Cesta k lásce

Cesta k lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21748/mid_cesta-k-lasce-fGW-21748.png 4 115 26

Poslední meditace Anthonyho de Mella. Kniha krátkých úvah nad vybranými texty Nového zákona. „Láska pramení z Vědomí,“ připomíná Mello. K jeho dosažení je však potřeba naučit se vidět. „A naučit se vidět, je v životě člověka nejbolestivější. Bez schopnosti vidět se láska nezrodí.“ Pouze tehdy, vidíme-li ostatní takové, jací skutečně jsou, začneme být schopni skutečně milovat. Cesta k lásce pojednává o svobodě, kterou člověk získá odproštěním se od některých nesprávných forem lásky, a tak pozná lásku skutečnou. Kniha obsahuje příběhy o něco delší než Modlitba žáby, ale i tak by se každý asi vešel na formát A4. Jednotlivé kapitoly jsou uvozeny úryvkem z evangelia, ovšem v příbězích jde o pochopení vnitřních pocitů čtenáře, o rozeznání skutečných pocitů od naučených a vnucených, případné náboženské úvahy či poznámky vyplývají nenuceně na povrch a nejsou nijak závazné. Příběhy již nejsou anekdotické, ale vyžadují aktivní spolupráci čtenáře, který je během čtení dotazován na různé pocity, analyzuje je a vyvozuje závěry, kniha ho spíše vede tokem jeho myšlenek a inspiruje neobvyklými úhly pohledu do vlastního nitra.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , Cesta
Originální název:

The Way to Love , 1992


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
21.02.2023 3 z 5

Nebudu tvrdit, že Mello v něčem nemá pravdu, ale když se nad tím zamyslíme, tak zahodit spoustu vnitřních prožitků, o kterých mluví, znamená, že přestaneme být člověkem. Rozhodně souhlasím s tím, že bychom se měli k našim nepřátelům chovat hezky, neměli bychom soudit apod., ale s tím lpěním je to někdy trošku složitější. Srovnat lidi s počítačem bylo vlastně i na místě, protože nějaký program máme, ale znám lepší texty, které otázku lásky apod. řeší.

DzordanoChruno
30.03.2022 1 z 5

Nosná myšlienka nie je zlá, ale autor sa na ňu príliš upäl :-) Kniha pôsobí povýšenecky a mravokárne. Navyše, predstavuje iba učivo základnej školy, v porovnaní s tým, čo človek musí zvládnuť na ceste za titulom "absolvent šťastia". Námet má samozrejme pôvod vo východných náboženstvách, ktorých je integrálnou a logickou súčasťou. Jeho napasovanie na kresťanstvo je tu však umelé a neprirodzené. Ťažko sa totiž dajú skĺbiť protiklady ako "netúžte po ničom" vs. "proste a dostanete".


jan0972
02.02.2021 5 z 5

Krásná zamyšlení nad nelpěním. Takový pěkný mix mezi budhismem a křesťanstvím :)

Jeronym
18.01.2021 5 z 5

Žádné zbytečné řeči o Bohu, ani o čakrách, nebo vesmírných lidech. Spíše rozumný návod, jak milovat život (ale nelpět na něm). Parádní!

Po téhle knížce jsem hňápl do "zděděné" knihovny, protože byla příjemně malá a trocha čtení o všeobecné lásce rozhodně neuškodí. Knížka na večer, říkal jsem si. Opak je pravdou. Je v ní moudrosti jako v žádné jiné! A proto jsem si četbu musel šetřit, abych vše dokázal patřičně vstřebat. Všiml jsem si totiž jedné zajímavosti. Byť mi krátká kapitola třeba jen zrekapitulovala moudro, které dávno znám, pár hodin po přečtení jsem obtížně v paměti lovil, o čem že to byla poslední kapitola. Zvláštní, jako bych měl v hlavě nějaké obranné mechanismy. Proto jsem zvolil pomalejší tempo čtení.

S většinou obsahu silně souhlasím. Například ve dnech, kdy mi bylo naprosto skvěle, jsem se i přistihl, jak si říkám: "no však jo, vidím to stejně, proto je mi tak moc fajn". A pak jsem se ještě více nechal unášet na téhle vlně.

Když to shrnu - vřele doporučuji! Chystám minimalizovat počet knih v knihovně a tahle tam rozhodně musí zůstat. Vhodná pro občasné zalistování. Moje první velice oblíbená knížka malého formátu.

A rád si přečtu něco dalšího od Anthonyho de Mello. Byl to opravdu uvědomělý člověk, až mě to udivilo.

Dyrmon
06.08.2019 5 z 5

Kniha je v podstatě rozšířením dalšího autorova díla, Bdělosti. Jestli v původní knize tématiku načne, zde ji více rozšíří a vysvětlí. Doporučuji obě knihy, i když tato je možná o trochu lepší, jelikož nemá kolem sebe zbytečnou omáčku a jde rovnou k věci.
Za mne obě dvě díla patří k nejlepším knihám, které jsem kdy držel v ruce. Rozhodně mohu doporučit, i když asi ne každý dokáže pochopit co se nám autor snaží říct.

aisha21
07.01.2019 5 z 5

Je to kniha meditací, pravd a myšlenek. Nejde o pouhé přečtení, ale hlubší úvahy v tichu. Toto se musí žít, nejen číst, protože pak pocítíte, jak se ve vašem nitru odehrává nenásilný přerod, jak prožíváte něco obrozujícího - pochopení, a jak se ve vás rozlévá ten úžasný klid, který se v člověku rozhostí, když pozoruje hvězdy nebo východ slunce. Takový je účinek těchto klenotů duchovnosti. Stačí jen, když k nim přistoupíte s milujícím srdcem a otevřenou myslí. Lpění a pocity strachu vycházejí z ega, které je třeba rozpustit a transformovat v souladu s Přírodou.

BStone
30.12.2018 5 z 5

Anthony de Mello jako vždy i v této knize nekompromisní a maximálně upřímný. Svobodné čtení.

Musvar
06.12.2018 3 z 5

Tak nevím... východisko problému je správné, omezovat své lpění na věcech, lidech, vztazích je v pořádku. S tím bych se ztotožnil. Ale... podle autora neexistuje žádné polovičaté řešení, člověk se buď oprostí úplně dokonale, nebo to nemá vůbec smysl – a nic mezi tím neexistuje. A pokud se to někomu povede, bude to znamenat jeho smrt (zdůrazňuji – píše autor). Kdybych byl cynický, řekl bych, že autor nabádá čtenáře k hromadné sebevraždě. Pro mystika asi zajímavé, ale pro reálný život?

Mikajla12
16.11.2017 5 z 5

Skvělá kniha, člověk si hodně uvědomí a může na sobě dál pracovat! Nelpět na ničem je opravdu těžké, a díky této knize jsem si všimla na jakých zbytečných věcech a lidech lpím. Určitě doporučuji lidem, kteří jsou nespokojeni se svým životem nebo sami se sebou, otevře to oči a pomůže vám zjistit, co vám tyto pocity způsobuje. Cesta k nelpění je sice dlouhá a těžká, ale za tu svobodu to stojí. :-)

Kamys
24.03.2017 5 z 5

Dá se kdykoliv otevřít a kdekoliv začíst, vyždycky je to užitečné zamyšlení. Nesmí mi chybět v knihovně.

L_Into
17.03.2017 4 z 5

Tohle není typ literatury, kterému bych se věnovala běžně. Tuto útlou knížku ale není možné hodnotit jinak než kladně. Můžete s jejím sdělením nesouhlasit, minimálně vás však přiměje přemýšlet nad tím, jestli sami aktivně nepřispíváte k existenci všeho toho, s čím ve svém osobním životě nejste spokojení. Život mi nezměnila, ale perspektivu v určitém směru určitě mírně posunula. K lepšímu. Doporučuji.

Mercatino
19.11.2016 5 z 5

Je to zcela jasné. Toto je kniha, která má čtenáře provázet celým životem. Je prostá, jasná, čistá a tvrdá. Čtení je bolestivé. Čtenář na sebe nahlíží skrze knihu jako na druhou osobu a vidí sám sebe z pohledu autora. Je to velice nezvyklé a proto mi nějakou chvíli trvalo než jsem knihu dočetl, protože při čtení jsem se setkával sám se sebou. Což jak jsem zjistil, mi nebylo dvakrát příjemné. Každopádně nejsem si jistý, jestli mě tato kniha někam posunula, ale mám takový pocit, jako by jsem vyměnil prasklou žárovku ve svém srdci.

mmmisulka.r
21.05.2015 4 z 5

Velmi pěkné čtení...neškodilo by kdyby si to přečetl každý a alespoň něco si z toho vzal...

Malanika
19.04.2015 5 z 5

Co stránka to perla? Kdepak..., co věta, to perla. Každý hledající má možnost v této knize objevit kouzlo a netřeba se bát jakýchkoliv "pobožných žvástů". Tuto knihu už nedám z ruky, má čestné místo v mé knihovně i v životě. Děkuji Vám Pane Mello

Sigas
08.10.2014 5 z 5

Anthony de Mello dokázal napsat knihu o Kristu, kde o Kristu vůbec nemluví. Vlastně jen jednou, úplně na konci. Možná jsme zapomněli pod nánosem slov, dogmat a náboženských představ, že Kristus je skutečnost. Možná jsme vytlačili Boha do říše představ. A pak někdo přijde a řekne prostě: „Stačí, když budete pozorní a bdělí. Neboť v tomto stavu vaše oči uvidí Spasitele. Nic jiného, absolutně nic jiného.“
Snaží se naučit nás otevřít oči a vidět to, co je, protože pak najdeme všechno ostatní. Zároveň však vůbec nemůže říct, co je, protože je to něco nevýslovného. Z toho plyne rozporuplnost jeho knížky. Někdo si tam dosadí svou prázdnotu a řekne: Nic v ní není. Někdo v ní uvidí Skutečnost a řekne: Je v ní všechno. Je to knížka ukazovací, která nemůže nic říct, nic dát, dokud si sami nevezmeme a sami neztratíme. Jen volá: Podívej, tady...

bleska
11.07.2014 5 z 5

Tony se s námi nemazlí - ber a zkus nad tím co říkám přemýšlet, nebo běž, a dál si žij svůj život plný pocitů neštěstí, prázdnoty, samoty a depresí. Je hodně radikální, ale takoví většinou duchovní mistři jsou.

"Napadlo vás někdy, že jste byli naprogramováni, abyste nebyli šťastni, a tak ať děláte pro své štěstí cokoliv, musíte zákonitě neuspět? Je to, jako kdybyste počítač naplnili matematickými rovnicemi a pak po něm chtěli verše ze Shakespeara.
Chcete-li být šťastni, první, co musíte udělat, je nikoliv vyvíjet úsilí nebo mít dobrou vůli či přání, ale pochopit a poznat, jak vás vlastně naprogramovali. Stalo se to takhle: Nejdříve přišla společnost a ta vás naučila věřit, že nebudete šťastni bez jistých lidí a bez jistých věcí. Podívejte se kolem sebe: všude lidé doslova postavili své životy na nezpochybněném přesvědčení, že bez jistých věcí - peněz, moci, úspěchu, uznání, dobré pověsti, lásky, přátelství, duchovnosti, Boha - nemohou být šťastni. Co z toho se hodí na vás?"

jan7917
22.04.2014

Kniha, která vám otevře dveře ke skutečnému životu...kniha, která si nebere servítky a rozbije na prach naše iluze o našich mentálních a citových mechanismech...kniha, pochopíte-li ji v její podstatě je vhledem do prožitku nekonečné blaženosti a je oslavou vítězství nad nicotou....je ale pravda, že se nebude mnohým líbit...a že s ní budou naše vnitřní naučené zvyklosti bojovat...respkt. naše JÁ se nebude chtít vzdát svých pout...
Kniha, která osvobozuje od připoutanosti a neukojeného hladu naší duše....

Krehulinka
05.02.2014

Můj velice dobrý kamarád si tu knihu přečetl, a následně si vzal život ( to není normální ! ), neboť právě to má tato kniha v úmyslu, je to velice smutné, protože na trhu je k dostání spousty knih, které stojí za přečtení, což se o této knize nedá říct...To že byl autor naprostej magor kterej má v hlavě nasrany je jedna věc ale druhá je ta že to vůbec mohlo být vydáno...Kdybych mohla všechny tyto knihy bych spálila do jedné a kdyby autor žil, asi bych ho vyhledala a řekla bych mu pár slov aby se vzpamatoval !!!!

Krehulinka
04.12.2013

Nostalqik: Jde vidět že i tebe ta kniha zmanipulovala, přesně vím o čem mluvím. Ta kniha je největší hnus kterej mohl být kdy sepsanej autor byl jistě blázen a klidně bych mu to řekla do očí !!!

Nostalgik
13.09.2013 5 z 5

Krehulinka: To je možné pouze dezinterpretací obsahu knihy, šířite tady bludy.