Co jsem prožil

Co jsem prožil https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95964/bmid_co-jsem-prozil-6xB-95964.jpg 5 50 15

Fascinující vzpomínky československého generála, který zahájil svou vojenskou kariéru jako poručík rakousko-uherské armády, ale brzy odešel za dobrodružstvím do Afriky, kde vstoupil do řad slavné francouzské cizinecké legie. Život legionáře v poušti očima českého vojáka. Josef Šnejdárek se později účastnil první světové války ve francouzských zákopech. Na frontě velel pluku alžírských střelců. Za války se také podílel na budování československých legií ve Francii ve spolupráci s Milanem R. Štefánikem, po válce (v roce 1919) se účastnil boje československé armády proti maďarským bolševikům a Polákům. Poté sloužil v různých funkcích, mimo jiné byl i vojenským velitelem města Prahy.... celý text

Přidat komentář

ArrowM
09.02.2023 5 z 5

Fascinující kniha psaná poněkud strohým vojáckým jazykem, přesto překypující lehkým vtipem a dokonale nastolující atmosféru místa a doby.

Jednoznačně povinná četba pro každého, kdo se zajímá o historii, ať už Rakousko-Uherska, koloniálních bojů, první světové války nebo první republiky.

jan.para
24.10.2022 4 z 5

Jedná se spíše o strohý soubor jednotlivých vzpomínek generála Šnejdárka, než o souvislé vypravování o jeho životě. Největší část vzpomínek je věnována jeho působení v cizinecké legii. Myslím, že knize trochu škodilo, že autor více nevypravoval o bojích ve Francii za první světové války. Čtenář musí mít z knihy pocit, že generál Šnejdárek žil bojem a šel mu jasně naproti. Některé historky se zdají až neuvěřitelné, jako je například převlečení československých vojáků za Senegalce, které ji pomohlo vyhrát boj na Slovensku. Nebudu spoilerovat, přečtěte si knihu sami.


MilBart
12.10.2022 5 z 5

Naprosto brilantní, nadčasové, vojensky strohé…děkujeme p. Armádní Generále - čest Vaši památce.

Ivan53
27.08.2022 5 z 5

Azda všetko už bolo vyrieknuté v predošlých príspevkoch. Iba tu pre istotu napíšem, že kniha má čo ponúknuť i slovenskému čitateľovi, ktorý sa bližšie nezaujíma o české dejiny. Generál totiž bojoval i na Slovensku a za Slovensko. Vojaci pod jeho velením oslobodzovali Slovensko od maďarských boľševikov v roku 1919.

PastorMal13
03.07.2022 5 z 5

Vzpomínky gen. Josefa Šnejdárka se výborně četly. Nejvíce prostoru zabírá jeho působení v Cizinecké legii, což je pochopitelné, když v nich působil 16let. Nejkrásnější je ovšem vylíčena kapitola o Těšínsku a Slovensku. Obě války pomohl vyhrát.

Kakho-Oto
31.03.2022 3 z 5

Josef Šnejdárek byl určitě významná postava české vojenské historie, avšak jeho memoáry mě nijak zvlášť neoslovily. Největší část knihy tvoří zážitky z angažmá u francouzské cizinecké legie na severu Afriky. Zrovna tato část mě bavila nejméně, následující kapitoly o první světové válce a našich válkách s Polskem a Maďarskem v roce 1919 jsou zajímavější. Od publikace jsem toho čekal podstatně více. 60 %

TwoFace
06.10.2021 5 z 5

Výborně napsané, bez příkras a kudrlinek. Pan generál byl správný chlap. Skvělé čtivo i pro lidi mimo military sféru.

Dubas
20.05.2021 5 z 5

Výborná kniha...
Velká škoda že ho beneš nesnášel a vystrnadil ho, on byl rváč, on by nezaváhal a branil svou zemi...

Fuckenbrau
14.03.2021 5 z 5

Stručně psaná naprosto napínavá autobiografie generála Šnejdárka. Nejvíce prostoru dostává jeho působení ve ve Francouzské cizinecké legii v Africe. A jsou to opravdu neuvěřitelná dobrodružství.
Bohužel, vyprávění z první světové války už tak obsáhlé není, a zápisky o Československo - Polském a Československo - Maďarském konfliktu je jen na pár stránek, i když i tak výživných.
Jen tak pro zajímavost, měl jsem tu čest být na vojenském hřbitově z první světové války ve Francii. Zde bylo pohřbeno hodně československých legionářu, ale dost mě překvapil ve "Francouzském oddělení" podíl kamených půlměsíců mezi náhrobními kříži. Díky této knize se mě to vše spojilo dohromady. A pochopil jsem, kolik bylo nahnáno do tohoto válečného konfliktu Maročanů, Alžířanů, Senegalců atd. aby umírali na Evropském bojišti.

legionnaire
21.02.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších knih o legii!

Stufa
02.08.2020 5 z 5

Jsem nadšen, knížečka - neuvěřitelný příběh jednoho odvážného chlapce, který vystřídal službu v C.K. armádě, Turecké armádě (konflikt s Řeckem), Cizinecké legii, koloniálních francouzských silách (včetně I. světové války), a nakonec ve vznikající Československé armádě se četla jedním dechem - odvaha, kouzlo orientu, poučné příběhy - někdy pro Evropana těžko uvěřitelné a pochopitelné, statečnost, štěstí, chytrost - vřele doporučuji všem k přečtení. Na to, že tyto vzpomínky psal voják jsou neuvěřitelně chytře sepsané, poučné, dávají smysl a přitom velmi přímé a stručné - naprosto mi vyhovovalo členění knihy do krátkých kapitol, nazvaných dle konkrétního příběhu, který se pan Šnejdárek rozhodl sdělit. Pozor kniha není jen pro milovníky vojenství, věřím, že své si tam najde skoro každý!
Pan Šnejdárek byl evidentně správný, chytrý chlap, který se velmi rychle v Orientu rozkoukal - věděl kdy utáhnout a kdy povolit a co na domorodé obyvatele platí.
K přežití v cizinecké legii mu pomohlo štěstí a pochopení jednoduchých pravidel místních obyvatel. Klobouk dolů za to co v životě dokázal, ve Francii byl velmi vážený (což nám jistě nemálo pomohlo při tvoření našeho nového státu), po návratu do právě vzniklé Československé armády dokázal vyhnat útočící Poláky z Těšínska a pak za pochodu přeměnit naše ustupující divize na Slovensku (před Maďarskými bolševiky) na divize útočící - hlavně změnou myšlení a morálky vojáků. Trošku mě zklamal konec knihy - vypadá to, že po návratu do vlasti měl problém s vlastními nadřízenými - zřejmě proto, že byl celý život zvyklý jednat transparentně a čestně - což se v Evropě moc nenosí.....viz dnešní časy....
V našich končinách mi připadá pan Šnejdárek nedoceněný - za to, co udělal pro republiku v době jejího vzniku.....
Kdyby jsem mohl, dám knížečce hvězd deset.....

Turlogh
21.08.2019 5 z 5

Armádní generál Josef Šnejdárek - skvělý voják a dobrý vlastenec. Zajímavé povídání o jeho životě, o cizinecké legii, o válce, o statečnosti a o opravdovém vlastenectví. V posledních letech vyšla ještě doplněná kniha "Co jsem prožil."

jfialova
28.06.2019 5 z 5

Na knihu mám velmi osobní vzpomínky. Rodný dům pana generála je v těsné blízkosti domu, kde žijí moji rodiče a osobně jsme znali jeho obyvatele, i když ti již nebyli se Šnejdárkovými příbuzní. Stará paní mi knihu dala k přečtení a o panu generálovi mnohé vyprávěla. Jejich rodina patřila mezi iniciátory převezení ostatků do rodných Napajedel, synovi pana generála jsme s paní volali několikrát do Francie, kde žil. Byl již velmi nemocný a jeho žena-Francouzka neuměla česky, takže jsem dělala tlumočníka mezí ní a sousedkou. Příběh tohoto velkého Čecha je neuvěřitelný.

Sambóši
09.04.2018 5 z 5

Tato knížka se po přečtení stala jednoznačně moji srdeční záležitostí... Pro příslušníky AČR jednoznačně povinná četba :-) Při líčení, působení legie v Africe, člověku lecos dojde, třeba o působení dvou různých kultur. Je to pro mě příběh hrdiny, kterého si neváhám postavit za vzor.

StepkaStepka
28.09.2017 5 z 5

Jedinečná autobiografie, snad nejvojáčtějšího ze všech příslušníků prvorepublikové generality. Těžko uvěřit, že jediný člověk prožil všechna dobrodružství, protivenství i radosti, která popisuje generál Šnejdárek. Paměti jsou psány po vojensku, jasně, stručně. Zachycuje především svá Africká dobrodružství, mentalitu místního obyvatelstva a v té době všudypřítomné přítomné cizinecké legie. Nicméně jsou velice přínosné i vzpomínky ze Sedmidenní války (Česko - Polské o Těšínsko). Jak sám uvádí, byl to RVÁČ.