Čtyřhodinový pracovní týden

Čtyřhodinový pracovní týden https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69617/bmid_ctyrhodinovy-pracovni-tyden-riJ-69617.jpg 3 195 35

Peníze mají hodnotu jen tehdy, máte-li čas si je užít. Strávíte-li své mládí v kanceláři, nejsou vám k ničemu zvlášť když lze pracovat tak, abyste měli dostatek nejen peněz, ale i dalších tvrdých měn nového bohatství: času a mobility. Laciná iluze? Tim Ferriss ve své dnes již proslulé knize velmi přesvědčivě ukazuje, jak tento sen realizoval a jak to může udělat kdokoli další. Kniha je světovým bestsellerem a vyšla v 35 zemích.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

4-hour workweek: Escape 9-5, live anywhere, and join the new rich , 2007


více info...

Přidat komentář

Paulika
27.03.2024 2 z 5

Víceméně se shoduji s negativními komentáři na tuto knihu. Kniha je zastaralá, woke-naivní a určená pro obyvatele bohatých státu (USA, Švýcarsko, Norsko), kteří můžou těžit z velkých rozdílů kupní síly a životní úrovně. Kdyby takto fungovali všichni na světě, tak bychom šli do kopru. Co takhle anesteziolog na 4 hodinovém pracovním týdnu někde na Havaji nebo hasič, učiteleka, zemědělec, chovatel,. A těch pár kancelářských krys, co mohou tento životní styl provozovat, budou asi v nejbližší době nahrazení AI. Lidem, kteří mají hluboko do kapsy taky k ničemu. Plno firem, co uvádí v závěru knihy jako příklady, už ani neexistují. Nedohledal jsem je na Internetu. Jen důkaz, že musíte mít fakt štěstí, aby vám tento životní styl vyšel. Jak říká klasik: z hovna bič neupleteš.

feex8
15.02.2024 1 z 5

Čítala (počúvala) som na odporúčanie. Ten čas mi už nikto nevráti. Rozprávka pre ľudí, ktorí by radi podnikali ideálne bez námahy, bez starostí. Reálne ide o produkt určený na generovanie príjmu pre autora. Nedá sa mu ale uprieť, že dokáže výborne využiť vo vlastný prospech túžbu svojich čitateľov zbohatnúť bez starostí. Sledovanie celého tohto fenoménu dá jednému viac ako celý obsah knihy.


tomas5327
05.02.2024 3 z 5

Mám ohledně knihy rozporuplné pocity. Tak nějak nechápu jak se může jednat o bestseller. Podle mého naše společnost a civilizace stojí na práci a na budování, ale tahle kniha se vlastně snaží přesvědčit všechny skutečně pracující lidi, že i oni můžou začít přeprodávat věci na internetu za trojnásobek ceny a žít jako kybernomádi. Nevěřím tomu a vlastně ani nechci věřit. Jasně pokud jste fotograf, dává smysl že můžete svoje portfolio nabízet celému světu, ale Tim tak nějak žije v představě že se domy staví samy, auta opravují lusknutím prstu a celá naše infrastruktura funguje na počítači protože se vlastně pořád dokola zabývá jen tím, že nemáte tolik času trávit emailem, máte všechno delegovat, v práci předstírat že jste nemocný zatímco z kavárny valíte dropshiping. Asi se rovnou přiznám, že bych nechtěl žít ve společnosti kde by bylo víc takových Timů. Ať jen nehaním tak jsou v knize i dobré pasáže, citáty a myšlenky ale ty jsou obaleny do 90% patosu ala přečti si knížku a vydávej se za experta. Na druhou stranu i kdyby tahle kniha pomohla ke spokojenějšímu životu jen jednomu čtenáři tak se to pořád počítá.

MasterKimi
12.11.2023 4 z 5

V roce 2007 bezesporu průlomové, dnes už jsou myšlenky relativně profláknuté. To však knize nic neubírá na zajímavosti, byť vám asi po přečtení brada nespadne. Nicméně zajímavých myšlenek je v knize až nad hlavu a zejména kapitola týkající se eliminace mě osobně hodně otevřela oči.

negramota
26.05.2023 3 z 5

Souhasím, že mnohé myšlenky jsou postarší anebo specifické pro ameriku. Kniha je však přímočará a praktická. Chce to však její doporučení i aplikovat, nejen číst.

jirijanovotny
08.02.2023 4 z 5

Když přeskočíte zhruba polovinu stran, protože jsou zastaralé, nebo specifické pro americký trh (a rovněž zastaralé), tak je to kniha s pěknou myšlenkou a návodem, jak vykročit na cestu k méně práci.

To, že tato myšlenka funguje, dosvědčí příběh samotného autora. Dokázal tuto knihu prodat tolikrát, že teď rozhodně nemusí pracovat v žádné montovně u pásu.

Prince_of_book
31.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, kterou určitě nečtu poprvé. Je sice psána pro americký trh, ale s většinou se dá souznít, ať jste odkudkoliv.

tuommo
10.02.2022 3 z 5

Noví bohatí = rychlokvašky, kteří si umějí nastavit životní směr...Ferris asi byl jako osina v zadku, která aplikovala opačný přístup k pořekadlu líná huba=holé neštěstí...a dorážel tak dlouho/vytrvale a takticky, až mu to vyšlo... Pár věcí si z toho vezmu (např. time management, prioritizace a být jako ta osina:-)... Stojí za přečtení.

___michal_
07.02.2022 odpad!

Ač jsem nadšenec do motivačních a seberozvojových knih, tak této věci dávám "odpad". Podle mě je to kniha, kde má smysl jedna kapitola o outsourcingu, jinak zbytek je snůška polopravd, výmyslů a iluzí, které se dobře prodávají naivním lidem. Tim Ferriss přišel na způsob, jak podvádět v kickboxu a teď se snaží tuto "taktiku" přenést do podnikatelského prostředí. Výsledek je tragický. Pokud něčemu z této knihy věříte, poradil si s vámi Tim stejně jako s pravidly čínského kickboxu :)

domihruzkova
26.11.2021 3 z 5

Čekala jsem více. Kdybych ji četla, tak ji asi nedokončím, ale na poslech se to dalo zvládnout.
Odradil mě hned začátek knihy, který slibuje, že milionář a pracovat pár hodin týdně může každý. Nemůže. Stejně tak mě nebavil závěr knihy (spíše poslední čtvrtina), který radí, jak si založit internetový obchod, jako by to byl jediný způsob, jak se uživit a zároveň pracovat tak málo.

PietroGrencik
27.03.2021 4 z 5

Veľmi populárna kniha medzi digitálnimy nomádmi.
Napísaná v roku 2007 ešte nemohla presne vedieť kam sa smer freelencerov uberie.

Na prekvapenie, v dobe covidovej a práce/školy cez internet, sa jej predopoveď celkom trafila.
Stojí za prečítanie, ale asi nie za kúpenie.
Zapožičaj z knižnice ;)

karelpeter
24.03.2021 2 z 5

Kniha je trochu slátaná. Začíná to jako punkova cestovní odysea a končí radama jak založit internetový obchod. Pár zajímavých tipů v knize je, ale nevěřím autorovi, že pracuje 4 hodiny týdně :)

HT21
19.03.2021 5 z 5

Pro mne jedna z nejdůležitějších knih co jsem četl. Hodně inspirativní a spoustu věcí lze aplikovat v ČR. Hlavně ke zjednodušení pracovních úkonů. Jen škoda, že jsem ji nečetl dříve ...

bakjo95
18.03.2021 3 z 5

Upřímně jsem čekal víc od tohoto všude promovaného "bestselleru", ale nakonec se mi dostalo pár praktických rad na to, jak si zautomatizovat byznys a život. Začátek mi společně s ilustrací přišel trochu jako prodávání falešných snů, kdy Timothy Ferriss popisuje, jak se bez práce dostat ke koláčům. Ale pár užitečných rad jsem si z knihy rozhodně odnesl. 60%

Jakubac
27.12.2019 4 z 5

Na knihu ještě nemám svůj utříbený názor. Občas to trochu zavání manipulací, na druhou stranu některé praktiky, které směřují ke zjednodušení pracovních úkonů fungují.

jakub2199
20.07.2019 3 z 5

Po dočtení jsem trochu rozpolcen. Jde o skvělou knížku, snad ještě lepší by ji bylo nazvat praktickým průvodcem ve stylu krok za krokem. Rozhodně v částech, kde se zamýšlí nad způsobem života většiny lidí, je to poklad ukazující jiný náhled na věc s množstvím doporučení. Kde kniha trochu ztrácí jsou okamžiky, kdy přechází do manuálu, jak na 4 hodinový pracovní týden. A samozřejmě, přes tvrzení autora, že je možné jeho rady aplikovat i na zaměstnanecký poměr a ne jen na podnikání, tak s tím lze stěží souhlasit plně. A rozhodně pro velké množství profesí není možné rady použít vůbec. Kdybych měl tedy zhodnotit tak v teoretické a filosofické rovině plných 5/5 v praktické aplikovatelnosti 2-3/5. Ale pro podnikatele musí jít o svatý grál.

vaclav3791
22.06.2019 5 z 5

Knihu je třeba brát s nadhledem, ale spousta tipů se da aplikovat i v ČR, zejména pro lidi s kancelářským zamestnanim

freejazz
25.08.2018 4 z 5

fajn inšpirácia aj pre človeka, ktorý sa nechce stať elitou medzi posúvačmi škatúľ, ani netúži obrásť pavučinami v zle platenej robote. ale šiklo by sa niečo, čo je ušité na naše podmienky... možno je to výzva:)

Baibarosa
11.08.2018 5 z 5

Knihu jsem si kupovat puvodne ani nechtel, nazev mi pripadal desne priblblej. Pak jsem ji dostal jako darek a tak si rikam, aspon si to prectu. A ejle ona ta kniha je suprova, je tam spousta rad co delat, co nedelat a nad cim se minimalne zamyslet. Kdo chce mit zivot ve vlastnich rukou tomu pomuze, zbytek lidi se bude vymlouvat jak je kniha psana pro US, jak to u nas nejde a jak se tam vsechno opakuje vicekrate. Ano, zrovna tohle je pravda a stejne je vetsina lidi zdechla o tom premyslet, natoz to pochopit.
Pokud jste ctenar, ktery chce neco udelat a hleda rady jak, pak je to kniha pro vas. Pokud vsak cekate, ze to kniha udela za vas :)) Tak jste blazni

FakinAdsso
10.08.2018

Upřímně, moc zkušeností s knihami podobného typu nemám - toho Kyosakiho a jeho dva otce (progresivní rodina ey?) Jsem se pokoušel číst asi v 15ti letech, abych zjistil, že mě vůbec nebaví přemýšlet nad takovýma blbostma, a že když budu raději dělat co mě baví, tak to přijde samo.
Nedávno jsem se však dostal do menší krize osobnosti, zpochybňoval jsem co jsem mohl a osud mne zavál ke Čtyřhodinovému pracovnímu týdnu - tedy řeknu Vám, ten název si vymyslel kluk dokonale, ukažte mi jednoho člověka, který by nechtěl pracovat 4 hodiny v týdnu, mít u toho dostatek peněz na to jezdit po světě, za západu slunce pít bezstarostně krevetový koktejl ve společnosti exotických dam a všechny tyhle hedonistické slasti.
Musím se s Vámi podělit o osobní vjemy, které jsem u čtení tohoto kousku prožíval. Tak trochu jsem si u čtení představoval ten xicht tohohle Ferrise, ne snad nějak schválně, prostě mi tam uvíz. A říkal jsem si, že má teda jako fakt nesympatickej kukuč jo. A první menší půlka knížky docela dobrý no, logicky, vám tam poví, že když se jako chcete mít líp, tak se hold musíte snažit a k tomuhle snažení je docela dobrý bejt u toho časově efektivní, takovýto posouvání limitů a tak, no znáte to - klasická doktrína všech těch, co právě makaj od rána do večera za nuznej plat a jsou z toho nešťastní - haha, ne, ale to nevadí, protože po přečtení týhle knížky se všichni zvednou, založej si byznys dle svojí můzy a budou v olrajtu - opět ne.
Ale to jsem trochu ulít, zpátky k tomu jeho xichtu, jak on mi tam vyprávěl ty tríčky fíčky, jak vstoupit na trh ne, že jako dneska jsou lidi tak blbý, že stačí přečíst pár knížek, něco z nich vytáhnout a pak se prodávat jako expert. Tak jsem si jako říkal, kterýmu kreténovi nedojde, že tenhle panák přesně tohle aplikuje na něj? To si asi taky jen přečet toho Kyoska, vytáhl z toho ten příjem hezkej pasivní, pak tu támhle to snaženíčko z jiný knížky, trochu jinej time managment asi z třetí, splácal z toho tohle a teď si nás všechny maže na chleba ne? Jo jako nic proti, týpek kterej mírně esotericky vymyslí prášky na rychlejší mozek a pak je prodáva, od toho asi nemůže mít člověk zrovna velký očekávání.
Jako moje pointa prostě jenom je, jestli je upřímně úplně rozumný nechat si radit od člověka, co vám v tý radě řekne, jak vás vojebává? Trochu tý psychologie na to, že jako né úplně každej je stavěnej k tomu zmrdit - jak charakterem, tak intelektem. To je věc první, třeba někdo může mít jiný, ušlechtilejší cíle, jejíž realizace je mnohem zábavnější.
Trochu tý sociologie, jako žijeme v kapitalismu, to je moc hezký (to myslím vážně, hezčí ještě nikdo nevymyslel) společenský ustanovení, ve kterým malá část populace vlastní produkce, a naprosto většinovej zbytek musí pracovat, prodávat a zároveň kupovat vše co se týhle produkce týče, aby lidstvo mohlo jako spokojeně žít. My nejenže musíme pracovat, ale i chceme pracovat, abychom udrželi společnost v chodu. Rozumím tomu, že by lidi chtěli víc volného času, aby mohli dělat věci co je baví, a mohli si řádně vychutnat luxus tohoto uspořádání, ale na to nacházím řešení spíš v nalezení opoziční politické síly, která by utáhla kapitalistům uzdu, aby neorganizovali společnost v jejich vlastní prospěch. = Výsledek je, že ne každý může být kapitalistou, Ferrisovi rady je třeba brát se zřetelí a nadhledem, astronomické částky které uvadí v dolarech, trochu snížit na naší ekonomickou úrověň a opravdu, ale opravdu dobře si rozmyslet, jestli chcete být podnikatelem - což sebou nese dost rizik a jak už jsem zmínil, není to z vícero hledisek pro každého. Jeho pointa je pravdivá, je tu cesta jak být odměněn bez tvrdé práce ještě před důchodem, ale není to ta jeho. Ta totiž není statisticky možna individuálně pro každého, a dle mého je lepší zvolit tu společnou.

Autorovy další knížky

Timothy Ferriss
americká, 1977
2010  69%Čtyřhodinový pracovní týden
2011  78%Čtyřhodinové tělo
2017  85%Nástroje titánů
2013  80%Čtyřhodinový šéfkuchař
2018  70%Sila mentorov

Kniha Čtyřhodinový pracovní týden je v

Právě čtených28x
Přečtených302x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených14x
Knihotéce130x
Chystám se číst256x
Chci si koupit85x
dalších seznamech1x