Co všechno věděla Maisie

Co všechno věděla Maisie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118015/bmid_co-vsechno-vedela-maisie-mFn-118015.jpg 3 23 5

Příběh malé Maisie je vyprávění o holčičce, kterou rozvodový soud nepřiřkl ani jen matce, ani otci. Střídavě má pobývat u obou. Rozvedení rodiče v ní zprvu vidí báječný prostředek pro svou pomstychtivost, ale po čase o ni ztrácejí zájem, a Maisie postupně začíná lnout k svým nevlastním rodičům, novým partnerům otce a matky, ke staré guvernantce paní Wixové i dalšímu služebnictvu. Vztahy jejich rodičů, vlastních i nevlastních, vstupují stále do nových kombinací, a Maisie –⁠ s vrozenou nevinností –⁠ uprostřed střetávajícího se světa dospělých je ponechána, aby si sama vytvořila jakýsi citlivý pohled na dobro a zlo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

What Maisie Knew , 1897


více info...

Teckovana
Teckovana
28.04.2022 4 z 5

Je to sice příběh z předminulého století, ale příliš nezestárl. Jen ten "mravní cit" už u výchovy dnešních dětí nebude tak akutní téma. :-)
Filmová adaptace příběhu z roku 2012 docela dobře vystihla základní linku a témata knihy, která i dnes stojí za přečtení.

LahoferRose
LahoferRose
08.07.2021 5 z 5

Poslechla jsem si ke stavění puzzle. Silný příběh, který Vás zasáhne hned od prvního dialogu matky s malou Maisie. Bohužel, stále bolestné, k naštvaní a stále aktuální. Příběh, kdy je dcera pro rozvedená rodiče zbraní a později přítěží. Nikdo z nich nemyslel na Maisie.


Renek
Renek
25.05.2021 4 z 5

Rozhlasová adaptace mě přišla mnohem zajímavější, jelikož byla okleštěna o některý slovní balast, který knihu v určitých pasážích doprovází, ale i tak čest předloze!

palka452
palka452
07.05.2021 5 z 5

Velmi aktuální

RADOST
RADOST
04.05.2021 4 z 5

Dívenka ve světě dospělých se stává jejich štítem i jejich zbraní. Proniká do propletence nových vztahů svých biologických rodičů. Nechce být přítěží, hledá lásku. Vyzrává, ze všech možností nakonec volí tu nejméně zlou. Správnou? Silný příběh, plný přetvářky a falše. Chudák Maisie.