Cesta kolem světa

Cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137861/bmid_cesta-kolem-sveta-lJd-137861.jpg 5 29 4

Cestovní deník jednadvacetiletého přírodovědce přináší zároveň bohatý materiál o pozorováních, jež nakonec autora přivedla k myšlence vývojové theorie. Cesta kolem světa: Přírodovědcova cesta kolem světa na lodi Beagle / Charles Darwin; z. angl. orig. Journal of Reserches by Charles Darwin přel. Zorka Wolfová a Josef Wolf; závěrečnou stať S. L. Sobol: „Darwinova cesta kolem světa (1831–1836) a její význam v dějinách přírodních věd“ z ruš. Putešestvije naturalista vokrug sveta na korable Bigl přel. Josefa Poláčková; pozn. z rus. překladu upraveny a dopln. za spolupráce Václava Havleny, Milana Klímy a Pavla Uhlíře; il. Emilie Matoušková, Bohumil Vašák a Otakar Procházka.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A naturalist's Voyage round the World - Journal of Researches into the Natural History and Geology of the Countries visi , 1845


více info...

Přidat komentář
Kozel
Kozel
10.03.2022 3 z 5

Předně musím přiznat, že ačkoliv jsem tenhle cestopis otevíral s obavou, že to bude náročná četba, přece jsem se s čtením trápil nad očekávání nezvykle dlouho. Cestopisy bývají pro mne vždycky náročné. Jestliže je napsán přírodovědcem, a ještě takovým, který nekompromisně změnil vnímání světa, pak je to tvrdý oříšek. Na druhou stranu celkový obsah této knihy přesahuje jakékoli hvězdičkové hodnocení.

Jak se svět z přírodovědeckého hlediska občas dělí na dobu předdarwinskou a postdarwinskou, pak osobnost samotného Darwina lze dělit na "předbeaglovskou" a "postbeaglovskou". Zatímco obecná představa Darwina zobrazuje staršího profesora s mohutným bílým vousem a obočím s mírně zachmuřeným výrazem, v Cestě kolem světa ke čtenáři promlouvá třiadvacetiletý mladík s naprosto ohromující pozorovací schopností, který je plný životní energie, neutuchající zvědavosti, pečlivosti, pružných svalů, lovecké vášně. To vše mu pomáhá oslovit své čtenáře i hledat cesty, kterými díky této plavbě pomohl změnit svět.

Kniha, která je mixem dvou knih pojednávajících o cestování na palubě Beaglu, zahrnuje až čtenářsky zdrcující popisy přírody, ale také spoustu vtipných historek, úvah ze sociologie, politiky, ekonomiky. Darwin se nezdráhá kritizovat i chválit. Jeho kritika otroctví či pracovních podmínek, stejně jako popisy kolonizace Jižní Ameriky nebo zkazky o probíhajících indiánských válkách jsou dnes přidanou hodnotou vyprávění srovnatelné s prameny. Stejně tak lze během těch několika let na Beaglu pozorovat autorův osobnostní rozvoj i změnu vědeckého myšlení a smýšlení. Nehledě na přínos přírodovědě, z něhož je možno dodnes beze studu čerpat a který mě nejvíce oslovil v případě popisu teorie vzniku korálových útvarů. Geniální.

Nezdráhám se tvrdit, že Darwin je jedním z poslední (či posledních dvou) generace, která mohla a také viděla "čistý" svět před tím, než se stal moderním, globalizovaným a z mnoha hledisek poněkud špinavým. Tahle kniha jednoznačně zasluhuje čestné místo mezi svazky o přírodě. Ať už ji člověk čte jakýmkoliv způsobem, po 170 letech má Cesta kolem světa stále silnou výpovědní hodnotu. Taktéž musím pochválit edici z roku 1955, která je plná ilustrací, včetně vložených map, výborného překladu a bohatého poznámkového doprovodu.

eva-lupen
eva-lupen
22.12.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila v knihobudce a jsem moc ráda, že jsem ji tam nenechala! Je tak dobrá a pěkně napsaná, že to člověku až bere dech. Stejně tak samotný Darwin. Jeho názory jsou neskutečně moderní, je vtipný, velice pokorný a skromný, a jeho pozorovací schopnosti jsou úžasné. Je jasné, že některé popisné odborné pasáže nejsou až tak čtivé, ale kdo se zajímá o přírodu, ten to rád přejde.
Pobavilo mne třeba: Pozoroval jsem jednu ještěrku tak dlouho, až se zahrabala do půli těla, pak jsem k ní přistoupil a zatahal ji za ocas; velice ji to překvapilo a hned vylezla ven podívat se, co se děje; zadívala se mi udiveně do tváře, jako by říkala: "Proč mne taháš za ocas?"
A ediční poznámka na závěr je trefná: ...Síla této knihy není v jednotlivých faktech, často dávno překonaných, ale ve zcela moderním, pronikavém nazírání a myšlení, které jejího autora dovedlo k epochálnímu objevu vývojové teorie.


Mimir
Mimir
23.09.2018 4 z 5

Toto je niečo pre fajnšmekrov z oblasti prírodovedy. David Attenborough 19. storočia a kniha Cesta okolo sveta ako evolučný predok Planet Earth. Každé miesto, kde Beagle zastaví obdivuhodne erudovaný Darwin opisuje neuveriteľne detailne a pregnantne. Doporučujem!

TheRaven
TheRaven
29.10.2012 5 z 5

Darwinova Cesta kolem světa není pouze obyčejným cestopisem. Jedná se o naprosto úžasné dílo, které čtenáři krom přiblížení navštívených míst a popisu mnoha dobrodružství podá ucelený obraz o osobnosti Charlese Darwina. S každou přečtenou stránkou je možné pouze žasnout nad zoologickými, geologickými a dalšími znalostmi mladého cestovatele a přírodovědce. Celým textem prostupují Darwinovy názory na obecné zákonitosti živé přírody a čtenář již zde může v mnohých poznámkách rozpoznat náznaky jeho dalšího myšlenkového vývoje ("Původ druhů" a další). Krom toho je kniha protkána společensko-politickými zprávami o navštívených zemích a díky autorovým komentářům je nádhernou ukázkou jeho humanistické povahy i přehledem obecně uznávaných názorů té doby na člověka jako takového: civilizovaný běloch x divoch-domorodec (krvelačný indián, proradný Ohňozemec, tupý Austrálec) x otrok (černoch) // Angličan x ostatní.