináře nebylo ani tak otázkou povolání, jako spíš touhou působit protirežimně (po pádu komunismu pak už logicky nedávalo smysl v této službě pokračovat). Zaujala mě Hermanova víra, která je zvláštním propojením judaismu s křesťanstvím (D. H. má též židovské kořeny), vzpomínky na seminář, příběh „Hanina kufříku“ a především reflexe nejrůznějších stránek naší společnosti. Škoda, že kniha vyšla už v roce 2013, takže to nejaktuálnější (např. Herman ministrem kultury) nezachycuje.

"Nemocí české společnosti je, že jsme tu systematicky opakovaně hubili elity."

"Žijeme ve střední Evropě, v podstatě každý mariánský sloup v kterékoli vesnici nebo městě je dokladem splněného proroctví Magnificat, kdy židovská dívka před dvěma tisíci lety řekla: ,Budou mě blahoslavit všechny národy.´Když to říkala, zdálo by se, že se zbláznila. Každá kaplička je však splněním Magnificat."

"Když sledujeme bolestnou cestu šesti milionů Židů do plynových komor, myslím si, aspoň podle svědectví mých příbuzných, kteří to přežili, a podle knih, které jsem o tom četl, že je důležité vědět, že toto není konečná, že se to dá zpracovat, tak jako kříž se dá zpracovat."

Mánička178
10.09.2018 3 z 5

Daniel Herman pro mě představuje významnou osobnost české kulturní sféry, zajímavou svým životem a postoji. Tyto memoáry odhalily jeho nitro, motivace jednání v minulosti a myšlenky ještě hlouběji. Že jeho srdci vládne averze vůči komunismu, to jsem z jeho vystupování věděla - chápu a sdílím ji. Ale upřímně řečeno mě trochu zaskočilo, jak intenzivně byl (a zřejmě stále je) prostoupen tím, že jeho jednání vycházelo tak mocně z touhy konat vše na odpor komunismu (např. vstoupení do semináře). Alespoň kniha to tak opakovaně prezentuje... Čekala jsem možná trochu více :)


Jana_Z
18.06.2014 4 z 5

Kniha odkrývá zase z jiného pohledu naši nedávnou minulost. Z tohoto důvodu stojí za přečtení.

Autoři knihy

Daniel Herman
česká, 1963
Jan Jandourek
česká, 1965

Kniha Daniel Herman - Srdcem proti ostnatému drátu je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x