Čierna kniha katolíckej cirkvi ... a neuveď nás do pokušenia

Čierna kniha katolíckej cirkvi ... a neuveď nás do pokušenia https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113060/cierna-kniha-katolickej-cirkvi-a-neuved-nas-do-pokusenia-113060.jpg 4 70 22

Katolícka cirkev si už dvetisíc rokov nárokuje vedúcu pozíciu vo sférach morálky a duchovna – a pritom veriacich podchvíľou znepokojuje škandálmi. Cirkevní predstavitelia reagujú vždy rovnako: tvária sa, že nič nevidia a nepočujú. Michael Hebeis poukazuje na to, že túžba po moci a ignorovanie obetí majú korene v systéme katolíckej cirkvi. V knihe uvádza zoznam hriechov a prešľapov, ktoré siahajú od antisemitizmu až po pedofíliu, a naznačuje, ako bezohľadne cirkev v niektorých prípadoch presadzuje svoje záujmy. Mali by si ju prečítať nielen kritici cirkvi, ale aj sklamaní veriaci.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství , Historie

Vydáno: , Noxi
Originální název:

Schwarzbuch Kirche... Und führe uns nicht in Versuchung , 2010


více info...

Přidat komentář

kannibal28
22.08.2022 2 z 5

čakal som od tejto knihy o mnoho viac , já keby že napišem čiernu knihu cirkvi tak to by bol riadny masaker. Malo tam byť viac o obetách ,nkvizicii, križacke vypravy , terorizmus v mene boha zneuživanie deti atd.

Jack Bauer
26.05.2022 2 z 5

Velmi zajímavá kniha o prolhané, nečestné, zločinecké církvi plné pedofilů, která mě ale nějak nebavila číst, asi stylem psaní. Vše vím i bez této knihy, kde jsou jen shrnutá fakta a historie. každý, byť sebeméně věřící člověk je vlastně blázen. Když se za svou víru stydí, tak místo Boha použije že věří v něco mezi nebem a Zemí, moderněji už se používá Vesmír a úplně nejmordeněji kvantová fyzika, která dokazuje už i exinstenci Boha.Kniha vlastně nepřináší nic nového co bychom nevěděli z médií, takže pro mě takové zbytečné čtení, ale zase je dobře, že to někdo napsal a zvěřejnil pro neznalé. Veškeré páchané zlo Ve jménu Boha!!! To mě hlava nebere. Copak se ještě nikdo nezamyslel nad tím, kolik ten DOBROTIVÝ Bůh napáchal zla?


los
17.05.2021 3 z 5

je dobré si tohle všechno neustále připomínat

afinabul
10.05.2021

Ja mám sen, že napíšem čiernu knihu o častiach Talmudu, ale to by ma zrejme ...

onRock
30.01.2021 4 z 5

Pomerne stručná kniha o starovekých, stredovekých a novovekých zločinoch katolíckej cirkvi a jej odpadnutia od Kristovho odkazu napísaná pomerne stranne čo je trochu na škodu veci.

"Aj vám, zákonníkom, beda, lebo kladiete na ľudí neznesiteľné bremená, ale sami sa ani jedným svojím prstom tých bremien nedotýkate. Beda vám, že staviate prorokom náhrobky, a vaši otcovia ich povraždili! ... Beda vám, zákonníkom, že ste vzali kľúč známosti; sami ste nevošli a vchádzajúcim ste bránili."

iskovsky
31.03.2020 4 z 5

...toto by sa malo predčítavať v kostoloch :)
Bože, ochráň ma pred tými, čo v teba veria...

IXOXI
19.11.2019 4 z 5

Vzhledem ke známému tématu jsem měl strach, že bude kniha jednostranně zaměřená bez věcných faktů. Čtení prvních kapitol mě velice překvapilo jednoznačnými údaji, které je možno podrobit ověření. Přesné zmínky jako konkrétní případy vhození novorozence do latríny, které se dostali až k soudu jsou báječné, proto mě později zklamalo, že vytýkali jednotlivým představitelům, že něco neudělali, když mohli. Určitě by jim to bylo přiřknuto k dobru, ale stejně bychom se mohli ptát proč třeba Češi (každý Čech) hned od začátku výrazně nebojovali každý jedinec proti nacizmu, komunismu, atd. Po načerpání dosavadních životních zkušeností je chápu, i když by to bylo ku prospěchu věci. Druhou výtku, kterou musím zmínit je vytýkání běžných věcí nalézajících se v každé společnosti. Pokud je něco vlastní lidem, tak se to zákonně musí projevit i uvnitř církve. Z tohoto důvodu jednu hvězdičku ubírám, ale přesto knihu doporučuji – je dobře napsaná a obsahuje téma, které bylo dlouho zakázáno, případně autoři byly církevní agresí umlčeni...

lucie.8
27.02.2017 4 z 5

Člověk tuší, že chování katolické církve nebylo asi nikdy úplně "košer", ale číst o konkrétních případech vyvolávání válek/korupce/zneužívání dětí/inkvizice/zamlčování informací apod. byla docela silná káva. Při čtení této knihy mi bylo ze "svaté matky církve" leckdy na zvracení.

whack
19.11.2016 5 z 5

Toľko zla, teroru, vraždenia a agresie, a to sa tam vôbec nezmieňuje kolonizácia Austrálie a Oceánie a len okrajovo sa spomenie vraždenie čarodejníc, vyhubenie 100 miliónov domorodcov v Amerikách, a iné historické tragédie. Napriek tomu to stačilo! Konkvistádori, križiacke výpravy, antisemitizmus, inkvizícia, pedofili, otrokári a iní úchyli masakrujúci civilné obyvateľstvo vrátane žien a detí, lebo „Boh to tak chcel“. Niektoré vety zneli až satiricky: „Hoci štvrtá križiacka vojna proti islamu sa skončila iba pred štyrmi rokmi a nedopadla podľa pápežových predstáv, pretože križiaci vyplienili kresťanský Konštantínopol, pápež opätovne vydal výzvu na križiacku výpravu, tentoraz proti katarom...“, pri ostatných človek musí krútiť hlavou. Od brutálnych masakrov po nepochopiteľné veci, ako že Európania považovali vegetariánstvo za hinduistický zvyk a tak prenasledovali aj vegetariánov. Ak človek uverí nejakému nezmyslu a roky sa v neho modlí, návrat do reality je ťažký.

DriftBooks
30.07.2016 1 z 5

Tato kniha se tváří nesmiřitelně a odhodlaně. Odhodlaná odhalit ty největší hříchy katolické církve. Ale je to opět jen další snůška informací, která člověk už slyšel a četl v různých podobách a v různých mediích. Nic nového a závažného neodhaluje. Je vcelku čtivá a je v ní malinko cítit autorův přínos a názor. Zbytek je „wikipedie“. Opět žádné otázky. Žádné objevné odpovědi. Přátelé hledači… klídek… nic nového z temného vatikánského sklepení neuteklo…

Dani25
02.04.2016 3 z 5

Kniha len potvrdila, čo človek tuší. Toto je dôvod, prečo my kresťania nemáme pravo súdiť iné náboženstvá. Je rozdiel viera a cirkev.

nokid
12.03.2016 3 z 5

Honajzi - černá kniha USA už nedávno vyšla - viz Tajné dějiny USA - a je to neveselé čtení. Z dnešní historické zkušenosti lze říci, že v dějinách neexistovala žádná opravdu významná organizace, stát ani národ který-á by nebyl pokryt nánosem špíny mravní i fyzické. Vezmeme-li to od časů Imperium Romanum, církve (nikoliv jen tu katolickou) přes sovětskou komunistickou říši až k dnešním USA - všechno je to nastejno. Krutostí, lží, korupcí a podobnými prostředky se dostávaly k moci i vlivu a jejich pomocí se udržovaly.
Z celosvětových hnutí nezatížených tímto vším mě napadá jen Červený kříž a spolek Esperanto; jak víme, obojí živoří na samém okraji zájmu lidstva.

kejty91
21.10.2015 3 z 5

kdybych měla použít tři slova vystihující obsah knihy, zřejmě bych to vše zaobalila do pojmů strach, špinavost a prázdnota.
Měla jsem pocit, že kniha neměla být až tak kritická ale po přečtení mě kniha naprosto namíchla proti církvi - v tomto smyslu jen křesťanství.

Kurde, to je humus, co si ti lidé dokážou dovolit a bez trestu. Křížové výpravy dějící se jen kvůli upevnění církevní moci a získání majetku ... Proč církev, která má vystihovat mír a blaženost rozvášňuje lidi k vraždění? Proč církev má hromadit majetek, který prošustruje za nevhodné věci a nebo za odškodné vůči lidem, které zneužila?

Kniha ve mě probudila akorát více otázek, na které bych ráda znala pravdivou odpověď, které se v případě církve nikdy nedočkám - vše jen zamlžovat, zamlčovat.

Doporučuji nedoporučovat každému.

fes
16.04.2015 5 z 5

Vzhledem k enormnímu množství "dějin" křesťanství z per křesťanských autorů, knih zřetelně účelově ideologicky zkreslených, ba vysloveně lživých a tedy fakticky bezcenných, jde o výjimečně kvalitní a především stále aktuální doplněk ke studiu skutečného stavu v instituci zvané církev. Nutno však dodat, že jde výhradně o církev katolickou, jiných si autor nevšímá. Není to kniha vyčerpávající, naštěstí však existují již i další, podobně zaměřené, vzájemně se vhodně doplňující. Měli by ji číst zvláště věřící.

Felsenberg
19.03.2015 3 z 5

Hříchy katolické církve po celou historii až do dneška. Je vidět, že v církvi jsou jen lidé. Lidé se svými chybami. A podle toho to také v církvi vypadá. Takže je to organizace stejně špatná, jako jsou špatné ostatní organizace. I když by to tak být nemělo. Nečte se to lehko. Obvzlášť pro mě jako duchovní osobu. Ale je dobře, že tato kniha vznikla. Protože je nutné poukazovat na chyby. Ale jednou mi to stačilo.

Rasto
05.11.2014 3 z 5

Nevím co bych o této knize napsal. Jenom potvrdila to co si myslím o církvi odjakživa.

pobijecmuch
30.08.2014 5 z 5

Černá kniha církve - křížové války v zájmu církve k získání bohatství a území, podrobení indiánů v Americe, zavraždění Jana Husa, podpora otroctví v Africe, inkvizice nevhodných osob - kacířů, popírání holocaustu a spolupráce s fašisty, sexuální zneužívání dětí kněžími, atd. To je jen několik témat s kterými se v této knize setkáte. Zajímavá kniha, která mně velmi zaujala.

Dandulka
27.07.2014 5 z 5

Že je církev zkorumpovaná celá staletí, to ví každý, že se chová jako známé "opičky"- nevidět, neslyšet a mlčet, to je jasné mnoha lidem a přesto je tato kniha plná nových zarážejících skutečností, která církev páchala, páše a asi páchat nepřestane! Vřele doporučuji všem bez rozdílu vyznání.U některých pasáží zůstává rozum stát a naopak zase člověku běhá mráz po zádech, zejména u kapitoly o zneužívání dětí kněžími!!!!!!

honajz
13.10.2013 1 z 5

Nevím, nedočetl jsem to celé, většinu jsem pak už jen prolistoval. Nic nového pod sluncem. Každá organizace, nejen náboženská, má své černé knihy a zatajované skutečnosti. Klidně by takto mohla vzniknout černá kniha USA, petrochemického průmyslu, zdravotnických organizací atd. atd. Problém všech podobných knih je v neobjektivnosti. Kdo chce, vždy něco najde i na člověka bezúhonného. Netvrdím, že je církev bezúhonná. Dokonce ani církev sama to kupodivu netvrdí. Jedním z církevních dogmat je, že lidé jsou všichni hříšníci, i ti v církvi. Ale přece jen by se slušelo v rámci objektivnějšího hodnocení připomenout význam církve při vzniku vědeckých disciplín, školství, univerzit, zdravotní péče, pomoci chudým zemím... Jenže to se těm, kdo chtějí psa bíti, už moc nehodí. Kdo vidí svět jen černě, určitě ho tato kniha velmi potěší.

zahadum
21.02.2013

„Náboženství vzniklo, když se sešel podvodník s hlupákem.“

— Marie Arouet Voltaire

Štítky knihy

křižáci katolická církev kritika náboženství papežové zločiny kritika zločiny církve

Autorovy knížky

Michael Hebeis
německá, 1959
2012  70%Černá kniha církve

Kniha Čierna kniha katolíckej cirkvi ... a neuveď nás do pokušenia je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst38x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x