Chlapec na dřevěné bedně

Chlapec na dřevěné bedně https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182656/bmid_chlapec-na-drevene-bedne-pkn-182656.jpg 4 672 190

I v temných časech – zejména v temných časech – vyjde najevo síla a odvaha. Leonu Leysonovi (narozen jako Leib Lejzon) bylo teprve deset let, když nacisté obsadili Polsko a jeho rodina byla donucena přestěhovat se do krakovského ghetta. S velkou dávkou štěstí, houževnatosti a odvahy Leyson přežil sadismus nacistů. Byly to především šlechetnost a vytrvalost jednoho člověka, muže jménem Oskar Schindler, které zachránily životy Leona Leysona, jeho matky, otce a dvou ze čtyř sourozenců. Paměti dítěte ze Schindlerova seznamu zachycují s jímavou průzračností nevinnost malého chlapce a jeho střetu s nepředstavitelnou krutostí, bezprávím a zlem. Je pozoruhodné, že navzdory všemu utrpení, které paměti popisují, se jejich autor nenechal unést a zaslepit nenávistí a záští. Z každého řádku vyzařuje naděje, moudrost a lidská důstojnost. Tím jsou Leysonovy paměti výjimečné.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Boy on the Wooden Box , 2011


více info...

bosorka
bosorka
20.03.2024 4 z 5

Jedna z těch knih, kterou slupnete jako jednohubku, nebo možná v tomto případě jako slupku od brambor nalezenou na zemi. Jedna z těch knih, kde samotný příběh převálcuje formu už tím, jaký je, tím, že víme, že je reálný. Myslím, že příběh Schindlerových Židů dojal kdekoho, k čemuž přispěl samozřejmě Spielbergův úžasný film. A ten pohled z druhé strany, někoho, kdo tento příběh doopravdy žil (i když nevím, jestli se tomu dá říct žití, spíše z posledních sil přežíval), tomu dodává ještě větší dojemnosti a jakési opravdovosti. Navíc, když ty osudy se týkají malého a posléze mladého chlapce. Neuvěřitelné, co museli lidé tehdy vydržet. Jak autor sám poznamenává ke konci knihy, o tom, co zažívali, dlouho nemluvil, protože nikdo se nedokázal vžít do jejich kůže, nikdo to vlastně nemohl pochopit. Nakonec ale dobře, že se o osudu svém a svých blízkých rozhovořil, neboť je to velmi silné. Fascinující, jak kolikrát stačila malilinká náhoda, která naklonila žití tím nepatrným směrem, ale směrem záchranným. Styl knihy je prostě vyprávění, plyne v čase, nemá velké literární ambice, ale v někteých případech to ani není třeba.

Barča21
Barča21
12.02.2024 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha jako vyprávění o válečném období očima malého chlapce a neskutečná láska a soudržnost celé rodiny. Na tato období by se nemělo zapomínat, doporučuji přečíst


klaraj093
klaraj093
22.07.2023 4 z 5

Dostali jsme zajímavé nahlédnutí do této doby. Kniha pro mě byla přínosem, i když jsem už na toto téma četla více titulů. Dozvěděla jsem nové informace o panu S. Kniha je čtivá.

HonzaRoušavý
HonzaRoušavý
21.06.2023 4 z 5

Taková hodně "jiná" kniha o holokaustu. Kniha psaná pohledem tehdy "malého" kluka působí při čtení opravdu dětsky nevině. O to víc ale vyniknou všechny krutosti, které jsou v knize popsané.
Určitě stojí za přečtení.

jardacze
jardacze
13.05.2023 5 z 5

Knih o holokaustu a celkově 2 světové mám načteno opravdu hodně. Na tuto knihu jsem narazil náhodou a rázem se katapultovala do toho nejzajímavějšího a nejdojemnejšího co jsem četl. Velkou roli hraje určitě to, že hrdinou skutečného příběhu je malý chlapec. To, jak je zde popsán celý jeho život před válkou i po válce tuto zajímavou knihu dělá ještě zajímavější a musím říct, že zejména v posledních kapitolách jsem byl hodně naměkko.
Je dobře, že tyto knihy existují, protože historie se ráda opakuje a já jen doufám, že čím více lidí si podobné knihy přečte, tím více se tomu dá zabránit.

novecento
novecento
25.03.2023 5 z 5

Dobře napsané vzpomínky člověka, který zvládl prožívat těžké okamžiky s chytrostí, ale také s velkou dávkou štěstí. Být židem, nebylo nikdy jednoduché a není to ani dnes. Fanatizmus-slepé vášnivé nadšení a nenávist lidí vůči druhým lidem je pro mne těžko pochopitelná skutečnost. Věřící člověk může tento lidský morální úpadek svést na Boží trest lidskému pokolení. Za prvotní hřích Adama a Evy. Utrhli a snědli jablko ze stromu poznáni. Bůh dovolil padlému andělu-satanu-ďáblu, aby nás takhle zkoušel. Jak dlouho a kdy nastane poslední fáze apokalypsy a Boží vykoupení? Já jsem ale spíše reálně smýšlející člověk, který vidí kolem sebe pozvolný zánik civilizace v návaznosti na klimatické podmínky. Kniha se dobře a lehce četla s většími mezerami mezi řádky. Zdařilé doplnění Spielbergova filmu Schindlerův seznam. Doporučuji.

rutto45
rutto45
03.03.2023 5 z 5

Knihy z obdobia druhej svetovej vojny, na tvorbe ktorých sa priamo podieľali preživší holokaustu, nikdy neurazia. Aj keď sa štylisticky nejedná o nejaký knižný klenot, bohato to nahrádza surovosť a drsná realita.

MasterKimi
MasterKimi
10.08.2022 5 z 5

Po knížce jsem sáhl v podstatě náhodou před svou plánovalou cestou do Varšavy, neboť jsem si chtěl svým způsobem připomenout historický kontext tamních událostí. K obsahu jen jedním slovem - síla. Musím říct, že jsem byl skeptický k velikosti písma a řádkování, protože mám rád zpravidla delší knihy, ale příjemně mi to sedlo. Čtivá jednohubka do vlaku. Rozhodně bych zařadil na seznam povinné četby, lidstvo nikdy nesmí zapomenout.

Denny456
Denny456
14.06.2022 5 z 5

Tohle je prostě jiné, než ty záplavy knih na "moderní" téma holocaustu. Tohle je drsná realita a je to možné prožít s autorem. Silná kniha.

escapelle
escapelle
06.05.2022 5 z 5

Krásný příběh. Vzhledem k velikosti písma a stylu úpravy se čte opravdu rychle. Jednohubka na jeden den, která stojí za přečtení.

erined
erined
28.02.2022 5 z 5

Velice emotivní kniha dle skutečnosti. Velmi čtivá a vím, že když jsem ji před asi třemi roky četla, tak pařila mezi mé nejoblíbenější. Nedávno jsem ji přečetla znovu a nemohu jinak než souhlasit se svým mladším já.
Doporučuji!!

monushka
monushka
11.02.2022 5 z 5

Silný a velmi emotivní příběh.

jarin58
jarin58
22.11.2021 5 z 5

Báječná autobiografie.

anezur33
anezur33
20.09.2021 5 z 5

Velice dobrá kniha dle skutečnosti.

Edda18
Edda18
16.09.2021

Velmi oceňuji každou autobiografii, právě tak i tuto knihu. Pro mě bylo zajímavé počtení o životě po válce v Americe a nejvíce zapamatovatelné z toho období je pro mě zmínka o pocitech autora, jak nastoupil do dopravního prostředku a sedl si na místo, které bylo určeno pouze černým. Zkrátka nikde to není dokonalé.

Ellis03
Ellis03
13.09.2021 5 z 5

Kniha pro mě byla velmi zajímavá a tím jak šlo v podstatě o autobiografii, nějak i to vnímání postav a těch hrůz pro mě získávalo jiný rozměr. Najednou si člověk uvědomuje, ze to byli skuteční jedinci, kteří měli konkrétní jméno, rodinu a život…

Čičolina
Čičolina
07.07.2021 4 z 5

Knih o koncentrácích začíná být hodně, některým jde jen o senzaci. Všechno to šílené utrpení je vlastně stejné, nemožné si představit a pro některé nesnesitelné byť se jen dozvídat.
Tato kniha je pro mě jiná, přečten Šindlerův seznam, film probrečený několikrát, takže po vyprávění očitého svědka kontroverzního Spravedlivého mezi národy jsem sáhla s nadšením.
Jak lehko se nám posuzuje a odsuzuje, vzpomínám na hysterii okolo Spilberkova filmu. Ale když se z prasete v žitě stane soucitný hrdina, je to bomba. A silné je i to, jak oběť nacistické zvůle je schopen cítit i s Němci, odmítat kolektivní vinu. Zkusme to srovnat s českým vyrovnáním s Němci ....

Palorizek85
Palorizek85
02.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Velmi silné emotivní vyprávění chlapce který si prošel pracovním táborem za WW2. Jsem přesvědčen, že spousta lidí by takovou vnitřní sílu přežít nenašla. ((Smutná je ta apatie lidí okolo a to že lidé se dokáží obrátit soused proti sousedovi jen proto, že někdo řekne "on je špatný, protože se narodil jako Žid/Černoch/Běloch/...".)) Myslím, že ale právě barvitost popisu těch věcí jakoby očima chlapce dodává té knize jistý kozelný nádech.

Mája_pbj
Mája_pbj
13.05.2021 5 z 5

Chlapce na dřevěném bedně jsem přečetla skoro jedním dechem. A to jsem si vždy myslela, že mě knihy, kde se skoro přímá řeč nevyskytuje nebaví. Teď již vím, že to nedostatkem přímé řeči nebylo.

I když jde opět o tématiku holokaustu, je tento příběh lehce z jiného soudku. Oskar Schindler zachránil více něž tisícovku Židů a Leon a jeho rodina měli to štěstí, že k nim patřili také. Člověk by si řekl, výborně, byli zachráněni, tak to se jim asi vedlo dobře, ale vůbec ne. V podmínkách, ve kterých museli vyrůstat byli opět příšerné, avšak náš odvážný chlapec bere téměř vše, co mu osud nadělil, velice pozitivně a svůj život vnímá jako jedno velké štěstí. A to je i nejspíš důvod, proč nám chlapec na dřevěné bedně tak brzy dospěl.

Svatka63
Svatka63
06.05.2021 4 z 5

Přestože kniha je napsaná jako vyprávění, téměř bez přímé řeči, četla se velmi dobře. Není to moje první kniha o holocaustu, ale první s přímou účastí o Oscaru Schindlerovi, snad právě proto byla pro mě přínosem.

Štítky knihy

Židé nacismus nacisté Oskar Schindler podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Leon Leyson
polská, 1929 - 2013
2013  89%Chlapec na dřevěné bedně

Kniha Chlapec na dřevěné bedně je v

Právě čtených10x
Přečtených950x
Čtenářské výzvě235x
Doporučených89x
Knihotéce400x
Chystám se číst493x
Chci si koupit88x
dalších seznamech15x