Conan

Conan https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28086/bmid_conan-65c26154f2ee1.jpg 5 84 17

Conan (knižní série) série

< 1. díl >

Nejslavnější postavou Roberta Ervina Howarda je Conan. Zrodil se na stránkách Weird Tales a jeho příběhy se zařadily do zlatého fondu světové dobrodružné literatury. Dodnes je kupují milióny čtenářů a mnoho známých autorů dodnes píše nové a nové příběhy. V této knize se poprvé dostává českému čtenáři do rukou souborné vydání povídek s hrdinou Conanem, jejichž autorem je prokazatelně Robert Ervin Howard.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Fantasy

Vydáno: , AFSF - Asociace fanoušků science fiction
Originální název:

Conan The Barbarian , 1928


více info...

Přidat komentář

krakonos.kraken
05.07.2023 5 z 5

Po zhlédnutí filmu mě kniha dost překvapila - není to jen řežba, ale je tam občas i přesah do Lovecraftovského stylu psaní, kdy Conan přichází do styku s bytostmi starými a z jiných světů. Také srovnávání Conana jako divocha naproti zkažené kultuře bylo zajímavé.

Určitě to není žádný normální hrdina - drnacuje a zabíjí s piráty, je velmi popudlivý a ženy...přesto ma své vnitřní hodnoty a dokáže se někoho zastat nebo někoho bránit.

Čtivá a akční kniha, ale i něco víc.

John6900
03.07.2023 5 z 5

Prostě totální fantasy klasika, která nemá kam uhnout. Žral jsem to jako dorostenec a puboš a žeru to i teď o 30 let později. Ano, je to hodně jiné, než co máme teď, ale pořád za to ten příjemně strávený čas stojí.


danny_21
15.11.2021 3 z 5

Conan Dobyvatel a jeho dalších 20 příběhů ve kterých se víceméně opakuje stejná šoblona, bohužel pro mě mě Conanům tištený svět moc nebere, filmový Arnie byl prostě jinde. V průměru této sbírce se mi hodně líbily povídky Za černou řekou a Věž slona, zbytek si jede to své, které se mi rychle zají - pletence svalů, bujné děvy, ohyzdní mohutní černoši a sem tam nějaká ta příšera - 60 %

Amolein
16.10.2021 5 z 5

Najděte mi slavnějšího knižního hrdinu, o kterém psalo knihy tolik dalších autorů. Téměř před sto lety vytvořil R. E. Howard, jeden z velikánů žánru fantasy, postavu barbara Conana. Pro něj vymyslel celý svět plný bájných kultur a fantastických království. Svět plný magie, barbarství, nelidských nestvůr a dávných tajemství. Během svého krátkého života stihl napsat několik povídek, v nichž se hrdina barbar Conan pouští do nebezpečných dobrodružství někdy pro peníze, někdy pro čest a slávu.

Tato kniha je prvním souborným vydáním Howardových povídek o Conanovi v češtině. Určitě doporučuji k přečtení příznivcům žánru fantasy. Za sto let existence tyto povídky neztratily nic ze svého kouzla a mezi současnou tvorbu krásně zapadnou.
Styl vyprávění se mi hodně líbí. Howard je dobrým vypravěčem. Sledovat děj podle jeho slov jde jedna báseň. Barvitý jazyk plný metafor dobře podkresluje atmosféru světa a vy se do něj můžete lépe ponořit.
Také samotná postava Conana je úchvatná. Kdo by nechtěl být někdy jako on? Silný barbar, vůdce, který se ničeho nezalekne, své nepřátele poráží nejen svou obrovskou silou, ale také bystrostí. U nohou mu leží celá království a vnadné ženy. Svobodný tulák, který putuje světem, jak sám chce. Svým způsobem se v něm skrývají romantické představy každého z nás. A asi proto se stal tolik oblíbený.

vlkodlaq
29.03.2021 5 z 5

Zanedlouho to bude 100 let od napsání prvního Conana. Přiznám se, že čtu rád občas staré knihy, Robinsona, Marka Twaina, Setona, ale na všech zmíněných je znát starší datum "výroby", kdežto na Conanovi nikoliv. Jeho svět neztratil absolutně nic a směle může být předkládán i dnešnímu čtenáři. A že to je velký svět, který zabaví čtenáře na velmi dlouho.
Do univerza, které R.E. Howard vytvořil, se časem nastěhovala spousta dalších autorů, což (s výjimkou autorských honorářů) je pro autora obrovská pocta. Takto vytvořených světů, jakým je ten Conanův, není do dnes mnoho. Vzdáleně se mu blíží snad jen Svět Harryho Pottera, možná ještě Terry Prattchet se svou zeměplochou (ale tu vytvářel pouze Pratchett bez dalších autorů).
Conanův svět je tak svět velký, unikátní a úžasný. Kdo chce číst Conana, měl by začít prvním a jediným Conanem.

kedlubajz
26.01.2021 5 z 5

Je nesmírně osvěžující číst Conana dnes, se stoletým odstupem. I oproti současným knihám fantasy žánru působí stále moderně, živě a vizionářsky. A zdaleka ne hloupě. Povídky jsou protkány tajemnými světy, mystickými zrůdami a čarovnou atmosférou. Samotný Conan je velmi pozoruhodná postava, která v sobě má mnohem víc než onoho hrdinného svalovce z filmu. A vším prostupuje téma oslavy "přirozeného" barbarství divokých tvorů, které triumfuje nad zdegenerovanou civilizací v nikdy nekončícím cyklu.. Howard a Lovercraft byli prostě nadčasová dvojka pošuků.

jan0504
03.12.2020 4 z 5

Predsa len ubehol už nejaký ten piatok od napísania knihy, takže to hodnotím aj z toho hľadiska. Jednoduchý štýl, divoké fantasy príbehy, niektoré horšie, iné lepšie (za mňa naj: "Lidé černého kruhu"). Conan je proste neohrozený, statočný, divoký... :-)

tuommo
15.11.2020 3 z 5

...Conan si na nic nehraje a jde hned k věci, žije dneškem. Je to pařan, zabiják, milovník a nepochybně i neúspěšný vůdce. Jeho dobrodružství si můžeme představit jako téměř rovné linky, kde prvkem překvapení je hrůzu nahánějící záporák a kde se vždy objeví nějaká ta krasavice s lehkou tunikou, která spíše odhaluje, než zahaluje:-)... Před 15-20 lety bych Conanovi přidal o dvě hvězdy navíc erotičnu a akci, ale už jsem taky něco zažil:-), takže spíše ubírám.

n.ezn.amy
11.05.2020 5 z 5

co více napsat k jednoznačné klasice sword and sorcery než že příběhy hrdinného Conana jsou naprosto dokonalé a pokud někdo tomu vyčítá jednoduchost, tak mě naopak ta přehnanost a jednoduchost obrovsky baví. Howard vymyslel úžasný svět, ve kterém nepřekonatelný Conan prožívá svá dobrodružství.

CharlesWard
24.01.2019 5 z 5

Nesmrtelná, nestárnoucí klasika.

špulo
03.06.2018 5 z 5

Proste, klasika. Vytýkať môžme Howardovi všeličo. A bolo by toho možno dosť. Ale, kto si dokáže predstaviť fantasy bez Conana? Ja teda nie...

kilometr
06.02.2018 4 z 5

"Ty rány by stačili zahubit tři obyčejné muže,avšak on,podobný divokému býku,bojoval dál s nezměněnou silou".80%.

Jacck
21.07.2017 5 z 5

Guilty pleasure mého mládí :-)

woodward
22.11.2015 5 z 5

Je to nepochybně žánr pokleslý, ale dobře napsaný. Jako vždy tu platí pravidlo, že pokud autor umí vyprávět, vždycky se najde čtenář, který má náladu a chuť přečíst si právě jeho příběh.

Eicherik
10.11.2015 5 z 5

Nejsem zrovna příznivec žánru fantasy, ale Howardova Conana můžu.

marvan00
12.06.2015 3 z 5

Specifikum povídek R.E. Howarda, kvůli kterým jeho fanoušci ohrnují nos nad jeho pokračovateli, spočívá v tom, že jsou často napsané uspěchaně a občas vysloveně špatně. Což se paradoxně dá těžko napodobit. Ať už se jedná o prosté řemeslo, nebo svérázný duševní svět jejich autora. Jde o podobný fenomén, jako např. 50 odstínů šedi, které se staly bestsellerem nikoli navzdory pochybnému obsahu a nedokonalému řemeslu, ale právě kvůli nim.
Formálně Howard v mnoha povídkách kopíruje Burroughse, který v té době slavil úspěchy především se sérií románů o Tarzanovi, kterými se Howard nepokrytě inspiroval. Mnohé z jeho povídek opisují jak jeho motivy (především ty o tajemné civilizaci Oparu), tak Burroughsův styl střídání dějových linií. Některé Howardovy práce se pak mohou se svým vzorem směle poměřovat.
Rovněž bych dost polemizoval s názorem, že Jan Kantůrek je "kongeniální" Howardův překladatel. Kantůrek tyto překlady připravil v 80. letech. Rannému Kantůrkovi však ještě schází cit pro slovo, který si osvojil časem (lze např. srovnat s jeho pozdějšími překlady Howardových pokračovatelů) často zde používá nezvyklá slovní spojení a slovní ekvivalenty. V originále tak na mě Howardovy povídky působily o něco lépe než v Kantůrkově překladu.

PMR
28.01.2015 3 z 5

R.E.H je unikátním příkladem toho, co všechno spisovatel nemusí zvládat, aniž by jeho dílo bylo úplný propadák.
Všudypřítomné nahé krásky a "leopardí pohyby" jsou celkem spolehlivé alergeny, nicméně však všechny povídky mají svoje kouzlo. Je to kupodivu celkem logický a funkční svět.
Old skull.