Dalajlamova kočka a síla meditace

Dalajlamova kočka a síla meditace https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293922/bmid_dalajlamova-kocka-a-sila-meditace-PzA-293922.jpg 5 386 71

Dalajlamova kočka série

< 3. díl >

Začtěte se do kouzelného vyprávění moudré himálajské kočky a objevte sílu meditace. „Pokud jste někdy pochybovali, zda má vaše kočičí společnice nějaký vlastní vnitřní svět, tak se jen dívejte, co se děje, když usne a ztratí vědomou kontrolu nad svým fyzickým tělem... jak jí cukají nohy, chvěje se jí čelist, někdy možná nakrčí čumák nebo dokonce zamňouká. Kočky skutečně umějí být velmi pozorné a bdělé. Jenže jsme také myslící bytosti. V mém případě bohužel myslící až příliš.“ Ve třetím díle série příběhů Dalajlamovy kočky se Jeska (Její Svatost Kočka) vydá za dalším úkolem: naučit se meditovat. Budete sledovat cestu jedné nádherně nedokonalé bytosti na cestě k osvícení. Společně s Jeskou se naučíte nové způsoby, jak pracovat se svojí myslí. Zpomalíte, naleznete klid a objevíte svoji hlubokou přirozenost – čistou lásku a soucit. Znovu se setkáte se starými známými z Dharamsaly, ale v příběhu nebude nouze o mnoho zajímavých lidí (a samozřejmě i zvířat), které Jeska potká, ať už v dalajlamově okolí nebo mezi návštěvníky Himálajské literární kavárny. Dozvíte se například, co mají společného blechy a meditace, jakého zvířecího kamaráda má Jeho Svatost papež a jak dlouho se vlastně dalajlama s Jeskou znají. A dojde i na nejedno nečekané překvapení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Duchovní literatura

Vydáno: , Synergie
Originální název:

The Dalai Lama's Cat and the Power of Meow , 2015


více info...

Přidat komentář

Jara.v
03.01.2024 5 z 5

Nádherné čtení plné ponaučení a v této stresující době i velmi uklidňující. Při čtení úplně vypustíte okolní svět a jen si užíváte tu atmosféru vyprávění kočky. Majitelé koček se dokonce i zasmějí, protože v tom uvidí i kousek svého chundelatého miláčka. Tato série knih je něco úžasného.

Dédečko75
18.11.2023 5 z 5

Super poučné a člověk se u toho zklidní


uzivatel6305
13.11.2023 4 z 5

Pořád milé počteníčko/posloucháníčko. Není to nic náročného a opravdu to nutí člověka k zamyšlení. Příběhy hlavních postav pokračují a vše je tak krásně a mile podáno. Po tomto díle mám opravdu chuť opět vyzkoušet meditaci, ale hlavně chuť se seznámit s Dalajlámou. Doporučuji.

Bytost na cestě
31.01.2023 5 z 5

Opět moc krasné čtení, které přineslo hezké momenty, smích i uvědomění.

alekis
30.11.2022 5 z 5

Myslím, že anotace je vypovídající a moje hodnocení také. Takže, ať nedráždím hada bosou nohou, ať se tu zas neocitne přiklepnutý spoiler, víc ke knize neřeknu. Snad jediné: chci zdůraznit, že zatímco předešlé čtení hodně rozebíralo (zkráceně řečeno) sílu a důležitost přítomného okamžiku, tady je to o síle mysli.
Lidská mysl, cosi, co rozvinuto meditací, nemá hranic... Jen by bylo dobré poučit se od Jesky (v závěru knihy), jak meditovat :-).

Přesto bych se chtěla trochu zamyslet, protože vůbec nejlepší pro mě je, když mě četba přivede... no prostě k zamyšlení :-).
Karma... Na to se rýmuje známé zdarma, ale nevím, jestli to zrovna tak je. Vždycky je totiž něco za něco.
Nejsem znalec, nepátrala jsem, neinformovala se, moc toho vlastně říct nemůžu. Ale vůbec představa, že jsme s některými lidmi karmicky... dalo by se tomu možná zjednodušeně říct osudově... spojeni... A to přes minulé životy a přes staletí... tisíciletí...
To je tedy vskutku pecka, když si to človíček, taková nicka oproti Vesmíru, představí...

Je pravdou, že většinou nad tím vůbec nepřemýšlím, ale občas zas tak trochu tuším, že některá moje životní napojení na určité lidi v sobě měla či mají cosi osudového...
Pro mě z toho vyplývá, že ať jsou ta karmická spojení jakákoliv, ať je skutečně odhalím, nebo jen vytuším, důležité je, že mi něco dobrého do života přinesla... A snad i já zas totéž - doufám, že stejně tak dobré, vracím.
Ale možná jsou tyto úvahy scestné a karma je úplně o něčem jiném :-).

Manifest blech
09.05.2022

Krásné příklady meditace nejen Jesky. Blechy a dokonce mentální, to je dokonalé, věřím, že se k téhle knížce někdy vrátím.

tinka1974
25.03.2022 5 z 5

Moc jsem si Jesku oblíbila a tento díl jsem si opět vyslechla a poslech užila. Je to moc milé, jemné, poučné, laskavé..... prostě pohlazení po duši s návodem na meditaci. Když může meditovat kočka, tak proč ne já. Moc se mi líbí výraz mentální blechy. A ano, není nad obyčejné věci

Clea3112
05.10.2021 5 z 5

Krásné. Půvabné. Vtipné. Laskavé. Moudré. Hravé. Podnětné.Nevšední.Něžné.....Moje první setkání s Dalajlámovou kočkou, ačkoli se jedná o třetí díl, a jsem okouzlena. Autorovi se opravdu podařilo skloubit na malém prostoru tak mnoho - hlubokou moudrost i lehkost pobavení, originalní pojetí příběhu s každodenností obyčejného dne, mnohaletou tradici východní filozofie s velkorysou chápavostí nedokonalosti lidské existence. Těším se na další díly.

VílaElvíra
04.06.2021 5 z 5

Ani třetí díl nezklamal. Milé čtení plné velkých a důležitých myšlenek.

lentilka_007
13.03.2021 5 z 5

Audioverze této knihy přidává na kvalitě velmi výrazně. Kniha je skvěle namluvená a závěrečná meditace je moc fajn.

elyonka9643
08.02.2021 5 z 5

Knížky o JSK zbožňuju. Všechny je mám v audioverzi a moc ráda je poslouchám. Takže na tuhle jsem se taky moc těšila a opět mě nezklamala. Moc se mi líbí, jak autor dokáže filozofické myšlenky napasovat na události běžného světa a srozumitelně je tak vysvětlit. Asi první kniha o meditaci, která mě opravdu donutila začít pravidelně meditovat.

indyka
11.01.2021 4 z 5

Osobně vidím ve třetím dílu více děje a méně myšlenek - zřejmě půjdu proti proudu, ale vidím v tom klad. V předchozích dílech totiž byly myšlenkové a dějové části na sobě trochu krkolomně a nedůvěryhodně našroubované, to tady odpadá.

Jednoduše - další milé čtení s přesahem.

knihyKeMne
03.12.2020 5 z 5

Tak jsem si říkala, co mi asi ještě může Jeska dát, po dvou dílech?

A dala mi přesně to, co předtím, o nic míň. Příjemné chvilky v její a dalajlámově společnosti, zatímco se nenásilně opakují stará moudra. Náramně uklidňující. Pro nás milovníky koček dvojnásob.

Skypový rozhovor s čoklíkem pobavil :-)

Gabi13
29.10.2020 5 z 5

Ze třech volných pokračování Dalajlamovi kočky je pro mě tento díl nejkrásnější. Pomohl mi v časech koronaviru pochopit spousta vnímání světa a myšlenek. Bylo to prostě příhodné číst o meditaci právě teď. Doporučuji jako lék.

Milly34
28.09.2020 5 z 5

Miluji tuto kočku a její přístup k životu. Miluji její příběh a cestu kterou s nadhledem sobě vlastním, autor prostřednictvím této kočky přináší

CrazyPiškot
19.07.2020 5 z 5

V tomto díle je takový jemný návod, jak začít s meditací a taky proč. Rinpoče tomu krásně přichází na kloub a myslím, že čtenář má pak chuť to zkusit taky :-) Všechny díly Dalajlámovy kočky mám moc ráda, ty její myšlenkové pochody jsou tak osvěžující a rychle se do ní člověk vžije :-)

Ashi
07.07.2020 5 z 5

Tuhle serii knih naprosto miluji. No řeknete cítili jste někdy při čtení knihy tak naplnující, uklidňující a úžasný pocit? Opravdu jsem cítila všeobjímající klid Dalajlamy. Přečetla jsem ji i přesto, že se mi do meditace nechtělo, myslela jsem si, že jde jen o to mít prázdnou hlavu a to mi přišlo "zbytečné". Uvědomila jsme si však, že je lepší se na meditaci dívat jako na relaxační techniku a použít ji ve chvíli, kdy mám v hlavě moc myšlenek a nedokážu se soustředit.
A vlastně asi neexistuje jiná serie knih podobná této.

Rihatama
12.06.2020 5 z 5

Příběh dalajlamovy kočky už čtenáři dobře znají od první knihy. Zájem tak významně klesá u druhé knihy soudě podle počtu komentářů a málokdo pak vydrží do třetího pokračování. Kdo nevydrží, jde za příběhem. Milým, zajímavým, ale jenom příběhem, který se brzy vyčerpá. Kdo vydrží a čte dál a dál, jde za myšlenkou, kterou ten roztomilý kočičí příběh zprostředkovává. Přes meditací honosící se titul tady jdou myšlenky Michieho mnohem dál, jako už předtím, a není potřeba se proto bát, že kdo nemedituje nebo nemá o meditaci zájem, že mu kniha nemá co dát. Opak je pravdou. Jen je potřeba se vyrovnat s občas dost nafrněnou Jeskou (nejsou kočky ale právě takové...?). Kniha je tak prosycená pozitivismem, že i toho největšího bručouna snad potěší. Na každý pád opět zazní pár velmi inspirativních myšlenek. I kdyby jedna, pokud zaujme, stojí čtení podle mého za to. Já ji právě přečetla podruhé, což hovoří samo za sebe.

Dokonalá metafora:
"Nemůžeš přinutit poupě aby rozkvetlo tím, že mu budeš roztahovat okvětní plátky."

A jedna pěkná úvaha o tom, jak přijímat sám sebe:
"Nesmíme dovolit, aby se dokonalé stalo nepřítelem dobrého."

3Ketrin
14.04.2020 4 z 5

Mile mě překvapila

Ema22
31.03.2020 4 z 5

První díl trilogie mě velmi potěšil, druhý byl slabší. Nyní jsem opět spokojena. Odpočinkové vypravování se spoustou myšlenek, které mě provázejí po několik týdnů.
"Mysl je jako zahrada...a ty rozhoduješ o tom, co v ní bude růst: jestli plevel, nebo květiny."