Dáma s tajemstvím

Dáma s tajemstvím https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238684/mid_dama-s-tajemstvim-Ai6-238684.jpg 4 104 20

Ztracený Lord série

< 2. díl >

Lord Alexander Randall tuší, co se od něj jako od jediného dědice hraběte z Daventry očekává. Měl by si najít vhodnou partii pro život, řádně se oženit a založit rodinu. Jeho ale namísto vybrané nevěsty z dobře postavené rodiny uhranula obyčejná vesnická žena. Julie Bancroftová, která pomáhá místním ženám u porodů, si však navíc s sebou nese temné tajemství. Když se v jejím životě objeví lord Randall, ptá se sama sebe, zda může vůbec ještě nějakému muži v životě důvěřovat. Zdá se ale, že právě vznešený lord Randall může být její jedinou záchranou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Never Less Than a Lady , 2010


více info...

Přidat komentář

Vevericka.eva
06.03.2023 4 z 5

Tak tady už bylo té romantiky a erotiky už moc.

Sidonka3
04.08.2021 3 z 5

Musím říct, že po knize jsem sáhla trochu narychlo v knihovně těsně před zavírací dobou. Podle působivé obálky jsem se domnívala, že možná půjde o detektivní, záhadný a atmosferický románek pro ženy z viktoriánské Anglie, který mám v oblibě. Jedná se ovšem pouze o pomalu plynoucí, méně dějovou romantickou záležitost. Oceňuju, že se zde alespoň řeší nějaké osobní problémy. Příběh se na můj vkus trochu vlekl, možná i proto, že červený žánr už mám trošičku načtený a tak není těžké uhádnout, jak se bude děj odvíjet dál. Žádné velké napětí se tedy nekonalo.

Citáty: „I když člověk dělá, co může, někdy to prostě nestačí.“
„Záleží na tom, co si společnost myslí, (když o řadě skrytých věcí nemá ani potuchy)?“

Historická romance vypráví o vztahu bývalého důstojníka, Lorda Randalla a jeho vyvolené ženy jménem Julie. Randall poznal Julii jako pouhou vesničanku (jistý čas pracovala jen za jídlo jako porodní bába). Záhy se ukáže, že původ zpočátku tajemné dámy bude mnohem vyšší a ve vesnici se pouze pod falešným jménem ukrývala před záštiplným tchánem. Unáší jí banda mužů a obviňuje jí z vraždy násilnického manžela. Randall se stává jejím zachráncem, ochráncem. Romance pokračuje známým scénářem, kdy je žena a i její druh v nesnázích. Navzájem se podporují a i díky své pohnuté minulosti si rozumí. Je to druh červené knihovny, které říkám „outsiderovská“, kdy místo krásných, prostořekých princezen je hlavní hrdinkou ne už úplně nejmladší žena, která ledacos zkusila a muž, který má za sebou také nějaká ta zranění. Problematická rodina se obou partnerů navíc neprávem zřekla. Určitě si oba zaslouží, aby konečně po mnohých útrapách (zde jen zdálky lehce nastíněných) našli své zázemí a štěstí.
Musím říct, že znovu, tentokrát nechtěně, jsem narazila na téma domácího násilí. Je zde protěžovaný dědic a nemorální padouch v jedné osobě a jeho nesoudný, zaslepený otec, který si nezdárného syna idealizuje. Jeho trýzněnou manželku, tedy oběť, pak tchán naopak mylně pokládá za ulhanou potvoru, která si nezaslouží nic dobrého a dopouští se na ní dalších křivd. Je skvělé, že na téma toxických rodinných vztahů se píší občas i harlekýnky, přibližují se tak trochu skutečnému životu a snadněji se s nimi ztotožní čtenářka, které osud také nepřál nebo čtenářka, co má ráda „literární drama“, protože ve svém životě ho nezažila. Za to dávám o hvězdičku navíc.
Kniha patří do volné série Ztracený Lord. Zkusila jsem číst i 3. díl z této série a to „Lady v přestrojení“. Tu jsem ale nedočetla. Další únos… a děj na mě už až přespříliš prostomyslný. Toto dílko se povedlo podle mého názoru o trošku víc.


Liduka
28.08.2020 5 z 5

Moc se mi kniha líbila. Dokonce více než první díl. Ještě než jsem zjistila, že bude o těchto dvou postavách samostatná kniha, jsem si říkala, že by možná k sobě mohli něco cítit, když se Randall choval v první knize k Julii tak nápadně odměřeně a jsem ráda, že o nich kniha existuje. SPOILER: Ani jsem si nedokázala představit, jaké útrapy musela Julie snášet. no a Randall byl skvělý. Co mě ale ke konci štvalo, jak si nedokázali říci, že se nechtějí, aby je ten druhý opustil.

rampapa
29.01.2020 5 z 5

Miluju příběhy ze začátku 19.století. Do tohohle příběhu jsem se hnedka začetla a Zamilovala. Už se těším až si přečtu další díl.

Ála1968
01.01.2020 4 z 5

První díl z této série mě moc nezaujal,ale zkusila jsem přečíst ještě druhý díl a musím říct,že jsem byla velice příjemně překvapená.Bylo to úžasné čtení.Kniha měla všechno,co má romantická kniha mít-dobrodružství,lásku,romantiku,padouchy a hlavně krásný konec.

biki
31.12.2019 5 z 5

Kniha patří k těm hodně dobrým romancím. Oba hlavní hrdinové si už prožili své, mají jizvy na duši i na těle, a možná právě proto si dokáží tak dobře rozumět a vyjít si vstříc. Zvláště Julia si musí tvrdě vybojovat vítězství nad svými démony, ale díky Alexovi, který je jí opravdu oporou, i nad skutečnými nepřáteli.

Barbara182
17.03.2019 4 z 5

Příjemný román tzv. červené knihovny, líbí se mi, že autorka ozvláštnila příběh hrdinkou, která už má leccos (a dokonce nepěkného) za sebou a navíc se nebojí postavit se svému strachu a trochu riskovat, Randall byl proti tomu ztělesněním trpělivosti a chápavosti, zkrátka romantika jak má být, na oddech naprosto ideální čtení :-)

jana79
24.02.2019 4 z 5

Hezky napsano,romantika jak z cervene knihovny,moc hezke

Vendula39
31.12.2018 5 z 5

Zajímavý a dobrý příběh ze života jedné holky, která si pak nese následky celý život.

účetní
05.07.2018 5 z 5

Pěkná kniha, velmi čtivá a se sympatickými hlavními postavami. Líbilo se mi, jak si od začátku Randall a Julie rozuměli a byli k sobě upřímní. Děj byl bohatý a i konec byl moc povedený. Jen jsem měla začít prvním dílem a je škoda, že u nás nevyšla celá série, tato kniha by určitě zasloužila vyšší hodnocení ( i když nemám ráda, když to autorka přežene s následky, které si týrané hrdinky nesou životem, bylo mi líto, že potom co si Julia prožila, zůstala jí ještě zrovna taková připomínka toho zmetka a hlavně opravdu nevím, zda bylo nutné, aby dítě bylo nuceno zabít ). Celkově se mi ale kniha moc líbila.

meggie358
02.04.2018 5 z 5

Mary Jo Putney patří mezi mé oblíbené autorky historických romancí. Hrdinové a hrdinky jejích knih jsou trochu jiní, zajímavější než bývá u červené knihovny zvykem, ale stále je to ta pěkná romantika, u které si člověk krásně odpočine. Moc mě mrzí, že se u nás vydává spousta vysloveně hloupých knížek, ale od autorek jako Mary Balogh a Mary Jo Putney si nemůžeme koupit ucelenou sérii. Moc ráda bych si přečetla i další knihy ze série Lost Lords, ale moje angličtina není tak dobrá, abych si to užila v originále.

helenkan
11.11.2017 5 z 5

Takovou romantiku, tu já ráda. Moc pěkné.

kosilka
31.12.2016 1 z 5

Knihu opravdu nebudu dočítat. Snažila jsem se o to dlouho, ale bohužel to nejde :-) Kniha je naprosto červenou knihovnou a děj tak jednoduchý a vše tam plyne tak lehce a hladce, je to tak nerozvité, hlavní hrdina bez problémů zachraňuje hlavní hrdinku, autorka se žádnou situací nijak zvlášť nezabývá a vše jede a řeší se téměř samo. Romantické a vášnivé pasáže knihy jsou na mě k nesnesení :-) Jsem romantik, ale čeho je moc, toho je příliš :-)

havrmoni
05.11.2016 5 z 5

Hezčí než první dìl. Moc se mi to líbilo,jen doufám,že jsou nebo budou další dìly,protože i ostatnì ztracení jsou sympatičtí muži.
http://maryjoputney.com/historical-romance/the-lost-lords-series/
Tady jsem zjistila,že je 7 dílů. A taky,že Ikar o dalších knihách zatím neuvažuje a jelikož jsem šťoura,tak jsem hledala i u nich a jméno této autorky už jsem nenašla. Je to škoda.Její knihy jsou sice oddechové a romantické,ale přes to jiné než klasické slaďáky.

Pajina68
26.10.2016 4 z 5

Knížka se mi četla dobře. Takový oddychový romantický příběh. Jsem ráda, že jsem předtím přečetla "Lorda v nesnázích" a byla jsem v obraze, jak to je s postavami i v této knížce.

Petule5
20.10.2016 4 z 5

Příběh se mi líbil a obálka také moc pěkná :-)

mac.martina
03.09.2015 5 z 5

pekny zajimavy pribeh o dvou ruznych lidech a z ruznych prostredi mezi kterymi vykvete laska a sami museji mezi sebou vyresit svou duveru aby se mu Julie sverila se svoji minulosti...

Madame R
26.07.2015 3 z 5

První co mě na této knize zaujalo byla krásná obálka. Příběh byl čtivý a romantický. Chci si přečíst celou knižní sérii Ztracených lordů, protože je zajímavé sledovat jak jsou knihy dějově propletené. Vřele doporučuji.

Ditules
23.07.2015 4 z 5

Krásný a čtivý milostný román. Pozor! Druhý díl.

alnahu
14.06.2015 5 z 5

Krásný milostný příběh mezi Julii a Alexandrem, který vyplyne z nepříjemného náhodného setkání -stojí za přečtení.

Štítky knihy

Anglie láska 19. století Španělsko romance

Autorovy další knížky

Mary Jo Putney
americká, 1946
2015  78%Dáma s tajemstvím
2014  76%Lord v nesnázích
2006  81%Divoženka
2012  80%Nevěsta na prodej
2003  68%Pouštní růže

Kniha Dáma s tajemstvím je v

Přečtených132x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených10x
Knihotéce127x
Chystám se číst59x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x