Člověk v drsné přírodě

Člověk v drsné přírodě https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305031/bmid_clovek-v-drsne-prirode-pruvodce-pre-pWW-305031.jpg 4 39 9

Příručka Jaroslava Pavlíčka obsahuje poznatky mnohokrát ověřené v praxi, nasbírané za více než padesát let. Měla by sloužit skupinám, které připravují výpravy na problematická místa Země a drsnější podmínky si vybírají dobrovolně, i trosečníkům, kteří se do drsné přírody dostanou nechtěně, proti své vůli. Člověk v drsné přírodě přináší zásadní informace, jejichž znalost může rozhodnout o přežití. Kniha byla přeložena do angličtiny, němčiny a čínštiny a zaznamenala přes sto tisíc prodaných výtisků. 8. vydání je doplněno nejnovějšími poznatky z let 2014 až 2016.... celý text

Přidat komentář
Česneksmedem
Česneksmedem
05.02.2022 3 z 5

Od roku 1989 se i tato oblast natolik změnila, že kniha působí spíše úsměvně. Moc rad si z ní neodnesete - asi tak tři. Dnes je mnoho daleko kvalitnějších knih i webových stránek, kde je dobré hledat informace a rady k této problematice.

mysik612
mysik612
06.08.2019 3 z 5

Dostala jsem ji na táboře a je opravdu skvělá. Jen bych možná přidala obrázky a trochu praktičtější rady. Protože na Antarktidu nebo na pustý ostrov se asi nepodívám.


deefha
deefha
18.04.2019

Společný komentář i pro https://www.databazeknih.cz/knihy/trosecnikem-v-drsne-prirode-331411 :
Četl jsem první vydání (to ale nehraje roli) a i když jsem se často vzteky div nerozskočil, nelituju toho. Dospěl jsem totiž k definitivnímu názoru, že Pavlíček je ostatním lidem nebezpečný fanatik, který je schopen dělat ostudu i v Antarktidě. Četl jsem nejen tyto jeho dvě knihy, ale i celou řadu skutečných příběhů, ve kterých figuruje a ze kterých mi bylo fyzicky špatně. Pravděpodobně to všechno souvisí s tím, že Pavlíček je praktikující katolík, tedy ta nejzbytečnější sorta lidí, která existuje. Hodnotit knihu nijak nebudu, nezaslouží si to.

Mosula
Mosula
19.02.2019 3 z 5

Kdybych se chystala na nějakou drsnou expedici, asi by mi knížka přišla užitečná - spíš ale jako pohled do historie. Materiály pro outdoorové aktivity se v posledních letech překotně rozvíjí a nejsem si jistá, jestli tento vývoj autor sleduje (i když se na přebalu píše, že kniha je s novými poznatky). Rady ohledně ošetřování různých zranění rozhodně zastaralé jsou - nejenom, že spousta navrhovaných postupů už se dnes vůbec nepoužívá, ale dokonce jsou silně nedoporučované.

Cinik
Cinik
10.05.2017 4 z 5

Budu si muset přečíst nové vydání, abych viděl, co autor udělal s odfláknutým koncem vydání z roku 1987. Část o nemocech se mu tam opravdu nepovedla (vydávání tetanu za virové onemocnění a trypanozomy spavičné za původce malárie).

Vesmich
Vesmich
02.01.2017 5 z 5

Jakmile jsem zjistila, ze Člověk vyšel v kapesní úpravě a nově, hned jsem ho zakoupila! Nostalgie veliká! Kterak jsme právě tuhle knihu považovali za nejlepšího průvodce po dalekých serverech, chroupali máslo z kostky, tvořili pemikan, jak Indiáni z Manhattanu a vařili v plechovce od fazolí. A je to tam stále! Čabajka, tatranky, lyofylizáty....ó krásné dny našeho mládí!

PavelKrnak
PavelKrnak
13.03.2016 2 z 5

Nevím no. Přeci jen už je to téměř 30 let od vydání této knihy.
Ne, že by byla tato příručka poplatná své době. To vůbec!
Autor je naopak nepochybně velmi světaznalý.
Ovšem mnoho věcí už je prostě překonaných a svět prošel vývojem.
Možná jsem málo "hardcore", ale na můj vkus je kniha až příliš zaměřena na skupinové expedice do extrémního mrazu.
V úvodu se píše, že by publikace měla sloužit i nejširší veřejnosti a obyčejným turistům. No v tom případě bych ocenil více obyčejných a praktických rad i do přírody mírného pásu atd.
Já například rád putuji sám po horách a tak - v Čechách, ale i v zemích jihovýchodní Evropy. Proto jsem velmi ocenil rady například ohledně vody nebo bivakování. Tu a tam jsem si něco zapsal, většina textu ale pro mě neměla hodnotu.
Pokud se někdo chystá krotit jaka, stavět iglú nebo lézt po ledovci, snad najde v této příručce více užitečných informací.

honzakral
honzakral
16.02.2015 5 z 5

Knížku jsem si v koupil v roce 1989 a byl jsem z ní naprosto nadšený. Pan Pavlíček stručně a naprosto výstižně popisuje svoje zkušenosti výprav do antarktidy a podobných nehostinných míst. Skvělé je, že člověk, který se pohybuje v "normálním" prostředí, si z toho může vzít inspiraci.

Čtec
Čtec
11.06.2014 5 z 5

Knížku mi kdysi dali přečíst kamarádi než jsme spolu vyráželi do hor v Rumunsku, abych se náležitě předvyděsil :-) .. Nemůžu než ji pochválit, je výborně a čtivě napsaná, je v ní vše potřebné a žádný nadbytečný balast. Jaroslav Pavlíček je prostě odborník na slovo vzatý, obrovská persona českého outdooru.