Cesty za oponu času 2 – Ozvěny lidické noci

Cesty za oponu času 2 – Ozvěny lidické noci https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79126/cesty-za-oponu-casu-ozveny-lidske-noci-79126.jpg 5 58 14

Cesty za oponu času série

< 2. díl >

Lidice, Ležáky, Javoříčko, Leskovice a další místa, kde kdysi hořely ohně Smrti. A s nimi spojené dávno zapomenuté příběhy a lidské osudy: muž, který zabil svého syna, zapovězená láska, která vedla k vyhlazení Lidic, tajná mše nad hrobem zavražděných lidických mužů, chlapec z Ležáků, který na poslední chvíli unikl svým katům. Nechtěl jsem psát nebo natáčet televizní a rozhlasové reportáže pouze o obětech a vrazích. Toužil jsem najít strůjce těchto zločinů. Vrahy vykonavatele, velitele či iniciátory krvavých událostí. A také třeba obyčejné vojáky, kteří se těchto akcí – ať už dobrovolně či nedobrovolně – zúčastnili. Chtěl jsem slyšet jejich názory, jejich vzpomínky, jejich vysvětlení. Nešlo jen o Lidice nebo o jiné obce s podobným osudem, ale o další případy masových vražd lidí, když třeba v okolí Jihlavy zmasakrovali ustupující němečtí nacisté pár desítek hodin před koncem války více než stovku civilistů. Velké Meziříčí, Třešť a další místa – kdo dnes o nich ví? Moje pátrání byla dlouhá, například putování po stopách někdejšího velitele Pelhřimova, hauptsturmführera SS Waltera Haucka, který nese zodpovědnost za vyhlazení obce Leskovice, trvalo bezmála dvacet let a zavedlo mě nejen do Německa, ale také do Francie. V této knize najdete kapitoly: Lidický vrah • Prokletá láska • Noc delší než den • Pokání popravčího Bartha • Jak se dítě stane katem? • Hrobař zpíval Rekviem aneb Tajná mše za mučedníky • Z oblak přišla pomsta • Čas germanizátorů • Poslední z Ležáků • Krvavý Walter z Leskovic. Kniha obsahuje originální DVD s filmem Ozvěny lidické noci.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Eminent
více info...

Přidat komentář

Noisette73
30.11.2023 5 z 5

Nemůžu napsat nic co by obsáhlo sílu této knihy.

Kakho-Oto
06.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Dalo by se říci monotematická publikace o Lidicích, avšak pan Motl nás "zavedl" také do Ležáků na Chrudimsku, Leskovic na Pelhřimovsku a do Velkého Meziříčí. Rovněž tato místa jsou spojena s německými/nacistickými zločiny na českém obyvatelstvu. Pokud se týká samotných Lidic, hodně v popředí je příběh synovraha Františka Saidla, který díky tomu, že v červnu 1942 ještě seděl ve vězení, unikl zastřelení v Lidicích. Hodně pozornosti je věnováno také smutným postavám Václava Říhy a Anny Maruščákové, dále rovněž lidickým Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému, kteří za války patřili k čs. příslušníkům britské RAF. Hodně zajímavé jsou také Motlovy vzpomínky na to, jak se snažil mluvit s německými zločinci, např. Malik, Mendeová, Barth. Část věnovaná tragédii Ležáků patří k nejlepším částem knihy, stejně jako další kapitola, která se věnuje bitvě českých a sovětských partyzánů a odbojářů s německými esesáky. K této zapomenuté bitvě došlo ve dnech 6. - 7. 5. 1945 v údolí potoka Ležák.


pavsmitt
29.04.2020 5 z 5

Zdravím,
kniha je naprosto skvělá, je popsaná jak se jednotlivé situace staly, ale i osudu jednotlivých lidických občanů. Ten kdo se zajímá o atentátu na Heidricha, nemůže tuto knihu vynechat.
Standa Motl zas odvedl skvělou práci. za mě 5 hvězdiček.

ArwenAragorn
05.09.2019 5 z 5

Velice dobrá kniha. Téma je podrobně a precizně zpracované. Autor popisuje osudy obce Lidice, Ležáky a Leskovice.

JessyPitt
03.06.2019 5 z 5

Moc pěkné důkladně a precizně zpracované téma. Historická fakta ale není to nutné. Jen to the metra příšerně depresivní..

ritz
14.03.2018 5 z 5

Všichni by si měli tyto knihy přečíst, abychom věděli, jak se máme dobře. Pan Motl je výborný vypravěč a jeho knihy jsou velmi čtivé.

Vlk.kh
28.01.2018 5 z 5

Některé pasáže a kapitoly jsem musel přeskočit, ale není to chyba pana Motla, nebo knihy, jako takové. Jde o to, že jsem před krátkou dobou přečetl knihu Oběti a jejich vrazi od téhož autora a relativně dost informací a kauz se opakuje i v této knize. Není to výtka, jen konstatování - kdo jste četl Oběti a jejich vrahy, budete dost věcí a informací z Ozvěn lidické noci znát, ale i tak se tam člověk dozví mnoho nového a zajímavého. Veselé čtení to rozhodně není, ale potřeba si připomínat, co zde leckterá svině způsobila v době poměrně nedávno minulé a stejně tak hrdinství a ryzí charakter některých "zapomenutých" lidí, protože historie se opakuje v neustálých kruzích - jen s nepatrnou obměnou.

AllyKumari
09.07.2016 5 z 5

O Lidicích a Ležákách víme. Je důležité vědět, že se nejednalo o osamocené incidenty a pan Motl je více než schopných vypravěčem.

Sarah01
09.07.2016 5 z 5

Velice zajímava fakta o vypálených obcích během 2.sv. války na našem území. Dle informací v této knize je film Lidice natočen opravdu podle skutečnosti, jen jména některých postav byla změněna. Je až neuvěřitelné, kolik nacistů uniklo po válce spravedlnosti a dokonce se dostalo do důležitých vládních a jiných funkcí, o svém správném jednání byli mnozí přesvědčení až do své smrti. Myslím si, že okolí o jejich minulosti často vědělo. Byli to vlastně zbabělci, kteří se vymlouvali na to, že jen poslouchali rozkazy a sloužili Německu, ovšem s lidmi, které připravili o život, a že jich nebylo málo, neměli žádné slitování.... ano, tohle jsou podlidi, ne ti, které oni vyhlazovali. Určitě plánuju přečíst další knihy od S. Motla, píše velice poutavě, odhaluje neznámé skutečnosti, i když, jak už někdo zde zmínil, jeho styl hodně připomíná reportáže z pořadu Na vlastní oči.

konicekbily
23.06.2015 5 z 5

Podle mne jedna z nejlepších knih týkající se druhé světové války, opírá se o známá fakta a autor nic nepřikrašluje.

Rade
09.02.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knih Stanislava Motla. Nejpůsobivější snad příběh popisující okolnosti vedoucí k vypálení Lidic.

oolinkaa
03.11.2012 5 z 5

Krásná knížka, úžasně napsaná. Přiloženo DVD, které nastíní problém Lidic. Doporučuji všem

maryzka
17.10.2012 5 z 5

Opět mě tento spisovatel nezklamal, rozvedl jak z jedné strany- oběti, z druhé strany také katani, jediný, který se podílel, alespon přiznal učast, ostatní opět zamlžovali

stanza
09.08.2012 5 z 5

Opět povedená kniha kterou by měl každý přečíst.