Ďáblova obrazárna

Ďáblova obrazárna https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336560/bmid_dablova-obrazarna-gQ9-336560.jpg 4 25 9

Dobrodruh série

< 4. díl

Říká se, že dobrý obraz ukáže víc než zrcadlo. Také se říká, že každý malíř alespoň jednou v životě namaluje obraz pro potěchu Ďábla. A Ďábel prý takové obrazy schraňuje v pekelné obrazárně, ale kdo se jich zmocní dřív než on, přinutí jej, aby mu výměnou za ně sloužil... A je rovněž známo, že malíř Adrian Fuchs, zvaný Portaletto, ke konci života přidělával na svoje vlastní díla mříže. Dobrodruh Franta Franta - a s ním i mnozí jiní - tentokrát zjišťuje, že obrazy mohou být i něčím víc než pouhými předměty, které si pověsíte na stěnu. -- legie.info --... celý text

Malarkey
Malarkey
17.07.2023 4 z 5

Po přečtených třech předchozích knih dobrodruha Franty Franty jsem tušil, do čeho jdu a musím říct, že to všechno se bez problémů splnilo. Nicméně i tak je tento čtvrtý díl opět v některých detailech odlišný od předchozích dílů.

Autor tuto knihu pojal originálně. Střídá příběhy Franty Franty s příběhy jeho známých a přátel. Takže tato kniha více působí jako sbírka povídek z prostředí 20. let 20. století.

Pravda ale, že příběhy, které se monsieur Franty týkaly mě ze začátku bavily výrazně méně, než samostatně uzavřené příběhy. Ty nicméně postupně a nenápadně splývaly i s děním Franty Franty v Jižní Americe a tak to ke konci pěkně gradovalo.

Krásné odpočinkové čtení s českým Indym.

Luigi1
Luigi1
01.09.2022 3 z 5

Čekal jsem od těch povídek daleko víc.


Jarka_rybář
Jarka_rybář
04.10.2020 4 z 5

Opět dobré, ale přesto poněkud slabší než předtím. Ovšem pořád mne to pobavilo a podchytilo.

Svářeč
Svářeč
09.07.2020 4 z 5

Další dobrodružství Franty, Belle a dalších starých i nových známých je přesně takové, jak se dalo čekat – čtivé a zábavné, až mi po dočtení bylo smutno, že musím hrdiny zase opustit do té doby, než se pan Medek uvolí napsat další pokračování. Navíc musím zdůraznit, co již napsali ostatní – Medek je naprostý mistr v navození dobové atmosféry a reálií, svět jižní ameriky z doby první světové války při čtení doslova ožívá před očima. S hodnocením ale oproti předchozímu dílu musím jít o něco níže, protože ústřední zápletka (a především hlavní záporák) mi tentokrát zdaleka nepřišla tak zajímavá jako posledně. A ten formát povídek, v nichž se střídá Franta a spol. s různými „vedlejšími“ postavami mi taky nebyl úplně po chuti, přišlo mi to takové roztříštěné. Nicméně i přes drobné výtky je to pořád kvalita na jakou jsme zvyklý a už aby tady byl další díl.

Lmslaver
Lmslaver
10.03.2018 5 z 5

Předchozí Dobrodruh 3 (Třetí triarcha) nastavil laťku hodně vysoko a Ďáblova obrazárna měla nelehký úkol, a i když se ji nepodařilo překonat trojku, tak se důstojně zařadila do této série. Čtvrtý Dobrodruh byl na první pohled rozdroben do několika povídek a novel, mezi delšími příběhy jsou vloženy povídky, kde ani známého hrdinu Franka Frantu nenajdete. Teprve až po přečtení celé knihy, vám všechno zapadne jako puzzle skládačka a vytvoří celkový obraz (téměř ďáblův) do jednoho celistvého příběhu. Leonard Medek opět dokázal uchopit a popsat ducha doby a poslat takřka čtenáře strojem času do Jižní Ameriky (i Evropy) roku 1916.

SONP
SONP
05.09.2017 4 z 5

Jestli něco Leonard Medek umí, je to atmosféra. Člověk by řekl nejenom, že navštívil venezuelská kasina pro cizince, kolumbijská sídla gangsterů, vykřičenou čtvrť v New Orleans a další místa, ale že má dokonce ve sklepě schovaný stroj času a že tuto turistiku vskutku vykonal kolem roku 1916. Málokomu lze ducha starých zašlých a přitom zlatých časů věřit tak jako jemu. K tomu přidejte hrst rodokapsových příběhů, starosvětský pravopis a dostanete další díl Dobrodruha. Čtení to bylo skvělé, jedním dechem jsem slupl zejména caracaský Smrtný slunce svit, krátkou rotterdamskou epizodu Krajina s ruinou a nejvíce snad detektivní putování francouzským venkovem v Mlze nad kanálem. Jak tomu sice v povídkových knihách bývá, jiné kusy mne zas až tak na srdce nevzaly, zejména ta akční závěrečná, ale to už je osud. 80%!

kuruteku
kuruteku
26.08.2017 5 z 5

Povedlo se. Budu si muset projít, zda ti malíři existují, co je reálné a co je přidané. Rozhodně mi dvoukolejnost příběhu přišla zajímavá. Aspoň je každá kniha jiná. Tak, pokud se nemýlím, ještě dva díly.

witko
witko
13.06.2017 4 z 5

Radši bych uvítal souvislý román než takto pospojovat různé příběhy, byť to má logiku.

Dae
Dae
20.05.2017 4 z 5

Skoro až do půlky jsem se obával, že je kniha opět pojatá jako povídková (byť s jednotným tématem), ale pak se to začalo postupně spojovat, až se to pospojovalo úplně. :o) Jinak by to bylo podobné jako u prvního dílu a ten (právě proto) řadím v porovnání s ostatními na poslední místo. Ačkoli je můj dojem z celé knihy velmi dobrý (Leonard opět nezklamal a má můj obdiv za svůj široký přehled), přesto u mě zatím vítězí třetí díl série.
Na závěr snad opět upozornění: tuto sérii čtěte určitě popořadě. Příběh je sice samostatný, ale souvislostí s předchozími díly je opravdu mnoho.