Čierna hra: Vláda mafie

Čierna hra: Vláda mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266437/mid_cierna-hra-vlada-mafie-266437.jpg 4 253 60

Čierny kruh série

1. díl >

Drsný triler z krvavých deväťdesiatych rokov zachytávajúci dramatické osudy členov podsvetia. Krátko po Nežnej revolúcii zavládlo ponuré obdobie – smrť nikdy nebola ďaleko a darilo sa všetkým druhom svinstva. V tejto atmosfére a nových podmienkach sa z obyčajných ľudí snažiacich sa vyšvihnúť stávajú výpalníci, drogoví díleri, priekupníci so zbraňami, zločinci v bielych golieroch či prví mafiánski bossovia. Do temnej špirály chtiac-nechtiac vťahujú aj svojich najbližších, manželky i deti. Zatiaľ čo niektorí prenikajú k čoraz väčšej moci, iní kráčajú k predčasnému koncu. Čierna hra je román o násilnej epoche a ľuďoch, ktorých táto pohnutá doba zhltla. V napínavom príbehu plnom zvratov i dojímavých momentov stretnete aj obľúbené postavy z Karikových bestsellerov V tieni mafie a V tieni mafie II: Čas dravcov.... celý text

PitoR
PitoR
26.01.2024 5 z 5

Čierny kruh – 1. diel!
Po prečítaní a vypočutí autorových výborných sérií "Na smrť" a "V tieni mafie" som bol pripravený na ďalšiu dávku napätia a Jozef Karika ma opäť nesklamal.

„Ľudia, ktorí nepochopia dobu v ktorej žijú, sú obzvlášť komickí.“

Téma je daná názvom, pričom autor nás vráti do 80. a 90. rokov minulého storočia, kedy na Slovensku končila etapa budovania socializmu a začali sa diať „veci“. Dej nám pripomenie aj známe postavy zo série "V tieni mafie", takže sa dozvieme, ako sa vlastne kryštalizovalo ružomberské podsvetie.

„Bol to svet, v ktorom slušnosť a uhladenosť znamenajú slabosť.“

Krutosť, nemilosrdnosť, brutalita, cynizmus, zrada, intrigy, falošné priateľstvá – smutný príbeh boja o moc. Na mojej strane maximálna spokojnosť, rovnako tak s audio verziou v podaní Petra Sklára. A teším sa na pokračovanie.

„Na napísanie bodky stačí sekunda. Aj keď sa to nezdá, bodka rozhoduje o všetkom.“

Kortez
Kortez
22.12.2023 5 z 5

Audiokniha.
Bezesporu velice čtivý a napínavý román o řádění mafie na Slovensku v děsivých devadesátkách. Vyslechnuto se zatajeným dychem.


Sharru-ken
Sharru-ken
15.12.2023 4 z 5

Repertoár negativních emocí je vyčerpán zcela a na pozitivní nezbylo. Prostě festival hnusu, špatných rozhodnutí, nepřízní osudu a všeho negativního, co mohly nejen devadesátky nabídnout. I ta revoluce, která bezesporu může nabídnout mnoho pozitivního, je prezentována jako prostě změna a ne jako oslava svobody.
Češi a Slováci mají toto asi společné, vezmou si nějaké čas a místo, dají si nohy nahoru a s potěšením si o tom přečtou to nejhorší. A já to nemám jinak, moc jsem si tu knihu užil.
Jen poprosím o čtenáře, aby nepropadali depresi. Dobří lidé existují.

janina66
janina66
08.04.2023 4 z 5

Audiokniha.
Drsné. Žádná symparická postava. Kniha je zřejmě fikce, ale zakládá se na reálné době.
Trilogie V tieni mafie se mi zatím líbila více.

evilunicorn
evilunicorn
03.04.2023 4 z 5

Byť se jedná o fikci,myslím, že přesně takhle to celé nějak fungovalo.Karika je výborný autor,jeho styl psaní člověka vtáhne hned do příběhu a díky zajímavým postavám se kniha čte sama.Karika prostě nikdy nezklame.

Ďobi-1968
Ďobi-1968
27.03.2023 5 z 5

Karika nezklame. Od socialismu po kapitalismus, skvěle napsaná pravda. Každý režim jednou padne,ale kabátníci zůstávají v senátu,parlamentu i na hradě 2023.
Bohužel není už koho volit,kdo se dostane k moci tak už neslibuji co slíbili a státni dluh roste a roste. Pokud se nebude šetřit od vrchu až dolů, tak místo korun budeme dostával na výplatu žaludy nebo kaštany

DavidKeller
DavidKeller
28.02.2023 5 z 5

Karika umí, a tyhle epochy mu jdou dobře . Příběhy jsou dobré, občas se prolnou. Docela by mě zajímalo pokračovaní ..kde asi Štarch je teď ? V Parlamentu , na hradě ?? :) Zajímavé , a děsivé zároveň !! Ale i tyto fikce se možná při "budování demokracie " staly ;)

Lenka4
Lenka4
20.02.2023 4 z 5

Hodně drsný příběh. Vlastně několik příběhů v jednom. Po zavření knihy za poslední stránkou zůstává pocit, že všechny účastníky této hry na úspěch a bohatství čeká dříve či později spíše temný konec než růžové zítřky.

Aleen
Aleen
19.02.2023 5 z 5

Smutek! Smutek mě naplnil až po okraj. Již při čtení, i později, protože na takový román se nedá hned tak zapomenout. Jozef Karika si vybral to nejodpornější a nejstrašnější z porevolučního období a to zabalil do děsivě napínavého balíku a ten nám hodil do ksichtu, abychom si uvědomili, co jsme, my lidi, zač! Člověka mrazí při pomyšlení, co všechno se po "Listopadu" dělo, jaká tu byla džungle. Úplně nejvíc mě rozsekal výletem do Jugošky, to byl doslova masakr! Ačkoliv píši takové ošklivé věci, bylo to tak silné čtení, žádná béčková detektivka, takže mi nezbývá, než hodnotit plným počtem.
Jediné, co mě osobně trošku utěšovalo byly exteriéry. Do Ružomberku se pravidelně vracím, mám ten kraj ráda a potěšilo mě, když jsem nějaké místo identifikovala.

Jordanka9
Jordanka9
12.02.2023 5 z 5

Zatím moje první kniha od autora. Opravdu napínavé, byť dost drsné čtení.
O devadesátkách v Čechách bylo toho napsáno spoustu i natočena řada filmů. Že podobná zvěrstva se děla i u našich sousedů, jsem toho příliš nevěděla.
Napínavé, poutavé čtení. I když je to fikce, tušíme, že základem jsou reálné skutečnosti...

MarcoPolo936
MarcoPolo936
13.01.2023 4 z 5

Co k tomu dodat.. Tak nějak to bylo, je a bude v té naší zemičce, kde se i po převratu děly věci nad, kterými zůstal rozum stát... Čtivé, drsné, pravdivé..

hnusák
hnusák
07.09.2022 5 z 5

Ty brďo, to byla ale jízda ... Fakticky neskutečně vyobrazené postavy, člověk má dojem, že toto snad ani není možné, ale všichni víme, že to tak není, bohužel. I když je toto vše fikce, reálný a skutečný základ je nasnadě. Člověk se úplně ošívá hnusem, perfektní kniha, ťažko sa od nej odtrhnúť.

Danko81
Danko81
04.09.2022 5 z 5

Výborná kniha. Úplně jiná, než Strach a Tma. Hodně drsný thriler, ze kterého si člověk udělá trochu oredstavu o devadesátkách...

jprst
jprst
24.06.2022 3 z 5

Thriller, který jen potvrzuje že po revoluci v roce 1989 se dokázali prosadit v politice a byznysu převážně jen ti, pro které byly morálka, poctivost a slušnost jen zbytečným balastem. A paradoxem je skutečnost, že to v mnoha případech platí i v současné době.

Kerberos
Kerberos
03.05.2022 5 z 5

Nejdřív jsem si přečetla trilogii V tieni mafie, byla skvělá .Teď poslouchám Čierny kruh který jí časově předchází, divoká devadesátá léta na Slovensku.

Klamm
Klamm
04.04.2022 4 z 5

Bez příkras, přímo k jádru věci. Ve stínu mafie mi přišlo lepší, ale možná je to jen tím, že jsem ještě nevěděl do čeho jdu. Tady je styl podobný a je to v podstatě také o tom, jak se z ,, normálních" lidí, stávají pod vlivem okolností bezpáteřní svině. Škoda, že v mafiánské sérii v ČR už nic nevyšlo. Naštěstí ale docela rád poslouchám slovenštinu, takže jdu do pokračování v audioknize.
80%

KristynaZak
KristynaZak
07.12.2021

“Nikdy nebuď jediným fungujícím kolečkem v nefunkčním soukolí”

Po přečtení knihy dostávají slova “starého estébaka” nový rozměr.

Prey
Prey
21.10.2021 2 z 5

Bohužel mi to přišlo hodně roztříštěné, myslím, že Karika se lépe našel v sevřenějších horrorových thrillerech. Čteno v překladu Roberta Pilcha.

viweb
viweb
29.07.2021 5 z 5

Nikdy bych nevěřila že si přečtu něco politického. Kniha se mi dostala do rukou náhodou a tak moc mě pohltila, že si určitě přečtu i další od stejného autora. Doporučuji! Moc dobře napsaná!

Nikita65
Nikita65
05.07.2021 5 z 5

Moc se mi kniha líbila, už je to druhá kniha od tohoto autora. Jeho styl mi sedí.

Štítky knihy

slovenská mafie

Autorovy další knížky

Jozef Karika
slovenská, 1978
2016  80%Trhlina
2015  67%Tma
2014  78%Strach
2020  69%Smršť
2010  87%V tieni mafie

Kniha Čierna hra: Vláda mafie je v

Právě čtených9x
Přečtených357x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených18x
Knihotéce186x
Chystám se číst79x
Chci si koupit20x
dalších seznamech5x