Crohnova choroba, ulcerózní kolitida

Crohnova choroba, ulcerózní kolitida https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242249/bmid_crohnova-choroba-ulcerozni-kolitida-242249.jpg 3 10 3

Kniha Crohnova choroba a ulcerózní kolitida z edice Rady lékaře, průvodce dietou je praktickým rádcem pro pacienty, kteří trpí některým z těchto idiopatických střevních zánětů. Srozumitelnou formou je zde probrána diagnostika Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy, léčba těchto onemocnění, komplikace nemocí a další problémy, se kterými se pacienti mohou setkat. Dále jsou zde uvedeny zásady dietních opatření u pacientů s touto chorobou a 80 receptů vhodných a chutných pokrmů. Samozřejmostí je kalorická hodnota jídel a obsah základních živin. Kniha je doplněna heslovitým vysvětlením základních pojmů v souvislosti s těmito onemocněními, nejčastějšími otázkami a odpověďmi lékaře, odkazy na webové stránky a rejstříkem, který umožňuje snazší orientaci v knížce. Autoři knížky jsou lékař a nutriční terapeutka, kteří mají více než 20 let zkušeností v oboru.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Forsapi
více info...

Marthas
Marthas
29.12.2023 2 z 5

(SPOILER) 1,5/5 Jednu hvězdičku dávám za informace lékaře o chorobě. Myslím si ale, že šlo vše vysvětlit pacientům více laicky. Většina knihy je akorát spoustou odborných výrazů a odborných názvů stavů, do nichž se může pacient dostat a v nichž se mi hůře orientovalo, i když nějaké znalosti o zdraví mám. Sem tam jsem se, ale i něco dozvěděla. Stravitelných info je ale poskrovnu. Pamatuju si třeba, že v akutní fázi Crohnovy choroby by pacient neměl jíst jablka resp. by se měl vyhnout nerozpustné vláknině. A v případě, že nestráví tuky a ani mléčné výrobky, tak si užije ústavní péče pod dohledem lékařského personálu a jíst nebude nic, leda tak umělou výživu do žíly. Druhy diet u crohna jsou bezezbytková, astronautická atd.
Problém vidím i v tom, že kniha pojednává, jak o ulcerozní colitidě tak o crohnově chorobě, chápu, proč (lze je od sebe obtížněji odlišit, protože mají obdobné projevy), přesto v tom má ale pacient občas guláš. Ještě horší je ale část receptová. Nevím, sama vařit moc neumím, takže jsem to probírala s osobou, která má větší znalosti než já a přišlo nám, že převážně redukují vejce. Nevíme proč. A většina receptů se neubírá cestou jednoduchosti ale spíše složitosti. Osobně bych chtěla vidět, jak dle toho někdo uvaří něco poživatelného. Možná by to kdosi dal, ale recepty by musel dost překopat. Začínající kuchtík nemá šanci. Navíc zde není rozlišeno, které recepty jsou pro Crohna a které pro Ulcerózku, což je zásadní problém. A dokonce se i griluje. :D Půl hvězdy tedy dávám za vyčíslení obsahu energie v kaloriích, bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu u jednotlivých receptů, která ale neplatí, pokud by byl někdo nucen je upravit. Kniha má tedy účel veskrze orientační a mně mimochodem dost vyděsila a hodně si rozmyslím, zda půjdu se svými problémy k lékaři. Ty popisy procedur a léčby byly veskrze děsivé. A ještě si neodpustím přípodotek, tyto choroby jsou sice léčitelné ale nejsou vyléčitelné a tak mi přijde spíše k pláči názor, některých lékařů, že se s touto chorobou dá plnohodnotně žít. Jistě, asi tak dlouho dokud tělo nestráví všechny své zásoby a pokud se pacientovi podaří přežít "ve zdraví" všechna vyšetření bez větší újmy a že jich je, což je dle mého laického názoru rovno zázraku. Zní mi to jako lehce ironické rčení: Přežít se nedá jen vlastní smrt.
Komentář se vztahuje k vydání od Forsapi z roku 2006

LiLinka
LiLinka
13.11.2020 3 z 5

Základní informace stručně a přehledně. Ocenila bych více informací o dietních opatřeních, ale to je jen subjektivní pocit a na kvalitu knihy nemá vliv. Dohledám v jiné literatuře.


Mr.Fox
Mr.Fox
20.03.2015 5 z 5

Pro pacienty trpící některou z těchto nemocí naprostá nutnost. Vhodně poskytnuté a lehce stravitelné základní informace pro každého, které jsou teprve v závěru doplněny o receptovou část. Vzhledem k průběhu a nestálosti onemocnění je pro pacienta důležité tuto či podobnou publikaci vlastnit. Uvítají ji rovněž rodinní příslušníci, kteří se chtějí o nemoci svého blízkého něco dozvědět a lépe ji pochopit.