Co by bylo

Co by bylo https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343481/co-by-bylo-MWT-343481.jpg 4 21 4

Sešlý luxus hotelu v Budapešti. Ke čtyřiačtyřicátým narozeninám dostává Astrid od svého nového přítele dovolenou. Pár dnů jen oni dva, bez dětí, práce, shonu kolem. Zamilovaný Paul bezděčně nahlédne její minulost. Pozná víc, než si dokázal představit. Strhující příběh románu Co by bylo začíná v NDR, na divokém mejdanu se Astrid bezhlavě zamiluje. Čtvrt století poté se její cesta mění na pouť proti proudu času a křísí minulost: láska, přátelství, emigrace, zrada a nostalgie v mistrně komponované, napínavé knize německého literárního mága. Ani tentokrát nezůstává Gregor Sander nic dlužen své pověsti mistra melancholického minimalismu, jenž výjevy ve svých knihách popisuje natolik plasticky, až je možné se v nich procházet.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Was gewesen wäre , 2014


více info...

Přidat komentář

los
29.12.2023 3 z 5

ach ta rozpačitost Němců utíkajících do Německa...
ach ta kouzelná ostalgie versus okouzlená westalgie...

oproti českým literárním paralelám jsou vyprávění o "východní zkušenosti" německé provenience myslím melancholičtější, osobnější, zavinutější do nitra postav, a především: kladou problematiku viny do činů a rozhodování protagonistů, tzn. nedelegují ji pokrytecky na "režim"

Mijagi
01.11.2019 4 z 5

Na 210 stranách popsáno více než 20 let ze životů několika postav. A vůbec to nepůsobí zkratkovitě. Naopak. V závěru jsem měl pocit, jako kdybych dočítal rodinnou ságu zabírající půl metru knihovničky. Astrid, Jana, Julius, Saša… od prvních stran jsem se s nimi sžil. Do toho úžasný literární výlet po Německu (Berlín, Hamburk, Rostock…) a Maďarsku (Budapešť, Szeged…), napříč dějinami od socialismu po kapitalismus. Berlínská zeď, Stasi, výjezdní doložky, fronty na ovoce, ale také bezbřehý konzum a padesát druhů salámů v supermarketu.


salamandrina
29.06.2019 4 z 5

Tohle bylo přijemný překvapení. Ničím neohromující příběh, ale skvěle popsané postavy.

rottovat
16.09.2017 4 z 5

Velmi milé překvapení, knížka koupena náhodně, zejména díky zajímavému přebalu a ač jsem o autorovi dříve neslyšela, dostala jsem skvělý text plný melancholie, vzpomínek na období, kdy nic nebylo jednoduché a svoboda nebyla samozřejmostí. Knížka má ideální rozsah, nic v ní není natahované a celou dobu příběh hladce plyne. Ideální čtení o podzimních večerů zkombinované se sklenkou červeného vína.

Autorovy další knížky

Gregor Sander
německá, 1968
2015  77%Zimní ryby
2017  74%Co by bylo
2004  55%Ale já se tu narodil
2023  73%Všechno udělat správně

Kniha Co by bylo je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x