Dáma z popela

Dáma z popela https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272480/bmid_dama-z-popela-fhr-272480.jpg 4 139 49

Dáma z popela série

1. díl >

Mrazivý příběh o smrti, která se před ničím nezastaví. Bude osud nezvratný? Jedině žena se železnou vůlí může uspět jako pohřební zřízenec ve viktoriánském Londýně, ale Violet Morganová je na svou živnost velice pyšná. Zatímco je její muž Graham zaujatý budováním jejich postavení ve společnosti, Violet se věnuje jejich pohřebnímu ústavu. Je empatická, velice znalá pohřební módy a více než smířená s rolí smrti v životě... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
01.02.2023 4 z 5

Neobvyklé téma mě nadchlo, Ještě k tomu i s historií v Anglii za panování Viktorie. Dala bych celkový počet hvězdiček, ale americké dějiny války mě moc nezaujaly. Přesto jsem fandila hlavní hrdince a prožívala s ní její nelehký život.

dagusa
08.08.2022

Zajímavá kniha, cetla se dobře i když některé kapitoly byly zdlouhavé.


espesita
24.06.2022 4 z 5

Zpočátku jsem byla nadšená skvěle propracovanou každodenností poloviny 19. století. Téma pohřebnictví je také velmi zajímavé a neokoukané, o tom, jestli mohla žena ve viktoriánské Anglii tuto profesi vykonávat, asi nebudu polemizovat, v tomto ohledu to beru tak, že v románu je možné všechno. Příliš mě nenadchlo téma americké občanské války, které se do příběhu přimotalo, ačkoliv to podle mého vůbec nebylo nutné. Stejně tak bych vynechala celou linku s královskou rodinou. Také mi silně vadilo střídání pohledů, ačkoliv obvykle mi to nevadí, ale tady mi přišly naprosto zbytečné debaty Adamsových o občanské válce, které ve výsledku byly pro děj důležité jen minimálně. Od poloviny se mi zkrátka zdál příběh příliš překombinovaný a zdlouhavý.

michaela2338
23.03.2022 3 z 5

Mělo to potenciál do chvíle, než se to pustilo po cestě melodramatu.

Hanaol
01.02.2022 1 z 5

Velké zklamání, nešlo dočíst. Pohřebnictví a stará Anglie, to mě nalákalo. Asi nejsem cílová skupina.

Laf
22.12.2021 3 z 5

Kniha mi dle popisku přišla zajímavá, ale bohužel zpracování mi už tak nesedlo. Místy mi to přišlo zdlouhavé a nudné, ale občas mne naopak děj upoutal, že to jsem hltala stránku za stránkou. A popisy o pohřbech mi přišli skvělé a detailní, takže jsem si hravě představila, jak to v té době fungovalo. Celkově tedy knihu hodnotím jako průměr.

Libunka74
19.08.2021 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která je o něčem jiném. Skvělé téma, zajímavá zápletka, autorka si velmi pečlivě nastudovala pohřební zvyklosti viktoriánské Anglie a opravdu výjimečně precizně dokázala popsat cokoli - úplně jsem se ocitla v Londýně za vlády královny Viktorie. Příběh pracuje s reálnými událostmi té doby a propojuje politiku, romanci a napětí do úžasného koktejlu. V knihovně mě zaujala obálka a vyklubalo se z toho několik dní, kdy jsem se od knížky nemohla odtrhnout.

Freedomova
29.07.2021 4 z 5

Kniha mne velice bavila. Neotřelé téma, čtivě napsáno, mnoho zajímavých informací o pohřebnictví a běžném životě v té době a jako bonus krásně vykreslená atmosféra viktoriánského Londýna. Nejdříve mi připadala romantická dějová linka hlavní hrdinky s americkým právníkem zbytečně laciná, ale přiznávám, že jsem pak byla upřímně zvědavá, jak to s nimi dopadne. Taková trochu ponurá oddechovka, doporučuji všem na letní večery :D

Noisette73
22.06.2021 2 z 5

Bylo to pro mě nezáživně napsané, což je škoda, protože viktoriánská Anglie a téma pohřebnictví, by mohlo být skvělé.
Ale Violetta mi lezla krkem a Graham to už nezachránil.

makul
29.03.2021 5 z 5

Dámu z popela mám doma už pěkně dlouho. Ani nevím, proč se mi do ní zprvu zrovna dvakrát moc nechtělo a neustále jsem její četbu odkládala. Přitom nechápu proč, kniha je dle mého názoru skvělá! Byla jsem velmi mile překvapena. Téma pohřebnictví mi přišlo zajímavé. Přestože byly místy méně čtivé pasáže (převážně v první polovině knihy), neodradilo mě to a myslím si, že stálo za to ji dočíst do konce. Určitě si ráda přečtu další díly :)

Samaret
21.12.2020 5 z 5

Kniha zajímavě mísí ponurost s radostmi a záhadami, hezky se čte a postavy jsou poměrně sympatické. Nic nezapomenutelného, ale k zahození.

moudivlacek
09.07.2020 5 z 5

Docela výstižný název knihy. Každopádně jsem obdivovala hlavní hrdinku Violetu, která pomáhá a časem ve skutečnosti vede vedle manžela pohřební ústav. Obdivovala jsem její odvahu, ale hlavně vztah a chování k mrtvým. Jedná s nimi s úctou. Přestože pochází z nízké společenské vrstvy, je pro mne dámou ve všech směrech. Její namyšlený a nenávistí k Američanům plný zloby manžel ji dává co proto, ale Violet má jasný životní cíl a ještě k tomu velké srdce, a to nejen pro své vlastní příbuzné. Náhled i do historie období vlády královny Victorie a jejím vztahu k manželovi princi Albertovi. Moc se těším na další díl. Doporučuji.

Marjory
24.06.2020 5 z 5

Příběh mě mile překvapil a ještě mi rozšířil obzory v oblasti smrti a pohřbívání ve viktoriánské Anglii. Ale je jen dobře, že není možné přenášet pachy skrze stránky knihy. Bohužel se teď asi nebudu moci podívat na lilie, aniž bych si nevzpomněla:o))).

Tesset
28.09.2019 2 z 5

Dobrý nápad a nápadité téma, ale strašně nudně napsáno. Chyběla tomu akce, i při scénách, které měly být napínavé, jsem se nudila. Já vím, že k viktoriánské Anglii by se přespříliš humoru a akce asi nehodilo, aby to odpovídalo pravdě, ale i tak. Oceňuji nápad a taky tu práci, kterou si autorka patrně dala se zjišťováním historických skutečností, jinak ale za mě ne.

Jana65
25.08.2019 2 z 5

Dávám 3 hvězdičky za téma o pohřebnictví, dozvěděla jsem se pár zajímavostí, ale samotný příběh mě moc nezaujal.

dexeded
02.08.2019 1 z 5

Me teda bohuzel se nelibila. Ani jsem nedocetla do konce.

polly23
02.06.2019 4 z 5

Jo tahle kniha mě do sebe vyloženě vcucla. Téma pohřebnictví a ještě ve viktoriánské Anglii, joho, to je něco pro mě :)

Verča91
31.05.2019 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, dozvíme se něco o pohřebnictví a balzamování a ještě to má kriminální nádech, už se těším až si přečtu pokračování...

Braenn
02.02.2019 3 z 5

Bonusem této knihy jsou detaily o pohřebnictví, to je opravdu skvělé. Hrdinka sympatická, příběh napínavý, ale...

Autorka udělala tu chybu, že rozbředla nastíněné téma do příliš mnoha neuvěřitelných linek. Bohatě by stačila jedna, třeba ta s podvodem manžela. Zatahovat do toho ještě vražedkyni, napojit ji na sirotu, do toho dávkovat události přes oceán do podrobností, které neamerický čtenář rozhodně neocení a pro děj nejsou podstatné... to nebyla dobrá volba. Knize to ubralo jednu hvězdu.

Druhou hvězdu ubírám za to, že je spisovatelka z USA. Ne, nic proti nim nemám, naopak. Ale bohužel, tendence autorů z tohoto kouta světa, jedná-li se o historické reálie, směřuje k vyvyšování role ženy v dané době. Přesvědčuje nás o tom, že celé ženino okolí ocení, když trhá konvence, a všichni budou okouzlení její pevnou povahou, když se kupříkladu vysmívá členům vlády. A že pravidelné dlouhé návštěvy cizího gentlemana bez přítomnosti manžela, obzvláště o Vánocích, sousedi přejdou úsměvem... Ve viktoriánské Anglii. Kdy taky jindy může společnost tolerovat, aby žena svlékala mrtvé muže v ložnicích, nařezávala jim tepnu a stříkala do ní balzamovací tekutinu.

Jako bonus tu máme opakující se dýchánky u královny, což je přece normálka, no ne?

Z toho důvodu dávám tři. Kniha se tak nějak zamotala sama do sebe, příběhu to neprospělo, ačkoli všechno ostatní bylo velmi nadějné a ve výsledku se těším na další díl.

oolinkaa
03.11.2018 5 z 5

Nádherná kniha z viktoriánské doby . Je to příběh zasazeny do pohřebnictví, který se čte velmi lehce a svižně. Opravdu doporučuji a těším se na další pokračování

Štítky knihy

Anglie 19. století

Autorovy další knížky

2015  76%Dáma z popela
2016  75%Uloupené tělo
2017  74%Vraždy aristokratek
2010  70%Panenka pro královnu

Kniha Dáma z popela je v

Přečtených185x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených10x
Knihotéce148x
Chystám se číst147x
Chci si koupit24x
dalších seznamech5x