Človíček Tom

Človíček Tom https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198108/bmid_clovicek-tom-msY-198108.jpg 4 77 25

Tomovi je jedenáct, Bydlí v karavanu a je většinu času sám. Jeho matka Joss je velmi mladá, chce se bavit a často odjíždí s momentálním přítelem na cesty. Tom se tedy musí o sebe postarat. Jídlo shání v okolních zahradách a dává pozor, aby ho při tom nechytili. Často sní... Sní o rodině, o tátovi, o štěstí… Jednoho dne se mu do života připlete třiadevadesátiletá Madeleine. Toto setkání spustí sled událostí....... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Motto
Originální název:

Tom, petit Tom, tout petit homme, Tom , 2012


více info...

Přidat komentář

Ann98
03.09.2023 5 z 5

Krásný, reálný příběh, který není nikterak upraven, jak kdyby ho napsal sám život. Místy smutné, místy se člověk musí usmívat.
Tom byl zlatý chlapec, co všechno v jedenácti letech dokázal. Kolik v sobě měl starostlivosti a lásky. Ať už o starou cizí paní, její zvířata nebo svoji maminku. Byl velmi vynalézavý, v mnoha situacích si musel poradit sám. Naprosto skvělí byli sousedé cizinci, už jenom ty jejich dialogy stály za to a pokaždé, když se objevili na scéně, jsem věděla, že to těžké téma v knize trošku odlehčí.
Krásné poselství kniha nese. A jsem ráda, že nakonec se všem hrdinům splnil jejich sen o rodině, domově a lásce..

Pisquosus
18.11.2022 2 z 5

Po knize jsem sáhla, protože se dle doporučení shodovala s knihou “Kde zpívají raci”.

Z počátku jsem nabyla dojem, že kniha je ze 30.-40. let minulého století z USA.

Chybělo mi zasazení do doby a místa.

Byla velmi jednoduchá, psaná jako pro dítě. Nic extra zajímavého. Taková povídka přes spaním.


Maanna
11.11.2019 3 z 5

Taková trochu pohádka pro dospělé, kde je na můj vkus příliš nepravděpodobných momentů: žena, která měla dítě ve 13 letech a žije v mobilheimu a přesto není pod dozorem sociálky, téměř dokonale napravený trestanec, změny smýšlení ze dne na den a skoro všichni jsou nakonec příbuzní. Navíc mi tam vadil dost nelogický moment, kdy Madeleine tvrdila, že je ráda, že už doma nebude muset brát prášky jako v nemocnici, protože se bez léků dosud obešla, a o pár stránek později je chyba v tom, jak si doma dávkuje léky, prezentována jako zdroj jejích zdravotních obtíží. Jednotlivé komponenty literárního koktejlu byly celkem fajn, ale dohromady tomu občas chyběla logika a asi i uvěřitelnost.

gleti
30.05.2019 5 z 5

takto si představuji pohlazení na duši.
Na pozadí velkých sociálních problémů žijí lidé, včetně malého Toma, jeho mladinké maminky, sousedů Albieho a Odette a babči Madelaine, kteří své dny nemarní hořekováním nad osudem, ale hledáním štěstí a radosti.

Emily82
09.01.2019 3 z 5

Kniha se četla dobře a rychle. Rozhodně bych ji nedala dětem, i když útlost i obálka k tomu vybízí.

Mabie
31.08.2018 3 z 5

Jak už tu zaznělo - toto není kniha pro děti. Ani příběhem, ani slovníkem. Na druhou stranu je to kniha o něžném dítěti, které vyrůstá ve velice tvrdých podmínkách.
Přečetla jsem ji za půlden a není to nic k čemu bych se ještě někdy vrátila, ale ani to nebyla kniha, kterou bych nemohla dočíst. Příběh tak trochu poskakuje jak malé dítě. Je tam řada milých a něžných pasáží ale i řada míst, která jsou pro mě nepochopitelná (pořídit si dítě v necelých 14 letech a pak žít/nežít jako matka - no nevím). Není to příběh z Afriky, ale z Evropy, takže celý ten příběh je nepravděpodobný.
Bylo to každopádně jiné než to, co čtu normálně.

Zeliogn
16.02.2018 odpad!

Tato knížka absolutně není vhodná pro děti, když tuto knihu někdo dal do oddělení pro děti tak si ji asi nepřečetl. Hrůza nejpoužívanější slovo (po jménech) jsou kozy a hajzl. Mluví se tam o sexu a to má být kniha pro děti???

lejla22
31.01.2018 4 z 5

Zvláštní, nádherná, miloučká.... Kraťoučké kapitoly a na konci je vám líto, že už je konec.

Pechule
09.06.2017 4 z 5

Dvěma slovy: milé čtení.

hellena1523
04.02.2017 5 z 5

Úžasná, milá knížečka, která se tváří jako dětský příběh, ale jak záhy člověk zjistí, je v ní moc věcí k zamyšlení. Místy mě neskutečně dojímala...Jedna z těch, které by neměly scházet v žádné knihovně...

Ťapulka
02.01.2017 5 z 5

Moc zajímavá knížka, která se četla sama, pohladila mou duši a přinesla spoustu materiálu k zamyšlení. Jako mámu mě i moc dojala

_Michelle_
15.12.2016 4 z 5

Příjemné čtení, které člověka pohladí po duši.

anibeni
16.06.2016 5 z 5

Nádherná knížka..! Ze začátku jsem se nemohla úplně dobře začíst, ale to se zničehonic rozplynulo a já klouzala po stránkách až ke konci... Ač se kniha tváří jako dětská, myslím, že pro děti není... naopak - doporučuju přečíst tuto knihu všem dospělým, obzvláště těm, co mají doma jedenáctileté děti. Já se totiž neubránila srovnání mezi Tomem a mými 11ti letými dvojčaty...

Knihomlok2015
02.03.2016 4 z 5

Tak trochu Babička pozdravuje a omlouvá se, tak trochu Násobky sedmi - jediné co kazilo tu kouzelnou atmosféru byl na můj vkus místy až příliš strohý jazyk (chvíli mi trvalo si na to zvyknout) A protože jsem si nepřečetla originální název ani medailonek o autorce, dost mě překvapilo v jakéže to zemi se kniha nakonec odehrává - do kapitoly s madlenkami to totiž mohlo být prakticky kdekoliv.

Matysek79
21.01.2016

Opravdu krásna knížka, nejde odložit. Hezký příběh, čtivý jazyk, doporučuji.

Joanne159
24.10.2015 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knížek, jakou jsem v poslední době četla...

Sarance
06.10.2015 2 z 5

Nelíbila se mě, dočetla jsem díky tomu, že jsem si ji vezla na dovolenou a měla jsem nouzi o knížky, ale nic méně to nedalo a vracet se k ní taky nebudu.

Heyhey
12.08.2015 5 z 5

Překrásný příběh. Je v něm humor, melancholie, napětí, záhada i optimistický konec. A krásný jazyk.

amysa
28.02.2015 4 z 5

Milý, nepřikrášlený a o to víc opravdovější příběh ze života, který se čte tak lehce a úplně sám, že si ani nestačíte všimnout, že už jste na konci. Tom je naprosto úžasný klučina, dokonale si mě získal a jsem moc ráda, že jsem měla možnost si tuto knížku přečíst. Moc se mi líbila a určitě i vám všem mohu toto milé zastavení s Tomem doporučit a věřím, že si podmaní i vás, ostatně tak jako všechny dospěláky v tomto příběhu...

magnolia
26.10.2014 4 z 5

Taková milá, lehce čtená knížka. Chlapec je až pohádkově hodný a šikovný. Ale příběh to má uvěřitelný a zajímavě vyprávěný (úplně jsem slyšela tu francouzštinu vypravěčky). Potěší každého, kdo má rád laskavý humor a všelijaké lidské osudy s dobrým koncem. Také bych ji doporučila spíše dospělým než dětským čtenářkám, ale určitě neuškodí ani těm teprve dospívajícím.

Štítky knihy

sny francouzská literatura psychologické romány kluci senioři

Autorovy knížky

Barbara Constantine
francouzská, 1955
2014  80%Človíček Tom

Kniha Človíček Tom je v

Právě čtených1x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených11x
Knihotéce21x
Chystám se číst58x
Chci si koupit7x