Chaos - vznik nové vědy

Chaos - vznik nové vědy https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69208/bmid_chaos-vznik-nove-vedy-sMQ-69208.png 5 24 3

Čtivě a srozumitelně napsaná monografie sleduje historii teorie chaosu, vědní disciplíny o běžných věcech (umění, ekonomice, biorytmech, dopravních zácpách a počasí), která se odvrací od příčinně následkového chápání světa a klasické newtonovské fyziky.

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Ando Publishing
Originální název:

Chaos: Making a New Science , 1987


více info...

Přidat komentář

kurama45
21.02.2021 4 z 5

Pred pár mesiacmi som na youtube objavila sériu prednášok neurobiológa Sapolskeho a na pár mesiacov sa mi stali nerozlučnou spoločnosťou pri raňajkách. Profesor hneď v úvode tohto kurzu o behaviorálnej biológii odporučil Gleickov Chaos. Táto kniha vraj ľudí rozdelí na tri kategórie. Jedni nepochopia, čo na nej ostatní vidia, ďalší si z nej odnesú aspoň niečo a tej malej poslednej skupinke navždy zmení pohľad na život.

Celá kniha ponúka nie úplne nové myšlienky, skôr nové pohľady na už existujúce javy, ktoré navždy zmenili tvár vedy. Striedavo sa v nej vyskytujú príklady z biológie, matematiky a fyziky: telo je stavané fraktálovo, čo vysvetľuje aj to, ako sa do DNA zmestia všetky potrebné informácie; aj jednoduché deterministické systémy môžu vytvárať náhodné správanie; evolúcia je chaos so spätnou väzbou… A tak ďalej.
Niektoré (matematické) časti som musela čítať viackrát. Vďakabohu za prehľadné vysvetľujúce obrázky. No a fyzikálne úseky som často pochopila len hmlisto.

V konečnom dôsledku si aj tak myslím, že skutočnou revolúciou nebola teória chaosu, ale vznik počítačov. Vždy, keď sa tam zjavil nový príklad prelomového objavu spätého s chaosom, mohla som si byť istá, že za objav vedci ďakujú počítačovej analýze.

poetree
25.08.2018 5 z 5

Tedy... přečetla jsem jen úvod a kousek (když jsem čekala v autě...), ale i když je to odvětví dost mimo můj rozsah, fakt mě to zaujalo a bavilo. Kdyby byl čas, ráda dočtu...


Zlord Antiježíš
30.01.2013 5 z 5

Úplný základ teorie chaosu podaný velice stravitelnou - snadno pochopitelnou a čtivou formou. Zdařilý exemplář populárně naučné literatury.

Teorie chaosu, pokud ji neznáte, vás překvapí tím, že není pouze fyzikální, či matematickou teorií, je zároveň tak trochu filosofií, protože popisuje svět ve kterém žijeme, složitosti všedního života. Jako taková se nás nutně dotýká mnohem bezprostředněji, než starší "laboratorní" teorie jejichž častým nešvarem je například zanedbání proměnné veličiny, aby šla teorie vůbec použít.

S teorií chaosu jsem přišel do styku již před mnoha lety, dodnes mě ale udivuje, na co všechno se dá použít. Vřele doporučuji, každé zvídavé duši, která by se chtěla seznámit s tímto pohledem na svět, právě knihu Chaos.

Štítky knihy

chaos komplexní systémy nelineární systémy

Autorovy další knížky

James Gleick
americká, 1954
1996  93%Chaos - vznik nové vědy
2013  86%Informace: Historie. Teorie. Záplava

Kniha Chaos - vznik nové vědy je v

Právě čtených5x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce26x
Chystám se číst62x
Chci si koupit17x
dalších seznamech4x