Cinder

Cinder https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196318/bmid_cinder-196318.jpg 4 2130 477

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…... celý text

Přidat komentář

kedlis
28.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Po delší době kniha, která mě naprosto pohltila. Na začátku jsem o knize věděla jen to, že má jít o převyprávění Popelky, ale to je opravdu jen zrníčko celého příběhu. Autorka vůbec nešetřila a kolem jádra Popelky vystavěla zcela nový a velmi pestrý svět. Samozřejmě pokud bych se v tom chtěla rýpat, tak bych musela zmínit to, že tento pestrý svět je v mnoha věcích nedotažený. Konkrétně v tom, jak vlastně Cinder jako kyborg funguje, z jak velké části má zachovaný mozek a funkce člověka a kde je hranice mezi kyborgem a robotem. Proč jsou kyborgové tak utlačovaní, kde se vůbec vzali lidé na měsíci a proč se odehrává příběh v Pekingu, když to nemá na vykreslení atmosféry žádný dopad. Každopádně to na mě zkrátka zafungovalo a já se u čtení velmi bavila, autorčin styl psaní je velmi čtivý a samotný příběh je vcelku jednoduchý.

veverrka11
21.01.2024 3 z 5

Knížka se mi četla poměrně těžce. Nemohla jsem se začíst a přišlo mi, že se příběh nikam moc neposouvá a že čtu jen obrovské množství omáčky.

Navíc mi neseděly ani postavy, které mi přišly charakterově nedotažené. Hlavní zápletku ohledně Cinder jsem uhadla až příliš brzy...

V knížce mi také chybělo nějaké větší vysvětlení ohledně zmíněné nemoci. Nemohla jsem nevidět paralely s nedávnou dobou, proto bych uvítala více informací.

Aby to nebylo jen negativní, tak svět, který autorka vytvořila je velmi zdařilý a zajímavý. Příběh má své mouchy, ale toto temné převyprávění pohádky o Popelce je určené čtenářům výrazně mladším než já, proto chápu, že se spoustě lidí tato knížka velmi líbí

Doporučuji těm, kteří mají rádi retellingy pohádek nejen do moderního hávu. Také těm, kteří by třeba chtěli začít se sci-fi/fantasy a nevědí, po čem sáhnout


jitka_dankova
14.12.2023 5 z 5

Měsíční kroniky jsou jedním z nejúchvatnějších retellingů klasických děsivých grimmovských pohádek, na který jsem narazila. Série čtyř knih a dvou novel je zasazena do daleké (či alternativní) budoucnosti moderního světa, ve které část lidstva žije na měsíci, svět je plný vznášedel a kyborgů a androidů a změnila se politická mapa světa a krásně přijde na přetřes téma změny DNA, biologických zbraní, pandemií a neetických vědeckých pokusů. Příběh popelky je vyprávěn v er-formě a prostupuje všemi knihami, jen se postupně v každé knize k hrdince přidávají další skvěle zpracované ženy z pohádky o Červené Karkulce, o Sněhurce a o Locice (Rapunzel).
Byla jsem unešená neuvěřitelnou pečlivostí detailů, od šokující paralely na ztrátu střevíčku, přes neuvěřitelný motiv sežrání babičky od Karkuly až po využití motivu slepoty a vyléčení z Lociky. A to nemluvím o parádně vymyšlené skleněné rakvi u Sněhurky. Dokážu ocenit takovou propracovanost a vzdání holdu původním příběhům a základům, na kterých tyhle hororové pohádky stojí. Zároveň však pro mne byla celá série velmi náročným a skličujícím čtením, neboť na bedra svých hrdinek toho autorka naložila opravdu hodně. Postavy v knize trpí, přichází o části svých těl, umírají jim blízcí lidé a přátelé i zvířata, dochází k násilí, manipulaci a umírají spousty civilistů. Nečetlo se to lehce, příběh je určitým způsobem zjednodušen, přecejen cílovou skupinou jsou náctiletí, přesto na mne dopadala ta děsivost situace a světa a toho, co obyvatelé museli protrpět. Sérii čtu už podruhé a vždycky se od ní nedokážu odtrhnout, čtivá je výborně. Pokud seberu odvahu na to pustit se do té tíživé atmosféry, jistě si ji ještě přečtu i potřetí.

ComposeAdela
19.11.2023 4 z 5

Byla jsem připravena knihu nesnášet nebo přinejlepším odložit, protože Popelka-kyborg zní "tak trochu jako blbost", ale nakonec to tak nebylo. Nápad mi přijde dobře zpracovaný, je to takové roztomilé pohádkové sci-fi, v některých věcech (dle očekávání) očekávatelné, které mě i tak vlastně celou dobu bavilo a nalákalo na další díly. V hvězdičkovém hodnocení zohledňuji, že jde o knihu mířenou spíše na mladší čtenáře, takže jí toho více odpouštím.

renefer
02.10.2023 5 z 5

Popelka v novém. Moc hezky napsané, určitě nejen pro mládež, taky jsem si užila, těším se na pokračování.

TaLu
13.07.2023 5 z 5

Kniha rozhodně není pro milovníky tradičního příběhu o Popelce, přesto právě toto propojení mě zaujalo nejvíce.
Napínavé, svěží, zábavné i dramatické. Výborný začátek série, doufám, že všechny ty klady vydrží.
Cinder jsem přála nějaké světlo na konci tunelu, dostala toho naloženo opravdu hodně.
Ano, předvídatelné to bylo, ale mě to nevadilo, vždyť Popelku známe jako své "střevíčky" a přesto se s chutí vždy podíváme na novou zfilmovanou verzi.
Fantazy a sci-fi žánr v současnosti přináší záplavu titulů. Tento příběh patří určitě k těm velmi dobrým. Vhodné i pro ty, kteří teprve s tímto typem knih začínají. Doporučím klidně i mladším ročníkům, protože princ je především gentleman .o)

sidonka
08.07.2023 4 z 5

Postupně, pomalinku, polehounku mě Cinder získala, nečekala jsem to, že to bude tak podmanivé, tak čtivé a že určitě sáhnu po dalším díle

Jaehyun
04.07.2023 5 z 5

Toto je asi nejlepší retelling, co jsem zatím četla. Líbil se mi styl psaní a bavilo mě to od začátku až do konce. Děj byl sice předvídatelný a spoustu věcí zjistíte dřív než k nim dojde, ale bylo to tak dobře napsané, že mi to nevadilo. Cinder, Iko i princ Kai jsou fajn postavy, bavil mě jejich humor.

Celkově mě knížka mile překvapila, protože jsem od ní moc nečekala a určitě si přečtu i ostatní díly, chci vědět co bude dál. Původně jsem myslela, že je to samostatný příběh a ostatní knihy že se odehrávají jen ve stejném světě, takže mě ten otevřený konec dost zarazil.

petulkapeta
03.07.2023 5 z 5

Wau nečekala jsem že mě to tak chytí. Četlo se to skoro samo a ten děj, no popelka nakonec neni tim co si myslí...u teto knihy nejde končit, člověk musí pokračovat dál v serii.

Ales.BD
29.06.2023 2 z 5

Romantická pohádka pro dívky od 10 let. Dost nešikovně udělaná trochu jako space opera šmrncnutá kyberpunkem. Sci-fi to není, chybí "sci" a celkem to vypadá, že spisovatelka vůbec netuší, jak to funguje. I když nevím, proč by mládež měla číst "horší" věci, asi nemá smysl dělat výčet nelogických hloupostí. Za všechny třeba, že rodilý Měsíčňan není na první pohled rozeznatelný od Pozemšťana. Kniha obsahuje citáty z Popelky a svým názvem na ni odkazuje. Přesto základní myšlenku Popelčiny proměny úplně popírá. Děje se tak velmi předvídatelným odhalením jejího původu a schopností, k čemuž navíc dojde až na konci, po téměř 400 stranách.

sArKa236
21.05.2023 4 z 5

Měsíční kroniky mi doporučovalo už tolik lidí, že jsem zkrátka neodolala a musela jsem si je přečíst. Zatím mám za sebou jen první díl, ale nemůžu se dočkat pokračování. Knížka se mi velice líbila. Ani nevím jak bych své pocity a dojmy měla nějak smysluplně sepsat. Co ale vím je, že bych tento příběh doporučila snad každému. Líbí se mi nápadité upravení staré klasiky. Styl psaní je pro mne naprosto vyhovující. Přečteno jsem měla během pár dní, až tak mne děj vtáhl do sebe. Nemohu jinak, než hodnotit velmi kladně.

Kate3003
09.03.2023 3 z 5

Velmi zajímavě pojatý reteling pohádky o Popelce. Líbilo se mi zasazení do budoucnosti i celkové pojetí příběhu. Při čtení jsem viděla přesně ty samé scény jaké najdu v klasické Popelce, ale přesto byli vlastně naprosto rozdílné. Jediné co mi dojem z příběhu poměrně kazilo byla obrovská předvídatelnost. Většina zvratů, která se v knize objevila mi byla jasná už několik kapitol předtím něž byla v knize objasněna.
Autorka umí velmi dobře vytvořit svět a využít ho o čemž jsem se přesvědčila už v sérii Renegáti. Její postavy jsou hezky vykresleny a má velmi čtivý styl psaní čímž v tomto případě velmi vyvažuje celkovou předvídatelnost děje.
Hlavní postavy jsou sympatické a jak Cinder tak i Kaie jsem si vlastně docela oblíbila a vlastně mě docela zajímá jak její příběh dopadně, protože v závěru rozhodně nečekejte a žili šťastně až navěky stejně jako u klasické pohádky. Knihu bych i přes její nedostatky doporučila už pro její originální pojetí celého příběhu a přečtení dalších dílů zvažuji.

Njangu
06.03.2023 5 z 5

Zajímavě pojatá pohádka o Popelce.
Zpočátku jsem nevěděla, co od toho čekat, ale postupně, jak se celý příběh zaplétá a po kouscích rozplétá jsem čím dál víc nadšená.

ElessaRiverbow
02.03.2023 5 z 5

Už to budou 2 roky, co jsem knihu poprvé četla, a jelikož jsem se do celé série naprosto zamilovala, neodolala jsem a přihlásila se do štafety, abych si tento příběh mohla přečíst znovu. I přesto, že jsem si většinu věcí pamatovala, jsem si čtení užila a sem tam se objevil detail, kterého jsem si předtím nevšimla nebo nějaká informace, která mi teď, když mám celou sérii za sebou, dává smysl. Cinder je úžasná postava, naprosto jí zbožňuju a Iko to samé. Kai je prostě zlatíčko. Rozhodně celou sérii moc doporučuji.

Fidibus
22.02.2023 5 z 5

Téma Popelky je jasné už z názvu, celkově byla kniha příjemným překvapením. Originální svět i námět, zajímavé postavy. I když jsem pointu pochopila už při první zmínce o princezně a požáru, doktor byl taky hned jasný, přišlo mi to pěkné a čtivé.
Doporučuji, jdu na další díl.

Sali88
01.02.2023 5 z 5

Marissa Mayer vytvořila svět plný lidí, kyborgů a androidů, novodobé technologie, ale také smrtelné nákazy, ohrožující populaci. Cinder je kyborg, což je pro ni nevýhodou i výhodou zároveň. Jako mechanička se setkává s princem Nového Pekingu, a protože jsme v rettelingu na Popelku, asi nebude velkým spoilerem, když prozradím, že porouchaný android není to jediné, co prince a Cinder spojí. Ale pokud si pod tím představuje a žili šťastně až do smrti, možná budete překvapeni.

Zmínit předvídatelnost děje je na místě, přesto však mi předem odhalené zvraty a zápletky čtení nezkazily. Autorka píše natolik poutavě, že i když víte, jak se bude příběh vyvíjet, přesto vás to nutí číst pořád dál. Nemohla jsem přestat číst a otáčela stránku za stránkou, jak moc čtivá tahle kniha byla. I přesto, že je Cinder retellingem na pohádku, všechno v knize pohádkové není a nejen nákaza s celým příběhem zamotává. Možná nejsem autorčina cílová skupina, ale čtení jsem si neskutečně užila a už teď jsem zvědavá a natěšená, co přinesou další díly.

Laf
24.01.2023 5 z 5

Tohle se podle mě rozhodně povedlo. Úžasné spojení známé pohádky se sci-fi prvky a přenesené do skvělého a promyšleného prostředí, kde se děj odehrává. Nečekala jsem, že mě to bude tak bavit, ale stalo se a do knihy jsem se úplně ponořila. Moc se mi to líbilo. Vřele doporučuji :)

regenka
23.01.2023

Nebudu hodnotit, protože nejsem cílovka. Takové jednoduché čtení, ale vcelku příjemné.

Karciina
15.01.2023 4 z 5

Skvělý, oddychový retelling na Popelku, který by vás neměl minout. Celá série je už trochu starší, Cinder vyšla v roce 2012, ale určitě ji ještě seženete. Jedná se o kombinaci velmi lehkého #scifi nebo #dystopie s kombinací výše zmíněné pohádky. Děj není extrémně překombinovaný, hlavní postavy - Cinder i Kai - jsou skvělé. Cinder je chytrá, šikovná, a pokud něco chce, tak se nevzdá. Kai má dle mě naopak skvělý humor a jejich romantická linka není nijak přehnaná a umělá. Člověk si říká, že když je to podle Popelky, musí to dopadnout tak a tak, ale čeká na vás dost zvratů. Čtivost nelze knížce upřít, pokud máte čas, není problém ji přečíst za den nebo dva.

knizni.taurus
06.01.2023 3 z 5

Rádi si přečtete něco pohádkového, ale ne klasickou pohádku? Baví vás retellingy?Cinder je fajn volba.

Hned na začátek asi řeknu, že kniha byla bohužel docela předvídatelná. Částečně je to dáno tím, že se jedná o retelling, a tak víte co vás víceméně čeká a částečně je to proto, že děj je poměrně jednoduchý. Nicméně, pokud si knihu přečtěte jako nějakou oddechovku a nebudete se zaobírat každým detailem, tak si myslím, že si můžete nějaký ten moment překvapení nechat na konec.
Občas mi taky knížka přišla zdlouhavá a obsahovala spoustu “prkotin”, které za mě nebyly důležité a kdyby tam nebyly, kniha by měla větší spád. :)

Naopak co se mi hodně líbilo byly postavy. Cinder, princ Kai i Iko jsou skvělí, vtipní, milí a pohodoví. Iko jsem si prostě zamilovala a Cinder mi hned padla do oka svým sarkasmem.

Suma sumárum, kniha je hezky a jednoduše napsaná tak, aby byla zajímavá pro o dost mladší publikum než jsem já (27). Konec je samozřejmě otevřený, protože se jedná o sérii, ale ve které já už pokračovat nebudu. Čtení jsem si užila a jsem ráda, že jsem to vyzkoušela, ale abych přečetla dalších 5 (?) knih… no tak natolik mě to nezaujalo. :D

Štítky knihy

roboti kouzla smrt Měsíc technika nákaza kyborgové

Autorovy další knížky

Marissa Meyer
americká, 1984
2012  89%Cinder
2018  85%Renegáti
2014  93%Cress
2013  91%Scarlet
2016  92%Winter

Kniha Cinder je v

Právě čtených24x
Přečtených2 883x
Čtenářské výzvě407x
Doporučených388x
Knihotéce828x
Chystám se číst1 032x
Chci si koupit327x
dalších seznamech44x